Jääkiekkoliitto torpedoimassa ulkomailla pelaavien suomalaisnuorten maajoukkueseuraa?

Jääkiekkopiireistä kuului tänään todella kummia viestejä ja puheluita. Puhelimeni pärisi läpi päivän ja vastaanotin todella synkkiä viestejä erityisesti nuorten pelaajien vanhemmilta.

Sisäpiirilähteen mukaan jääkiekkoliitto on tehnyt linjauksen, ettei ulkomailla pelaavia nuoria oteta enää mukaan nuorisomaajoukkueisiin. Ainoastaan arvokisat toimisivat poikkeuksena tälle uudelle, täysin järjettömältä tuntuvalle linjaukselle. Juuri kerrottu linjaus koskee vuonna 2002 ja sitä myöhemmin syntyneitä.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Onko suomalainen kiekko-osaaminen todella niin kaikkivoipaista, että voidaan viitata kintaalla kaikille niille, jotka etsivät vaihtoehtoisia reittejä uralleen kohti huippua. Urheilussa, eikä etenkään pelaajapolussa, kun ei ole yhden totuuden reittiä olemassa, jokaisen pelaajan polku on aina yksilöllinen.


Usean sisäpiirilähteen mukaan jääkiekkoliitto on toistuvasti tuputtanut yhden tiedon totuutta nuorten vanhemmille kertomalla, ettei rapakon taakse lähteminen kannata. Ja nyt tämä päätettiin vahvistaa ihan virallisella linjauksella.

Suuri uhka, pieni mahdollisuus

Jääkiekkoliiton toiminta on äärimmäisen vaarallista etenkin maajoukkuetoimintaa ajatellen. Kun parhaita nuoria suljetaan toiminnasta ulos jo tässä vaiheessa, voidaan tulevaisuuden vaikutuksilla vaan spekuloida. Mutta mitäpä luulette tapahtuvan, kun vaihtoehtoisen reitin itselleen valinnut nuorisomaajoukkueista ulkoistettu NHL-tähdeksi noussut suomalainen saa vuosien päästä kutsun Leijona-paitaan. Pelaajien muisti on harvinaisen pitkä ja pelaajat puhuvat myös keskenään, mikäli se joitakin yllättää. Kun tähän soppaan vielä laitetaan yhä lisääntyneet tähtipelaajien kieltäytymiset Leijona-paidasta, tuntuu jääkiekkoliiton päätös entistä typerämmältä.

Linjauksella pyritään suojelemaan lähtökohtaisesti kolmea asiaa: SM-liigaa, Mestistä ja nuorten kilpasarjoja. Säännöllä pyritään nostamaan näiden kolmen sarjan tasoa ja ohjaamaan suomalaisnuoria kotimaisiin seuroihin, joka on sinällään varsin ymmärrettävää. Voin kuitenkin kertoa, ettei sanelupolitiikka kuulu enää millään tavoin tämän päivän järkeviin toimintapoihin. Näillä linjauksilla vain ja ainoastaan murennetaan oman työn perustaa. Jos oma pesä olisi kunnossa ja tarpeeksi houkutteleva, ei vastaavia linjauksia edes mietittäisi.

Entä, jos nuoren suomalaispelaajan perhe muuttaa vanhempien työn perässä vaikkapa Ruotsiin? Onko se todella linjakasta sulkea nuorta pelaajaa ulos maajoukkuetoiminnasta? Ei ole, se on lähinnä törkeää.

Koulu on tärkein

Missä Suomessa muuten voit yhtä hyvin yhdistää jääkiekon ja opiskelun kuin rapakon takana? Moni lupaava lätkänuori lähtee rapakon taakse, ei vain yksi, vaan kaksi asiaa mielessään: koulu ja jääkiekko. High school- ja yliopistoreitit ovat nuoren urheilijan äärimmäisen viisaita sijoituksia tulevaisuuteen. Lupaava nuori pääsisi Euroopassa euroihin kiinni paljon aikaisemmassa vaiheessa, mutta onko se todella kannattava gämbläys laittaa kaikki yhden kortin varaan ja lätkäuran pettäessä jäädä järjestelmän uhriksi vailla kunnollista pohjaa urheilu-uran ulkopuolella.

Usein myös hyvä koulumenestys parantaa urheilutuloksia. Hyvistä kouluista valmistuneet pystyvät tarjoamaan suomalaiskiekon tulevaisuudelle myös aika paljon muita asioita kuin hyviä lättyjä tai kauniita maaleja.

Hyvä esimerkki koulunkäynnin tärkeydestä ja kaikkien reittien mahdollistamisesta löytyy suomalaiskoripallon parista. Helsinki Basketball Academy ja Mäkelänrinteen urheilulukio huippuvalmentajineen tarjoaa loisteliaan reitin nuorille kohti jenkkiyliopistoa, Eurooppaa tai jopa NBA:ta. Silti, HBA ei ole yhden reitin totuus. Joku nuori saattaa valita liiga-reitin, eikä sitä tule sulkea häneltä pois. Kaiken keskiössä on mahdollisimman laadukkaiden pelaajien kehittäminen yhdessä huippuvalmentajien- ja opettajien kanssa. Eikä lienee sattumaa, että piskuinen Suomi ja maajoukkue on noussut arvokisojen vakiokävijäksi lajissa, joka on monin kerroin kilpaillumpi kuin jääkiekko.

Suomalaiskiekon kannalta tärkeintä olisi tarjota ja mahdollistaa nuorille useita eri reittejä. Nyt tehdyllä linjauksella tuhotaan paljon enemmän kuin edes ymmärretään. Tulevat Haulat, Määtät ja Juolevit käännetään Leijona-paitaa vastaan täysin tahtomattaan.

Itse koripalloagenttina toimivana ja jatkossa yhä enemmän nuoria pelaajia auttavana en voi käsittää jääkiekkoliiton linjausta. Se saa minut voimaan todella pahoin.