NHL hyvä, KOK paha – NHL teki oikein hylätessään olympialaiset

NHL jättää 2018 olympialaiset väliin. Tämän päätöksen teki NHL ja päätöksen takana ovat NHL-seurojen omistajat. Moni on syyttänyt päätöksestä NHL-komissaari Gary Bettmania, koska jotain pitää aina syyttää. Bettman lienee omistajien kanssa samaa mieltä, mutta Bettman ei ole päätöstä tehnyt vaan omistajat, joiden päätöksistä Bettman kertoo.


Kuka kantaa riskit?

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Tarkastellaanpa linjausta NHL-seurojen omistajien kantilta. Kuka työnantaja haluaa vapaaehtoisesti päästää parhaat työntekijänsä kesken tärkeän työtehtävän kolmen viikon reissulle ja maksaa siltäkin ajalta täyden palkan? Tässä tapauksessa kun työnantajan työntekijät menisivät vielä tekemään töitä toiselle jättibrändille eli olympialaisille. Palkan maksaisi NHL, ei olympialaiset. Hyödyn saisi olympialaiset, ei juurikaan NHL ja kaiken riskin kantaisi NHL.

Mitä, jos Alex Ovechkin loukkaantuisi olympialaisissa? Kenen piikkiin se menisi? Näin kävi Sotshin olympialaisissa mm. John Tavaresille, Henrik Zetterbergille ja Aleksander Barkoville. Sotshissa NHL sai väännettyä diilin kansainvälisen olympiakomiten kanssa, joka kattoi pelaajien matkakulut ja vakuutukset. Sopimuksen yhteenlaskettu arvo oli noin 14 miljoonaa dollaria. Nyt tätä sopimusta ei enää ole. Kipsi jalassa ja mahdollinen Venäjän olympiamitali kaulassa olympialaisista palaava Ovechkin ei montaa pääsylippua Washingtonissa myy.

Capitalisin omistaja ja Ovechkinin työnantaja, Ted Leonsis, on ilmaissut tukensa tähtipelaajansa olympiaedustukselle. Jännä nähdä mitä tuelle tapahtuu, jos NHL lyö taloudelliset sanktiot tiskiin ja jopa ukaasin, ettei olympiakisoista ole enää paluuta samaiselle NHL-kaudelle. Voipi olla, että omistajan mieli muuttuu nopeasti.

KOK haluaa hyödyt

Tarkastellaanpa linjausta KOK:n kannalta. Tottakai KOK haluaisi NHL-pelaajat olympialaisiin, olympialaiset, kuten muutkin suurtapahtumat haluavat vetovoimaisimmat tähdet kisoihin. Ei voida kuitenkaan olettaa, että jättitiliä takova KOK saisi supertähdet kisoihin ilmaiseksi. Ja tämä tuntuu olevan, ikävä kyllä, KOK:n mentaliteetti. Kaikkien tulisi polvistua suuren ja mahtavan olympia-aatteen ääressä, vaan väärässä ovat. Jääkiekon supertähdet ovat NHL:n omaisuutta, NHL ja seuraomistajat ovat oikeutettuja tekemään heidän avullaan tiliä, se on heidän bisneksensä ja he kantavat myös riskit, ei KOK.

Pelaajien parhaaksi?

Entä sitten pelaajat, kuka ajattelisi heidän parastaan? Lähdetään nyt siitä, että NHL ja seurapomot melko usein ajattelevat juuri pelaajien parastaan. Juuri siksi NHL-tähdillä on tähtitieteelliset palkat. Jos nautit työnantajaltasi miljoonapalkkaa, liittyy siihen myös tiettyjä velvotteita jääkiekon pelaamisen lisäksi. Se nyt vaan ei ole ok ottaa kolmen viikon palkallista omatoimireissua kesken duunin.


Mikä kasvu?

Useasti on myös sanottu, ettei NHL ymmärrä, kuinka paljon päätös jättäytyä olympialaisista vahingoittaa lajin kasvua ja tulevaisuutta. Väitteenä tämä on toki erittäin kaunis ja romanttinen, mutta faktojen valossa väite on melko heikko. Missä ovat ne luvut, jotka näyttäisivät toteen NHL-pelaajien olympiaedustuksien hyödyn NHL:lle? Luvut eivät ilmeisesti ainakaan löydy NHL-bisnestä menestyksekkäästi kasvattaneiden NHL-pomojen pöydiltä, joten on melkko helppoa todeta, ettei sellaisia lukuja ole edes olemassa, on vain kaunis ajatus. NHL-pelaajathan tulivat olympialaisiin Naganossa 1998. En ole nähnyt Japanissa mitään merkittävää lajin kasvua, vaikka aikaa on tästä on kohta kulunut jo 20 vuotta. M

Unelma murskaksi?

