Jethro Rostedtin olympiaduuni veti urheiluhölmöläisten pipot kireälle!

Mitä menitte tekemään Discovery! Menittekö pilaamaan olympialaiset?

”Koko Suomen tuntema kiinteistövälittäjä Jethro ”Jeti” Rostedt johdattaa uudessa tv-sarjassa jääkiekkofanit kohti h-hetkeä, Etelä-Korean talviolympialaisia.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Juti, Jeti ja jääkiekko! Siinä alku tarinalle, jossa Jethro Rostedt lähtee sirklaamaan kohti olympiakaukaloita TV5:n uutuussarjassa Jethro kiekkomatkalla olympialaisiin 14.1. alkaen. Jethron kiekkomatkaa halki seitsemän maan kohti Etelä-Koreaa sävyttää ikimuistoinen MM-95 -voitto, legendaarinen Punakone, lätkäfanit, valmennuksen haasteet, sponsorointi ja eksoottiset olosuhteet.”

Näin kuvaa Discovery uusinta olympiakiinnitystään. Ja tämähän on saanut nk. urheiluväen takajaloilleen.

On hyvin surullista, että niin moni urheilusta joko suoraan tai välillisesti leipänsä saava näkee Jethro Rostedtin tv-olympiaduunin jotenkin huonona asiana. Suomalaisen urheilumarkkinan yksi suurimmista haasteista on päästä pois marginaaleja kiinnostavasta pelin puhki analysoimisesta ja urheilu urheiluna -hölmöläisaatteesta. Ikään kuin pitäisi suorittaa joku perkeleen pelipassi-tutkinto, jotta saisi keskustella tai esiintyä urheilun parissa.

Luen jatkuvasti keskusteluja, joissa tyrmätään tällainen ”hömpötys”. Samat tahot ovat toki usein ihmettelemässä miksi urheilu ei kiinnosta tarpeeksi tai miksi korvaukset ovat niin pieniä.
Samalla on myös osattu kertoa, että Jethro Rostedt tulee vaan valmiiseen pöytään ratsastamaan jääkiekon suosiolla. Tämäkin on täyttä hevonpaskaa. Enemmän urheiluviihde tarvitsee jethrorostedteja kuin jethrorostedtit urheiluviihdettä. On myös todettu, että tämä on parasta mainosta suomifutikselle. Varmasti on. Nyt kaikki urheiluprofessorit ja älyköt varmasti liikahtavat futiskatsomoihin ostamaan ison kasan lippuja, jotta pääsevät älylleen sopivaan ympäristöön keskustelemaan ilman älyttömän jääkiekkoilmapiirin melua.
On myös sanottu, ettei Jethro ole kuulemma ollut missään tekemisissä huippu-urheilun kanssa. Ja taas menee väärin. Jethro on syytänyt huomattavia summia etenkin paikalliseen urheiluun, puhutaan kuusinumeroisista luvuista. Jos jokainen yritysjohtaja / näkyvä henkilö toimisi yhtä kotipaikkarakkaasti, olisi monen seuran / urheilijan / lajin tilanne aivan toisenlainen.

Tästä tulikin mieleeni vuosi 2010 ja Vancouverin olympialaiset. Loimme yhdessä Elisan ja muutaman muun todella osaavan tahon kanssa Ihan Finaalissa -konseptin. Elisa kun fiksuna halusi lisäsyvyyttä Leijonien sponsorointiin pelkän logonäkyvyyden ja Karjala-turnauksen VIP-lippujen rinnalle. Seurasimme Leijonien matkaa aivan ytimessä  varsin erilaisella urheilujournalisimi-otteella. Konseptista tuli todella suosittu ja taisi olla jopa niin, että tämä tekemämme video oli koko vuoden viidenneksi katsotuin urheiluvideo Suomessa. Aikana, jolloin some tarjosi huomattavasti nykyistä pienempää liikennöintiä.

Yhteenvetona totean, että suomalainen urheiluviestintä sekä -markkinointi on yhä varsin kaavoihin kangistunutta, sponsoroinnin hyödyntäminen laahaa pahasti perässä. Urheilulla itsellään ei ole varaa olla tämän viihteellistämisen tiellä. Tv-viihde on viihdettä, myös urheilun parissa. Eikä urheilun tv-tarjontaa kannattaisi liiaksi hukuttaa pelikirjaoppaille ja pelin syväanalysoinnille, tv-viihdettä ei tule tehdä valmentajille tai pelaajille. Ainakaan minä en tarvitse katsomani pelin jälkeen syväluentoa siitä mitä pelissä tapahtui, koska näin sen juuri itse.