Miksi? Joitain syitä aktiiviseen arkeen.

Kalanti Kallela

Miksi ihan perus reippaat kävelylenkit / PK juoksulenkit kannattaa sisällyttää viikko-ohjelmaan? Miltä ne tuntuvat matkalla / lenkin jälkeen?

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Jos matkalla ei tunnu hyvältä, kannattaa pohtia onko vauhti liian kova. PK – peruskestävyys, eli puuskuttamatta (oikeesti) meneminen on tärkeää , jotta peruskunnon saa vahvistettua ja se auttaa jaksamaan arjessa eikä tuota turhaa stressiä elimistölle. Pitkät kävelylenkit tai hitaat hölkät ovat erittäin hyödyllisiä. Ulkona saa happea ja ihokin tykkää. Luonnon ääniä tai lempimusaa… Koko keho saa harjoitusta, esim. hartiaseudun jännitykset rentoutuvat oikealla tekniikalla. Lenkin jälkeen kannattaa palkita itsensä hyvillä venyillä / saunalla… Ravinteikkalla ruoalla.

 

Miksi kannattaa tehdä lihaskuntotreenejä vähintään pari kertaa viikossa? 

Ryhdin ylläpitäminen, lihaskestävyys, voimantuotto – arjen töissä hyöty helpottaa. Pihahommat liikeiden suorittamista vähän tarkemmin miettien on myös hyvää todellista hyötyliikuntaa. Lihas kuluttaa levossakin enemmän kuin ”läski”. Vaikka tavoitteena olisi jokin pidempi juoksumatka, tarvitset asennon kasassa pysymiseen myös hyvää lihaskuntoa. Monipuolinen harjoittelu myös tekee harjoittelusta kiinnostavampaa, sekä suojaa loukkaantumisilta.

 

Miksi kannattaa tehdä jonkinlaista kehonhuoltoa?

Loppujäähdyttelyt palauttavat kehoa normaalitilaan, rentouttavat. Palautuminen tapahtuu nopeammin. Aineenvaihdunta pysyy hyvin käynnissä ja kuonat poistuvat kehosta, esim. se kuuluisa maitohappo.

Miksi päivän istumisia kannattaa tauottaa pienillä taukojumpilla tai ylösnousuilla ja vaikka vaan muutamalla askeleella?

Selkä kaipaa vaihtelua niin pitkäaikaiseen seisomiseen kuin istumiseen. Ryhdin palauttelu, hartioiden pyörittely, muutama kyykky – ja olo on ihan erilainen!

 

Miksi kannattaa syödä säännöllisesti?

Elimistö saa tasaisesti energiaa ja vireystaso säilyy hyvänä. Iltapäivän herkkuhimot eivät iske niin helpolla, kun olet saanut kunnon ruokaa. Liian pitkät ruokavälit saavat elimistön pitämään entistä tiukemmin kiinni kaikista varastoista. Todennäköisesti myös pinna on lyhyempi ja voi tulla sanottua jotain mitä jää katumaan…

Miksi kannattaa juoda riittävästi vettä?

Aineenvaihdunnan, nestetasapainon ylläpitämiseksi ja turhan napostelun estämiseksi. Monesti nälkä onkin jano. Kun juot runsaasti, joudut ehkä juoksemaan vähän useammin vessassa, mutta sehän on vain hyötyliikuntaa. Tulee poistuttua hetkeksi työn äärestä. Tai treenattua syviä vatsalihaksia…

Miksi kannattaa kirjata tavoitteet ylös ja tarkkailla omaa edistymistä?

Itseään on helppo huijata jälkikäteen, jos ei ole tehnyt ”sopimusta”. Tavoitteesta ja aikataulusta tulee myös todellisempi, konkreettisempi. Elämänmuutokset kannattaa kuitenkin ottaa järkevästi huomioon. Joskus aikatauluun voi joutua tekemään muutoksia. Onnistumiset motivoivat eteenpäin. Jos on ollut pari viikkoa kipeänä voi lannistua, mutta kuukausien työ ei ole siinä valunut hukkaan. Sopivasti katsetta taustapeiliin välillä ja sitten taas matka jatkuu.

Miksi kannattaa tehdä mahdollisimman yksityiskohtainen tavoitteenasettelu?

Silloin tietää mitä tulee harjoitella. Ei tarvitse joka treenikerralla erikseen miettiä, että mitähän sitä tänään tekisi. Se voi helpottaa liikkeelle lähtöä. Jos menet kuntosalille vain haahuilemaan, niin onhan siinä eroa tehokkuudessa, jos sinulla onkin noin 10 liikkeen ohjelma, jonka teet huolella.

Ei mikään tyhjentävä luettelo, mutta jotain miettimisen aihetta.

Kevättä kohti!