Syötkö liian vähän? Kannattaako?

 

Aamupala

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Ei jaksa. Makean himo. Illalla mättö. Vähän väliä sairastelee. Muisti pätkii, uuden oppiminen vaikeaa. Ja paino jumittaa.

Olet kokeillut monenlaista dieettiä ja syystä tai toisesta kilot ovat kertyneet takaisin. Aluksi paino on mukavasti laskenut, mutta… Liikut runsaasti, teet fyysistä työtä ja luulet syöväsi tarpeeksi.

Monen on vaikea hahmottaa kuinka paljon oikeasti kuuluu syödä ja juoda vettä. Varsinkin jos elimistön on saanut sekaisin kituuttamalla hyvin pienellä kalorimäärällä, normaalit viestit nälästä eivät ehkä edes tule kuuluviin. Jano on jo merkki nestevajeesta – olisi kannattanut juoda jo hyvän aikaa sitten. Joo – elossa pysyy, mutta mitä sisälläsi tapahtuu?

Jotta elimistösi toimii ihan vai yhden päivänoptimaalisesti, meillä on niin sanottu perusaineenvaihdunta. Sen lisäksi itse ruoansulatus vie energiaa sekä siihen päälle vielä aktiiviset toimet: työnteko, liikunta. Jos syö vähemmän kuin edes tuon perusaineenvaihdunnan, ikään kuin varastaa sisäelimiltä voimia toimia, kudoksilta rakennus- / korjausmateriaalia… Siis toimii omaa kehoaan vastaan. Viisasta? Eikös vaan kannattaisi ennemmin antaa hyvät rakennusaineet, jotta kaikki toimisi niin hienosti kuin on suunniteltu. Varsinkin jos haluat elää aktiivista liikunnallista elämää ja rakentaa lihasta ja kuntoa, niin monipuolisen ruokavalion kannattaisi olla osa harjoitussuunnitelmaasi. Tuloksia ei ehkä näy ihan hetkessä, mutta pidemmällä aikavälillä voit paremmin.

Mistä sitten tietää kuinka paljon oikeasti pitäisi syödä? Olen joskus aikaisemminkin maininnut sellaisen palvelun kuin sulamo.fi. Kun merkitset sinne rehellisesti tietosi ja luotat ohjelman vauhtiin esim painonpudotuksessa, ei tarvitse kituuttaa. Moni on sitä käyttäessä sanonut, että on vaikea saada syötyä tarpeeksi. Jos olet tottunut ajatukseen, että dieetti on ainaista nälkää, niin onhan siinä ero. Mutta pienellä vajauksella todellisesta energiankulutuksesta tulosta tulee tasaisesti ja varmasti. Kannattaa vaan katsoa vähän pidemmälle tulevaisuuteen kuin aiemmin on ehkä tottunut. Mutta jos sillä saat entistä ehomman ja toimivamman itsesi – voit olla tyytyväinen saavutukseesi. Virtaa riittää ja vastustuskyky kasvaa. Kuulostaako hyvälle?

Kannattaa kokeilla!