Peruskuntokausi – uuden alkua

Peruskuntokausi ja paras treenipaikka ikinä, Karhuhalli

Syksy. Se tarkoittaa peruskuntokautta yleisurheilijalle. Peruskuntokausi alkaa monella yleisurheilijalla lokakuussa. Se on aina jännää aikaa, kun suunnitellaan tulevaa ja mietitään miten asiat tehdään tällä kaudella paremmin. Se antaa mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä, erityisesti jos edellinen kausi on jättänyt jotain hampaankoloon. Pidän tästä syystä syksystä erityisen paljon. Silloin valmistaudutaan tekemään paljon hommia sen eteen, että kesällä tehdään kovia tuloksia. Noudatan edelleen tietyllä tavalla samaa ajattelutapaa, vaikken itse enää kilpailekaan.
Pidän syksystä muutenkin, kun väriloisto on parhaimmillaan. Sää on välillä todella ankea, joka antaa hyvän syyn pysytellä sisätiloissa. Toisaalta, myös yksi aurinkoinen päivä siinä välissä piristää mieltä extra paljon. Silloin myös ulkona tehdyt treenit maistuvat todella hyvältä!

Syksyn ehdoton kohokohta on kuitenkin se, kun vihdoin pääsee Karhuhalliin treenaamaan. Se on ihan huippu paikka! Erityisesti niille, jotka haluaa treenata monipuolisesti. Se tuo mulle myös paljon hyviä muistoja mieleen, ja siellä tapaa aina paljon tuttuja. Myös omat treenit muuttuvat silloin hieman, kun kaikki on kompaktisti yhdessä ja samassa, isossa tilassa. Silloin pystyy yhdistämään punttia ja juoksua samaan treeniin vielä helpommin. Lisäksi yksi lemppari punttiliikkeistä, eli askelkävely tangolla ja painoilla, onnistuu siellä. Myös loikkia ja hyppyjä mahtuu vetämään siihen päälle. Plus tietty joku vetotreeni siihen heti perään niin avot. Hallissa tulee myös juostua keskimääräistä enemmän aitatreenejä, sillä ne on jotenkin helposti hollilla ja niistä saa aina nopeasti kehitettyä hyvä treeni. Myös kelkkavetoja tulee tehtyä hallilla, kun stadikalla kelkkaa ei ole. Tykkään myös siitä fiiliksestä mikä Karhuhallissa tulee, erityisesti jos on aamupäivällä treenaamassa omassa rauhassa. Tuntuu kuin olisi taas oikea urheilija.

Aidoilla pystyy tekemään paljon hyviä treenejä, kuten alkulämppään liikkuvuutta perinteisellä aitakävelyllä!

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Porissa on muutenkin todella hyvät olosuhteet treenata. Monipuolisuutta treeniin saa stadionin portaista tai Isometsän mäistä, jos säät sallii. Isometsässä on tietysti muutenkin hyvä vetää määräintervallitreenejä, ja mäkiä siellä on niin paljon että niitä voi vaihdella eri tarkoituksiin. Myös lievään alamäkeen on joskus hyvä juosta, kontrastiksi ylämäille.

Myös Salibandykausi on alkanut, joka tuo hyvää vaihtelua omiin treeneihin. Se onkin sujunut taas hippasen paremmin kun viime kaudella, kehitystä on havaittavissa myös siinä. Toki helppoahan se on, kun on huippu jengi ympärillä. Treenit toki koostuvat yleensä pelkästä pelaamisesta, joten mitään hienoja kuvioita siellä ei pahemmin hiota. Silloin kunnon hiki on myös taattu juttu!

Tsemppiä kaikille syksyn treeneihin. Toivottavasti jokaisella on omat mieluisat paikat missä treenata. Mielikuvitus on vain rajana. Myös Turussa ylioppilaskylän takana oleva joen vartta pitkin menevä soratie on hyvä treenipaikka, kuten myös Kupittaan halli. Tampereella ehdoton ykkönen on Arboretumin lenkkimaisemat ja tietysti Pirkkahalli (yleensä B-halli joka on enemmän käytössä). Kun löytää ne omat hyvät treenipaikat (ja porukat), sujuu treenitkin huomattavasti nautinnollisemmin. Lisäksi kannattaa treenejä hieman jaksottaa, oli tavoite mikä tahansa. Pk- kaudella enemmän toistoja ja määrää, rauhallisemmalla vauhdilla ja pienemmillä painoilla. Mitä lähemmäksi omaa tavoitetta (kisaa, turnausta, testiä) menee, sitä tehokkaampia ja pienempiä sarjoja. Ja mitä monipuolisempaa ärsykettä sen parempi, oli laji mikä tahansa.

Iloa ja energiaa syksyyn, ja mielikuvitusta kehiin!

-Coach Milli-