Mitä on onnellisuus?

Tänään mä näin pitkästä aikaa mun rakasta ystävää Tiiaa, joka on yksi maailman piristävimmistä ja kultaisimmista ihmisistä.
Mä kysyin Tiialta apua tän päivän postausaiheeseen ja jotenkin me päädyttiin juttelemaan onnellisuudesta ja siitä, miten siihen voi itse vaikuttaa. Siispä mä ajattelinkin vähän jutella samaisesta aiheesta myös tänne.

Me puhuttiin muunmuassa siitä, kuinka sanotaan, että onnellisuus koostuu vain kymmenprosenttisesti siitä mitä sulle tapahtuu ja 90 prosenttisesti siitä, kuinka sä itse siihen reagoit. Mä uskon, että tuo väite todellakin pitää paikkansa.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Mä olen hyvin onnellinen siitä, että olen saanut jonkinnäköisen luontaisen taipumuksen nähdä useimmin asioiden positiiviset puolet ennen niitä negatiivisia. Tietenkään se ei aina käy yhtä helposti, mutta kasvaessani mä olen ymmärtänyt tuon taidon tärkeyden ja myös alkanut tekemään töitä sen eteen . Miksi ja miten mä sitten teen ja toteutan tätä asiaa omassa elämässäni?

Päivä päivältä mä näen paremmin sen, kuinka paljon mun omat ajatukset, sanat, teot ja ylipäätään mun asenne vaikuttaa siihen miltä musta tuntuu ja kuinka onnellinen mä olen. Samalla ymmärrän sen, kuinka helposti noilla ajatuksilla, sanoilla, teoilla ja asenteella saisin käännettyä kaiken huonoksi ja kaadettua seinät ympärilläni omaan niskaani. Mun mielestä kaikkein tärkeintä onkin ymmärtää juuri tämä asia.

Ajatellaanpa vaikka ihan tavallista maanantaiaamua.

Jos sun aamu alkaa sillä, että sä kaadat kahvit lattialle ja suodatinpussi leviää pöydälle, miten sä toimit?
Luultavasti melko helposti sä ajattelet, että ”tää on taas tällainen päivä” ja syötät samalla päähäsi ajatuksen siitä, että koko päivä tulee olemaan tätä samaa. Mikään ei tule onnistumaan tai ainakin suurin osa asioista tulee menemään pieleen.
Kun sä asennoidut niin, se todennäköisesti tulee myös menemään juuri  niin.

Jos taas naurahdat itsellesi, siivoat kahvit ja ajattelet, että onneksi tämä sattui nyt aamusta niin loppupäivä voikin  mennä säheltämättä, paljon suuremmalla todennäköisyydellä se myös menee niin.
Kun et  tee kärpäsestä härkästä ja keskityt siihen, että päivästä tulee kiva, sä unohdat kaatuneen kahvin ja levinneen suodatinpussin melko nopeasti vain huomataksesi, että tänään onkin ihan hyvä päivä!

Onnellisuus todella on asennekysymys. Se ei tule sulle tarjottimella, kukaan meistä ei ole syntynyt toista onnellisemmaksi. Meistä jokainen luo sen itse ja kyse onkin siitä, kuinka paljon sä olet valmis itsesi ja oman onnellisuutesi eteen tekemään töitä. Kuinka paljon sä haluat olla onnellinen ja tehdä muutkin ympärilläsi onnelliseksi?

Toki me kaikki ollaan erilaisia ja eri asiat tekee meistä onnellisia.
Mä esimerkiksi itse huomaan saavani superhyvän mielen pitkäksi aikaa siitä, kun näen muiden olevan onnellisia edes hetken ajan. Mut tekee onnelliseksi muille annetut pienet asiat kuten kohteliaat sanat ja teot, mahdollisuus auttaa jotain toista tai vaikkapa ruoan tekeminen tai joku muu pieni ilahduttava teko jollekin toiselle.
Mä tiedän saavani itse hyvän mielen, kun annan sen muille ja sitä mä myös pyrin tekemään.
Kyse ei ole siitä, että hyvä mieli tulisi hyväksynnästä ja muiden miellyttämisestä. Se tulee siitä, kun näkee, että toinen aidosti ilahtuu.

Toinen asia mikä mut tekee onnelliseksi on aika itselleni ja ajatuksilleni. Kun mä saan sitä niin paljon kuin tarvitsen, mä olen onnellisempi. Jos en saa aikaa itselleni kun sitä tarvitsen, mä stressaannun. Mä ajattelen paljon, kirjoitan paljon ja teen myös luovaa työtä.
Kaikki tuo tekee musta onnellisen, mutta vaatii myös akkujen lataamista rauhassa itseni kanssa. Muuten mulla ei ole energiaa ja  väsyneenä sekä stressaantuneena mä en ole onnellinen.

Kolmas asia on inspiroivat ihmiset. Yksi suurimmista ja merkittävimmistä asioista onnessa on mun mielestä se, kenen kanssa sen jakaa. Mä olen oppinut kiinnittämään oikeasti huomiota siihen, kenen seurassa haluan aikaani viettää ja millaisia ihmisiä pidän lähelläni. Kun lähellä on ihmisiä joihin mä luotan, jotka inspiroivat mua ja joilta mä saan energiaa ja hyvää mieltä pystyen antamaan tätä kaikkea myös takaisin heille, on mun taas tuhat kertaa helpompi olla onnellinen.

Neljäntenä haluan mainita yhden hyvin tärkeän asian. Mä haluan oppia koko ajan lisää, ihan kaikesta. Kun mä opin lisää maailmasta ja ennen kaikkea myös itsestäni, mä oivallan ja opin myös jatkuvasti lisää siitä, kuinka voida hyvin ja olla onnellinen. Oikeastaan mä oivallan koko ajan paremmin sen, kuinka helppoa se oikeasti on.
Mä toivon oppivani olemaan onnellinen vielä paljon vähemmästä mistä mä tänä päivänä olen ja varmasti tulenkin oppimaan, kunhan vain pyrin siihen. Se, että mulla on mahdollisuus oppia ja kehittyä sekä ymmärtää asioita, on asia josta on syytä olla onnellinen.

On paljon muitakin asioita joista mun onnellisuus koostuu. Tärkeimpänä tietysti mun oma, rakas perheeni.
Heidän käsissään on suurin osa mun onnea. Niissä käsissä se on myös turvassa.

Jottei tämä postaus venyisi enää tämän pidemmäksi, mun täytyy jättää se vain tähän.
Mulla olisi vielä paljon sanottavaa ja olin vasta pääsemässä joihinkin asioihin joista ajattelin alunperin kirjoittaa mutta ehkä mä teenkin niin, että palaan tähän aiheeseen vielä uudelleen!

Ei kai onnellisuudesta voi puhua liikaa?

 

 

Kuva: Kai Joronen

<3 Anniina