Lapsestani tulee ammattilaisurheilija tai lottovoittaja

Unelmoitko nuorempana huippu-urheilijan urasta? Oletko vanhempi, joka unelmoi lapsensa huippu-urheilijan urasta? Mieti uudestaan, mieti pirun tarkkaan.

Lista miljoonia tienanneista urheiljoista on monituhatpäinen, lista miljoonia tienanneista suomalaisurheilijoista onkin sitten hyvin lyhyt ja lähes täysin jääkiekkopainotteinen. Jääkiekon ulkopuolelta merkittäviä omaisuuksia tienanneisiin suomalaisurheiljoihin kuuluu lähinnä moottoriurheiljoita, joitakin jalkapalloilijoita, pari koripalloilijaa, yksi tennispelaaja ja muutama muu. That’s it. Suomalaisittain puhutaan todella pienestä joukosta urheilijoita, jotka voivat urheilu-uransa jälkeen olla miettimättä päivätöitä. Suomesta löytyy itse asiassa monikymmenkertainen määrä loton päävoittajia verrattuna urheilumiljonääreihin.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

99 prosenttia kilpailijoista

Pääsy ammattilaisurheilijaksi edellyttää vuosien, jopa yli 10 vuoden harjoittelua ja aivan järjettömän kovan seulan läpäisyä. Sanotaan, että aloitat lajin 8-vuotiaana. 15-vuotiaana alkaa näyttää siltä, että sinulla on mahdollisuudet olla lajisi kotimaista eliittiä ja kulusi maksetaan seuran toimesta ensimmäistä kertaa. Tähän mennessä vanhemmat ovat satsanneet lapsensa harrastukseen usein jo kymmeniätuhansia euroja, joissain lajeissa jopa isompia summia. 18-vuotiaana teet ensimmäisen sopimuksesi, aikaa on kulunut 10 vuotta. Tässä vaiheessa olet jo pudottanut noin 99% kotimaan kilpailijoistasi ulos. Saat siis palkkaa, jolla pystyt maksamaan laskusi. Seuraavassa karsintavaiheessa sinun tulisi olla vielä merkittävästi parempi kuin muut ammattilaiset, jos siis haluat saada jatkossa muutakin kuin kulut peittoon.

Mikä on ammattilaisuuden mittari? Se, että saat sen verran palkkaa, jolla juuri ja juuri selviät? Vaiko se, että tienaat urheilu-urasi aikana sen verran, että selviät myös sen jälkeen? Monen ammattilaisurheilun äärikovan kynnyksen ylittävän urheilijan ura kestää vain muutaman vuoden. Loukkaantuminen saattaa katkaista uran hetkessä, kroppasi on pelissä joka päivä. Todennäköisin skenaario ammattilaiseksi yltäville on jokseenkin seuraava: Harjoittelit 10 vuotta, olit ammattilaisena 5 vuotta ja opiskelet itsellesi uuden ammatin.

Joukkuelajit

Esimerkiksi NFL:ssä pelaajaura kestää keskimäärin 2,66 vuotta. NBA:ssa ja NHL:ssä keskimääräinen ura kestää noin 5 vuotta. Yli puolet NHL:ään pääsevistä pelaavat siellä alle 100 ottelua. Vain 4% NHL-pelaajista pelaa yli 1000 ottelua. Aika kovia lukuja, eikö vain? Toki nämä luvut tulevat erittäin fyysisten lajien kovimmalta huipulta ja vaikka ura ei siellä jatkuisi, aukeaa suhteellisen hyvin palkattu pelipaikka yleensä muualta, jos siis kroppasi on vielä ehjänä.

nhl-jaakiekko-hikipanta

Yksilöurheilu

Jos haluat tenniksestä ammatin, sinun tulee mahtua vähintään 200 parhaan joukkoon maailmassa, siis miehissä, naisissa edes TOP 100 ei meinaa riittää. Siis lajissa, jota pelaa kymmenet miljoonat ympäri maailman. Mahtumalla 100 parhaan miespelaajan joukkoon maailmassa saat jo jotain pientä säästöön uran jälkeen. Lähes kaikki kulut maksat luonnollisesti itse, joukkueellasi ei ole omaa lentokonetta, ei edes bussia.

