Miksi koripallosta on tehty naisille vaikeampaa?

En ymmärrä. Olen jo pitkään kyseenalaistanut naisten koripallon korien korkeuden. Toistaiseksi yksikään selitys ei ole ollut millään lailla kestävä. Miksi siis naiset joutuvat pelaamaan miesten kanssa samankorkuisiin koreihin?

Lähtökohta: Miesten ja naisten koriraudan korkeus on 305 cm. Miesten keskipituus ja ponnistusvoima on selkeästi naisia korkeampi.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Mikä on koriksen viihdyttävin suoritus? Donkki. Miksi tämä on viety naisilta pois? En tiedä. Miksi tätä ei voisi tuoda naiskorikseen, laskemalla koria noin 30 cm? En ymmärrä. Korirautojen ”oikea” korkeus ei ainoastaan tarjoa donkkeja vaan myös kaikkea muuta raudan yläpuolella pelaamista, varsin olennaista laji-identiteetin osaa pelissä nimeltä koripallo.

Naiskoriksen puolestapuhujat vetoavat taitopuolen nousevan nyt enemmän esiin ja nostelevat esiin lähinnä keksimällä keksittyjä selityksiä. Ja toki muutama nainen pystyy donkkaamaan nykykoreihinkin, lähinnä alkulämmittelyssä, pelitilanteessa todella harvoin. Tilastollinen fakta on selkeä: Koripallo on tehty naisille vaikeammaksi ja tämä vaikeus olisi hyvin helppoa poistaa.

Tätä turhaa vaikeutusta tukevat myös tilastot esim. naisten ja miesten Korisliigasta. Naiset ovat miehiä tarkempia vapaaheitoissa, suorituksessa, joka ei vaadi liikaa voimantuottoa ja taitopuoli on keskiössä. Pelitilanneheitoissa, kakkosissa ja kolmosissa, miehet ovat taas selvästi tarkempia. Miksi? Iso syy löytyy korirautojen korkeudesta ja pelitilanneheittoon vaadittavasta voimantuotosta. Voitaisiin siis todeta naisten olevan miehiä parempia heittäjiä, kunnes vaaditaan liikaa voimaa ja tekniikka hajoaa.

Helsingin Sanomat  teki jutun naisten peleistä. Ja kysyi tietenkin mielipiteitä ainoastaan lajin sisältä eikä yhdeltäkään lajin ulkopuoliselta, kenties potentiaaliselta uudelta asiakkaalta.

”Tuli sellainen tuntuma, että heidän mielestään naisten korista ei arvosteta riittävästi, jos korikorkeutta lasketaan ja annetaan helpotus. Idea ei saanut oikeastaan minkäänlaista kannatusta.”

Tämän varsivan ontuvan logiikan mukaan siis naisten lentopalloa, beach volleyta tai naisten aitajuoksua ei arvosteta riittävästi. Toki naislentis ja beach volley ovat erittäin seurattuja ja suosittuja, mutta mitäs sen nyt on väliä. Kysehän ei ole mistään helpotuksesta vaan ihan puhtaasta parannusehdotuksesta lajiin, jossa pelaajat ovat keskimäärin huomattavasti miehiä lyhyempiä. Kyse on järjen käytöstä.

Ja kyse on tasa-arvosta. Miksi naisten keihäs on miesten keihästä kevyempi? Siksi, koska keihäänheitto haluaa olla tasa-arvoinen ja tarjota myös naisille mahdollisuuden pitkiin ja yleisöön meneviin kaariin. Ajatella, jos joutuisivat väkisin roiskimaan 45-metrisiä. Miltähän tämä Tiina Lillakin voittoheitto olisi kuulostanut Pentti Salmen selostamana, jos se olisi kantanut noin 50 metriä? Eihän siihen ehtisi edes selostaja mukaan. Yleisurheilussa ollaan sentään edes vähän mietitty näitä juttuja. Tai ajatella, jos naislentiksen verkkoa nostettaisiin miesten korkeudelle. Olisi varmasti todella viihdyttävää seurata peliä, josta on poistettu lähes kaikki iskulyönnit sekä torjunnat ja eniten korkeita kukkupalloja nosteleva voittaa.

Jokainen voi mielessään kuvitella miten miesten koris muuttuisi, jos korirengasta nostettaisiin 30cm. Peli muuttuisi huomattavasti vaikeammaksi ja erittäin paljon vähemmän viihdyttäväksi. Naisten kohdalla tämä on jostain syystä ok, enkä todellakaan ymmärrä miksi. Otapa NBA:sta donkit ja kaikki muukin raudan yläpuolella pelaaminen pois ja mieti mitä suosiolle tapahtuisi.

Ja kaikille naisurheilun pieniä palkkoja ihmetteleville: Jos peli on jo lähtökohtaisesti rakennettu naisille vaikeammaksi ja vähemmän viihdyttäväksi, ei se ainakaan helpota maksavian katsojien houkuttelemista. Naiskoriksen suosio ei nouse jättilukemiin koreja laskemalla, mutta se helpottaisi huomattavasti muuta suosion nostoon vaadittavaa työtä, kun peli tarjoaisi niitä samoja hienouksia, joita olemme tottuneet miesten peleissä näkemään.

Ja tehdään nyt vielä yksi asia selväksi väärinkäsitysten välttämiseksi. Vyölläni on satoja naisten korismatseja, pidän naiskoriksen seuraamisesta ja olen naiskoriksen puolestapuhuja. Juuri siksi otan tähän epäkohtaan niin voimakkaasti kantaa. Ainoan järkevän selityksen samalle korikorkeudelle löydän koriksen historiasta. Peli on kehitetty miehille ja raudat on aikoinaan asennettu kaikille samalle korkeudelle, naisia huomioimatta. Olisiko vihdoin aika kehittää sama peli myös naisille?

Katsokaa muuten vielä tämä. Katsokaa tuota Lisa Leslien donkin tuomaa värinää, yleisöhurmosta ja miettikää, jos se toistuisi useammin ja ympäri maailman…