Lautasmalli, kotiruokaa

Onpas vähän vierähtänyt aikaa… Joskus sitä saa aikaan itselleen Paljon tekemistä. Mutta nyt – täällä taas. Mulla on menossa Sohvaperunan juoksukoulu ryhmän luotsaaminen kohti 10 kilometriä. Tänään oli puhetta täysipainoisesta ateriasta. Käydäänpä siis joitain perusasioita läpi.

Lautasmalli:

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

1/2 lautasesta kasviksia tai vihanneksia, 1/4 proteiinia, 1/4 hiilihydraatteja (artikkelikuva)

Aloitetaanpa tarkempi erittely tuosta suurimmasta määrästä. Tällä kertaa mun raasteeseen pääty kaalia, porkkanaa, kurkkua ja appelsiinia. Aika kiva värityskin näillä. Sinnehän monitoimikoneeseen voi siis heittää vaihtelevasti muutakin mukavaa, mutta tykkään siitä, että mehukkuutta on. Omena antaa kivasti makua ja makeutta. Raaste on kätevä tehdä vaikka olis talven kuivattamat kädet, kun ei tarvitse niin paljon käsitellä ihoa ehkä ärsyttäviä tuotteita. Mulla ainakin atoopikkona salaatin teko meinaa joskus jäädä vähemmälle, kun ei vaan kädet kestä esim. tomaattia leikellä. Raasteen lisäksi nostin perunoita keittäessä höyryyn hetkeksi parsakaalia. Ai ku oli hyvää!Puolet vihreääSitten proteiinit. Mulla oli tänään keitetty kananmuna (niitähän täällä Laitilassa suositaan) ja sika-nauta jauhenlihaa. Ihan hitusen vaan suolaa ja enemmän mustapippuria, yrttimaustetta ja valkosipulijauhetta. Nam! Vaihtoehtoisesti kanaa, kalaa. Monipuolisesti yritän lajitelmaa pyörittää.

Jauheliha ja kananmunaSitten hiilihydraatti. Tänään oli perunaa. Siinähän voisi olla täysjyväriisiä tai -pastaa ja mitä kaikkia näitä nyt löytyykään. Hirssi ja tattari myös hyvin ravinnerikkaita. Jos leipää tulee käytettyä välipalana, niin ei ehkä ruoan yhteydessä tarvitse sitä. Riippuu vähän kokonaisenergiatarpeesta. Leivän päällekin silloin voi yrittää kehittää päälliset lautasmalli tyyliin.

Täysipainoinen ateria

Rasvat: Itse käytän joskus ihan perus voita, mutta usein sen pystyy vaihtamaan extra virgin oliiviöljyyn. Käyttäisin mielelläni pähkinöitä, mutta olen niille valitettavasti allerginen. Niinpä kotoa löytyy aina siemeniä – auringonkukan, pellavan ja kurpitsan. Ja avokado on ihanaa!

Kun syö kunnon aamupalan, pari kunnon ateriaa ja siellä väleissä terveellisen välipalan, niin elimistö oppii luottamaan ravinnon saantiin. Se pystyy hoitamaan uusiutumisen, korjaamisen ja auttaa jaksamaan kovemmassakin pyörityksessä. Ja se veden juonti, josta niin tykkään muistuttaa! Kokeile vaikka…

Ihanaa kevättä!