Kotimaiset perinnelajimme

Entä sitten kotimaiset perinnelajimme, kuten keihäänheitto ja hiihto? Kuulumalla kotimaan 10 kärkeen elät vielä kädestä suuhun. Eräskin 80m puhkaissut keihäänheittäjä kertoi tienaavansa urheilusta 800€ kuussa, yritä siinä sitten olla ammattilainen ja kuroa eroa kiinni maailman kärkeen. Jos olet hiihtäjänä Suomen paras, se ei vielä takaa mitään. Ei ole palkintorahoja, ei ole takuupalkkaa kuten joukkueurheilussa. Jos haluat hiihdosta ammatin, sinun tulee olla maailman kärkeä. Jos haluat, että sinulle jää jotain uran jälkeenkin, sinun tulee olla levelillä Kaisa Mäkäräinen.

hiihto-hikipanta

Joukkueurheilussa kotimaan kärkeen yltäminen takaa perusturvan muutamassa lajissa, siis urasi aikana, jääkiekossa SM-liigaan pääseminen antaa jo varsin mukavat perustulot. SM-liigan keskipalkka pyörii noin 70.000-80.000€ tuntumassa. Veikkausliigassa ja Korisliigassa keskipalkat ovatkin jo sitten huomattavasti pienempiä, jopa alle puolet SM-liigan lukemista. Lentopallon Mestaruusliigassa, Superpesiksessä ja Salibandyliigassa mennään vieläkin pienempiin lukemiin, vain pieni osa pystyy pelaamaan ammatikseen.

Kuinka todennäköinen on ammattilaisuutesi urheilijana?

Minustakaan ei tullut koskaan ammattilaisurheilijaa, ei vaikka mahduin koriksen juniorimaajoukkueeseen, olin voittamassa useita juniorimestaruuksia ja karatessakin saavutin alle 19-vuotiaiden SM-mitalin. En oikeastaan ollut edes lähellä ammattilaisuutta, ei vaan riittänyt. Jälkikäteen ajateltuna lajivalintani oli väärä, siis ammattilaisuutta ajatellen. Noin 180cm varrella korisammattilaisuuden saavuttaminen on kuitenkin jonkin verran todennäköisempää kuin lottovoitto. Päälaji-valintaani en silti kadu, päinvastoin. Joukkueurheilu opetti minulle monesta asiasta enemmän kuin yksikään koulu ja sain elämänmittaisia ystävyyksiä sekä uskomattoman määrän ainutlaatuisia kokemuksia. Oli pakko uskaltaa onnistua.

Pitkään urheilun parissa toimineena näitä urheiluammattilaisuuden lainalaisuuksia on tullut pohdittua paljonkin. Urheilu on monessakin määrin parasta mitä lapsi voi koulun ulkopuolella tehdä. Urheilu opettaa ottamaan muut huomioon, urheilu opettaa sääntöjä ja tavoitteellisuutta. Näistä taidoista on rutkasti hyötyä tulevassa työelämässä.

Lapset ovat lapsia

Unelmia pitää olla ja unelmien tavoittelu kuuluu jokaiselle, rohkeimmat meistä kertovat unelmistaan ääneen ja altistavat itsensä epäonnistumisille. Usein juuri epäonnistumisten kautta syntyy onnistumisia ja unelmat toteutuvat.

Tämä teksti on ennen kaikkea suunnattu kaikille vanhemmille, jotka toivovat lapsistaan huippu-urheilijoita. Antakaa lasten olla lapsia, harrastaa ja unelmoida. Olkaa silti tarvittavan viisaita etenkin lapsiinne kohdistuvien unelmienne kanssa. Harva meistä vanhemmista unelmoi lapsestaan tulevan isona lottovoittaja.

Aleksi Valavuori

Ps. Jos haluat Suomesta käsin maksimoida todennäköisyyden urheiluammattilaisuudelle ja isoille rahoille, tähtää joko jääkiekkomaalivahdiksi tai right-kätiseksi puolustajaksi 😉

One thought on “Lapsestani tulee ammattilaisurheilija tai lottovoittaja

  • helmikuu 2, 2017 at 6:38 am
    Permalink

    Hyvää laskelmointia! Kertoisitko muuten, missä pelissä sait maajoukkue-edustuksen? Serkkuni muisteli, että olisi ollut sama peli, jossa hän sai tulikasteensa A-junnuna.

Comments are closed.