Mediassa on uutisoitu NHL:n laittaneen Patrik Laineen olympiaunelman murskaksi. Hetkinen. Eikö juuri NHL ole mahdollistanut Patrik Laineen unelman? Toki, Patrik Laine on itse äärimmäisen kovalla työnteollaan mahdollistanut unelmansa pelata NHL:ssä. Tämän sanoneena uskoisin silti, että jos Laineen pitäisi oikeasti valita NHL:n ja olympialaisten väliltä, kohdistuisi valinta joka kerta kirjainlyhenteeseen NHL. Kysykää tätä vaikka joltain useasti olympialaisissa kisanneelta urheilijalta, joka elää ammattilaisurheilijan arkea kädestä suuhun ja voi vain unelmoida jättipalkoista. Kysykää häneltä, vaihtaisko hän muutamat olympialaiset takuuvarmaan ammattilaisurheilijan palkkaan?

Mitä tästä sitten seuraa?

Ainakin ihan pirun iso sotku ja juupas eipäs -hiekkalaatikkovääntö. Yksi asia on kuitenkin hyvä muistaa. NHL-pomot, kuten myös KOK-pomot, pyörittävät megabisnestä. Muutama ero näissä urheilupomoissa on. NHL-pomot maksavat vuosittain jättipalkkoja urheilijoille, kuten kuuluukin. KOK maksaa jättipalkkaa omille pomoilleen ja urheilijat ovat tässä pelissä vain pelinappuloita. NHL-pomot rakennuttavat uusia ja kestäviä urheilupyhättöjä, kun taas olympiapomot luovat täysin päättömillä vaatimuksillaan tulevia autiokyliä, kunhan vaan ensin olympialiikkeen älyttömät vaatimukset on täytetty, moottoritiet ja stadionit rakennettu, kisat käyty, pomot sekä valtiovieraat kestitetty, urheilijat jätetty nälkäpalkalla harjoittelemaan seuraavat neljä vuotta ja voidaankin taas etsiä seuraava tarpeeksi hölmö ja suostuvainen kisakaupunki.

NHL on urheilua ja urheilijoita varten

NHL on urheilua ja urheilijoita varten ja juuri siksi NHL:n päätös hylätä olympialaiset ainakin tällä erää on täysin oikein. NHL teki tässä palvelun koko ammattilaisurheilukentälle ja pisti KOK:n kerrankin selkä seinää vasten. Pallo tai kiekko, se on nyt KOK:n käsissä. Niin hölmöjä sielläkään ei olla, että tämä olisi tällä taputeltu. Urheilu on muuttunut, vihdoin myös KOK:n on pakko muuttua.

Olympiamitalin arvo – KOK:n täytyy muuttua urheilun mukana

En usko, että olympialaiset haluaa jääkiekkokilpailua, jossa kullasta kilpailevat ovat kaukana maailman absoluuttisesta huipusta ja olympiamitalin arvo ottaa jättimäisen arvonalennuksen. Tästä syystä pidän olympialaisten jalkapalloturnausta lähinnä huonona vitsinä. Toki, näillä lätkäeväillä Suomen menestysmahdollisuudet paranevat huomattavasti. Kuka muuten edes muistaa, ettei lätkän MM-kisoissa 1995 ollut yhtään NHL-pelaajaa, ja siitäkin huolimatta, tai ehkä juuri siksi, jääkiekosta tuli ylivoimainen ykköslaji Suomessa.

Tämä kaikki sanoneena täytyy myös todeta, että kasvoin aikana, jolloin olympialaiset oli kuningas ja arvostukseni olympialiikettä kohtaan on yhä suuri. Toivon hartaasti, että KOK osaa muuttua ajan vaatimalla tavalla ja tulla huomattavasti lähemmäs urheilua, urheilijoita ja faneja. Olympialaiset tarjoaa edelleen urheilijoille väylän kohti suuruutta, mutta nyt KOK:n on todella pohdittava millä keinoin olympialaiset pystyy tarjoamaan tarpeeksi jo suuriksi tulleille, sillä ilman tähtiä olympialaiset on pahemmassa liemessä kuin Rion uimastadion.

One thought on “NHL hyvä, KOK paha – NHL teki oikein hylätessään olympialaiset

  • huhtikuu 5, 2017 at 8:54 am
    Permalink

    Tuskin olisi NHL:lle konkurssi tuo viikko-pari. Se vaan on niin että olympiahenkeen ei kuulu rahastus – ainakaan aiemmin.

Comments are closed.