Maksimivoima: kehonhallinta

Kehonhallinnan osuutta voimantuotossa on vähätelty omassa lajissani voimanostossa. Voimanostajalle monesti riittää se, että hallitsee raudan selässään ja pääsee kyykkyyn. Todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Kaikki kolme voimanoston lajia näyttävät erittäin yksinkertaisilta ja ne on helppo oppia. On kuitenkin täysin eri asia osata liikkeet kuin osata ne siten, että urheilija tuntee oman asentonsa millin tarkasti sekä pystyy sopeutumaan asennossa tapahtuviin muutoksiin. Nivelkulmien tarkka hahmottaminen ei kehity pelkästään kyykkämällä, penkkaamalla ja vetämällä. Tarvitaan jotain voimakkaampaa ja useammin toistuvaa ärsykettä, jotta oman kehon hahmottamista ja sitä kautta hallintaa voidaan parantaa.

Taitoharjoittelu

Taitoharhoittelulla kehonhallintaa on mahdollista parantaa tehokkaimmin. Voimailijalle tehokkainta taitoharjoittelua on oman kehon kautta ilman apuvälineitä tapahtuva harjoittelu esimerkkeinä akrobatia, voimistelu sekä streetworkout. Kaikki lajit kehittävät hurjasti tukilihaksistoa, mutta ennen kaikkea parantavat kykyä hahmottaa kehon asentoja, kun liikkeet eivät onnistu epäedullisissa asennoissa. Takaperinvoltti esimerkiksi vaatii kykyä hahmottaa kehon asentoa suhteessa maahan ja reagoida asentoon koukistamalla keho sekä suoristamalla se oikeaan aikaan. Arvion ja reaktion on tapahduttava n. sekunnin aikana. Toisena hieman helpompana esimerkkinä käsillä käveleminen tai seisominen. Suoritus vaatii hyvää tasapainoa sekä kykyä hahmotaa jalkojen sekä selän asentoa, jotta se onnistuu. Mikä hyöty näistä taidoista sitten on voimanostossa?

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Nopeus säästää aikaa sekä energiaa, joten mitä parempi urheilijan kyky on reagoida muutoksiin esim. polven kulmassa, sitä nopeammin voi alkaa ylöstyöntövaihe jalkakyykyssä. Kyse ei välttämättä ole kuin sekunnin murto-osista, mutta siinä ajassa kehon asento voi muuttua useita senttejä, mikä syö kyykyn taloudellisuutta. Kehonhallinta vaikuttaa myös tasapainoon ja kuten käsillä kävelyssä, voimanostossakin sentinkin horjahtaminen voi pilata noston joka yleensä olisi täysin läpihuuto juttu. Siksi kyky mukautua pienimpiinkin muutoksiin asennoissa, on tärkeää jokaisen noston onnistumiseksi. Kisoja ei voiteta hyvällä onnella vaan varmuudella, joka tulee harjoittelusta!

Kaikki harjoittelu vie eteenpäin!

On selvää, että suurin osa voimailijoista ei kykene voltteihin tai käsillä kävelemiseen, joten taitojen harjoittelu on hyvä aloittaa helposta. Käytännössä kaikki tasapainoa sekä tarkkoja asentoja, hyvää reaktiokykyä sekä liikeyhdistelmiä vaativat lajit toimivat Ne vahvistavat ja luovat uusia yhteyksiä hermoverkkojen välille, jotka vastaavat lihasten aktivoinnista ja asentojen tunnistamisesta. Liian yksipuolisella harjoitelulla urheilija saattaa itsensä vapaaehtoisesti alakynteen. Siksi ei kannata jämähtää vain omaan lajiinsa vaan valita rinnalle yksi tai parikin muuta täysin erilaista lajia. Itse pidän yli kaiken kiipeilystä, koska siinä putoaminen voi olla kiinni millien virheestä raajojen asennoissa.

Kehonhallintaa kannattaa yhdistää johonkin rentoon tekemiseen, joka ei vaadi suurta ponnistelua, jotta se ei käytä liikaa voimavaroja. Monipuolinen harjoittelu on avain monipuoliseen kehonhallintaan ja parempiin lajitaitoihin. Niiden oppiminen ja viilaaminen on myös helpompaa ja nopeampaa, kun pohjalla on jo muuta harjoittelua. Mutta siinä tiiviisti oma näkemykseni kehonhalliinnan merkityksestä voimanostossa. Hyvällä kehonhallinnalla saadaan suurempi määrä tuotetusta voimasta käyttöön ja säästytään vammoilta. Mutta lisää tekstejä aiheeseen liittyen on tulossa.