Nelonen jättää SM-liigan, kuka nappaa tv-oikeudet ja millä hinnalla?

Nelonen Media julkaisi odotetun tiedotteen. Viiden vuoden avioliitto SM-liigan kanssa päättyy eroon keväällä 2018. Harkinta-aika on käytetty eikä suhteen jatkoon löydy molemminpuolisia edellytyksiä.

”Päätimme jättää option sopimuksen jatkamisesta käyttämättä. Sopimus ei uusilla ehdoilla olisi ollut liiketoiminnallisesti kannattava. Meillä on Liigan mediatuotteen kaupallistamiseen markkinan paras asiantuntemus, ja oikealla hinnalla olisimme pitäneet Liigan sisältövalikoimassamme”, Nelonen Median liiketoimintajohtaja Kari Laakso sanoo.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Täyspäivähommaa

Työskentelin itse tuoreen tv-sopimuksen 1. kaudella studioisäntänä. Näin valtavat satsaukset, näin myös kuinka jo ensimmäisen kauden aikana annettiin ymmärtää, ettei jatkossa ole resursseja satsata tuotteeseen alkurysäyksen tavoin. Studioita tultaisiin karsimaan ja tuotantoa osittain keventämään. Kun samaan aikaan pyysin toisesta kaudesta tuplaliksaa, oli neuvottelu hyvin lyhyt. Ymmärsimme toisiamme hyvin, kaikki meni äärimmäisen hyvässä hengessä. Koin, etten voi jatkaa studioisäntänä, jos samaan aikaan on pakko tehdä myös monia muita töitä ja ajaa lätkärallia ympäri Suomen. Koin, etten pysty olemaan katsojia kohtaan tarpeeksi ammattimainen valmistautumisessani paljon vaativiin suoriin tv-lähetyksiin. Urheilutuotteen laadukas tv-isännöinti on täyspäivähommaa, sitä pitää pystyä hengittämään 24/7, katsojaa ei voi eikä kannata kusettaa. Siksi olenkin ilolla seurannut Vesa Rantasen ja Tuomas Nyholmin otteita studiossa, he ovat täysipäiväisiä lätkäammattilaisia, he heräävät jääkiekon kanssa ja menevät nukkumaan jääkiekon kanssa.

Kuka maksaa ja paljonko?

Jos Liiga pystyy jatkossa neuvottelemaan edes 50% nykyisen diilin tv-rahasta, pitäisin sitäkin jo varsin kovana suorituksena. Tämä tarkottaisi noin puolen miljoonan vuosittaista tv-rahaa per liigaseura. En silti kokisi arviotani tai itseäni avojääpommilla jyrätyksi, jos Liiga pystyisikin taikomaan entisen kokoisen sopimuksen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että nykyistä tv-sopimusta neuvoteltaessa liigapakasta löytyi Jokeri-kortti. Jokerien lähtö Liigasta on edelleen kova isku markkina-arvolle. Näillä mennään, sanoisi Virmanen.

Jos nyt asettaisin kertoimet Liigan uudelle tv-sopimukselle… laittaisin ne jokseenkin näin.

Discovery 1,50
MTV3 4,00
Viasat 8,00

Olympialaisten tv-oikeudet itselleen vääntänyt Discovery Networks Finland pystyy halutessaan tekemään jättimäisiä liikkeitä. Pitkän linjan urheilumedia-ammattilaisen, Antti Haajasen johdolla operoiva Discovery tietää kyllä tarkkaan mistä kannattaa maksaa ja mistä ei.

Maikkarilla riittää rakkautta lätkään, sen me tiedämme ja onhan Maikkari yhä MM-kisojen koti. Viasat operoi isolla etenkin kv-markkinoilla näyttäen lähes kaikkien kiinnostavimpien sarjojen matsit NHL:sta Valioliigaan. Viasat on myös ymmärtänyt persoonien merkityksen ja signaa jatkuvasti ykköskorimme persoonia tv-studioon.

SM-liigan pitää kehittää omaa tuotettaan

Jotta Liigan tv-tuote menestyy entistä paremmin, pitää SM-liigan olla valmiina viilaamaan omaa tuotettaan radikaalisti. SM-liigassa pelataan markkinan kokoon nähden kohtuuttoman paljon pelejä, eikä maksavia katsojia vaan yksinkertaisesti ole Suomessa suurmarkkinoiden tavoin.

Katsojan kannalta ajateltuna SM-liigan pelimalli ei enää herätä aiemman kaltaisia tunteita läpi kauden, kun osan kausi on taputeltu jo aivan liian aikaisessa vaiheessa. Ei ole pelkoa putoamisesta, alkuvuodesta myydään parhaita pois ja läpsytellään kausi loppuun.

Kun SM-liigan tämän kevään ensimmäinen finaali tuli suorana vapaalta kanavalta eli Neloselta, oli keskikatsojamäärä 301 000 katsojaa. Jokainen hieman katsojaluvuista ja maksu-tv:stä ymmärtävä osaa pohtia melko todenpitävän luvun katsojille, jos ottelu olisi tullut maksu-tv:n puolelta.

Yksi tv-tuotteen kehityssuunta voisi olla tarkemmin kohdistetut paketit ja fanipalvelut. Jos voisin poimia valikoimasta itseäni eniten sytyttävän joukkueen pelit edullisemmin kuin kaikki SM-liigan pelit, ostaisin tämän paketin heti. Etenkin jos tietäisin, että ostamastani paketista hyötyy eniten juuri kannattamani seura. Tv-tuotteen fanitargetoinnilla lisättäisiin myös seurasitoutumisen määrää ja kiinnostavimmat seurat saisivat potista itselleen enemmän kuin muut, ansaitusti.

One thought on “Nelonen jättää SM-liigan, kuka nappaa tv-oikeudet ja millä hinnalla?

  • huhtikuu 27, 2017 at 2:55 pm
    Permalink

    Hyvä vaan, että nelonen jättää jääkiekon raiskaamisen. Toivottavasti siirtyy oikealle maksukanavalle joka olisi Viasat, siellä on KHL ja NHL ennestään ja katsojat kiittää.

Comments are closed.