Pidän kovasti shittiä niskaansa saavasta YLE-kommentaattori Joni Tuulolasta

Tuulola, kommentaattori minun makuuni, ehdottomasti! Hän ei ehkä aina muista nimiä tai numeroita, mutta ehkä juuri siksi tarjoaa suurta viihdearvoa asiantuntijuuden tueksi.

Lähes koko uransa HIFK:ssa pelannut Tuulola tarjoaa kotikatsomoihin odottamatonta viihdettä kesken tylsänkin pelin. SM-liigan parhaaksi hyökkääjäksi valittu Eetu Tuulola saattaa todeta Kanadan pelaavan hyvin, vaikka jäällä ei ole ainuttakaan kanadalaista. Seuraavaan hengenvetoon Tuu Lola saattaa vaihtaa Suomen ketjukoostumukset siten, että ykköskentässä pelaa neljä pelaajaa ja kakkoskentässä kuusi. Harva tekee näin kovia ratkaisuja MM-kisoissa. Jääkiekkoperheestä tuleva Joni Tuulola elää hetkessä ja näkemyksistä paistaa läpi myös hänen poikansa, Marko Tuulolan, mittava peliura ja näkemys jääkiekosta.

-->

Ja sitten faktoihin.

Tuulola tuo oikeasti suurta lisäarvoa lähetyksiin. Tuulola ei sorru brassailemaan tai yritä keksiä jääkiekkotermejä uudestaan. Tuulola ei suuntaa kommentointiaan valmentajille tai pelaajille jollain juuri keksityllä tekoälykielellä. Tuulola kertoo kaiken näkemänsä ilman suodatinta, juuri kuten me sen kotisohvallamme itse kerromme. Tuulola ei ole studiossa opettamassa peliä, vaan kommentoimassa, ja juuri sen hän tekee aivan helvetin hyvin, omintakeisesti hetkessä eläen ja virheille alttiina. Tuulola analysoi peliä kansankielellä viisaasti ja ymmärrettävästi. Kaiken tämän takia pidän kerta kerralta enemmän Marko Tuulolasta. Meillä on jo studiot täynnä näitä peliopettajia, joiden viive- ja viuhkahöpinöitä eivät ymmärrä edes pelaajat, katsojista puhumattakaan. Nuorten MM-kisat ja ”No sano nyt se nimi Tuulolan” kommentointi on jo tunnistettu brändi. Ehdottomasti jatkoon!

Tuulola on tietenkin saanut osakseen erittäin kovaa kritiikkiä etenkin somessa. Ohessa kisojen Twitter-saldoa Tuulolasta.

– Ykkösen sentteri kakkoseen ja kakkosen sentteri ykköseen ja kolmosen sentteri ykköseen ja ja kakkosen sentteri kolmoseen 

– Marko Tuulola analysoi paremmin lumisadetta kuin jääkiekkoa.

– Mä en tunne sääntöjä”, Marko Tuulola. 

– Tikkasmaisia otteita Tuulolalla studiossa. Palola kahden maalipörssin voiton jälkeenkin oli vielä playoffeissa Palomäki. Tuulola on jatkanut Tikkasen jalanjäljissä.

– Pitäiskö jonkun kattoo ettei Tuulola tukehdu taustalla?

– Jos Tuulola ei napostele, niin YLE voisi tiedustella, että onko Ville Haapasalo vapaana. Se naisten Suomi-Kanada ei unohdu ikinä.

Se Usan pelaaja, nimi meni pois mielestä… se 16 numeroinen centteri on kova pelaan” –Tuulola. Usalla ei pelaa ketään numerolla 16. Vähemmän yllättäen tosin.

– Tuulola: Kivijalka on pelaajilla selkärangassa. Kuulostaa vähän jäykältä mulle, mut en ole asiantuntija.

 

 

x 15

Katso myös

 • Pena123

  En ole yleensä Valavuoren kanssa ihan samoilla linjoilla, mutta Tuulola on mies paikallaan kommentaattorina. Todennäköisesti hinta-laatusuhteelta ihan ykkönen. Tosin nuo junnukisat on ehkä helpompi paikka kuin MM, NHL tai Olympialaiset. Sillä nyt ei ole suurta merkitystä sanooko jenkkejä kanukeiksi tai toisin päin, tai onko palaajien nimet hiukan hukassa. Lajituntemus ja sen välittäminen katsojille pelitilanteisiin relevantisti liittyen on kommentaattorin tärkein tehtävä. Muutama tilanne, joissa Suomen junnu on valinnut ilmiselvästi surkean ratkaisun, on lyhyiden kommenttien avulla auennut ainakin minulle. Lisää tätä ja vähemmän noita pellepukeutuneita fraasintoistajia.

 • nippeli87

  Todellakin Tuulola jatkoon! Kerrankin kommentaattorina kaveri, jota jaksaa kuunnella kun ei yli-analysoi peliä, ei kaunistele vaan sanoo niinkuin asiat ovat!

  • Pena123

   Juuri näin. Yksi aspekti tuohon kommentointiin on vielä se, että yleensä nämä komentaattorit heittää kommenttinsa sieltä piippuhyllyn näkökulmasta joka ei ole sama jonka tv-katsojat näkee. Eli sieltä kun lähdetään ylianalysoimaan olettaen, että katsojat näki saman kuin kommenttaattori katsojat on ihan pihalla kommentoinnista. En tiedä miten Tuulola sen tekee, mutta hienosti sujuu!