Kaksi kuukautta kasvissyöjänä

Nappasin joka välissä ohuita leikkeleitä jääkaapista suuhuni, leivän päälle en niitä laittanut, koska vatsani ei kestänyt leivän syöntiä. Kaapissa olikin aina maissikakkuja, joita leivänkorvikkeena nautin. Jauhelihaa ja broileria, aina vaan broileria. Joka päivä jonkun lisukkeeen kanssa. Toki söin salaatteja ja uunikasviksia, kasvissosekeittoja sun muita kasvisruokiakin. Suurin herkkuni oli grillimakkara, mikrossa minuutti ja kotisinappia päälle tai saunan pesässä tikun nokassa paistettuna. Grillattuna, uunissa , paistettuna. Intohimo, joka toi veden kielelle. Pyrinkin aktiivisesti kieltäytymään siitä. Erityisesti kaikenlaiset aurajuusto-chili-sulatejuusto-pekoni–mikä lie makkarat olivat herkkuani.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Kunnes alkoi tökkiä.

Ensin alkoi tökkiä broileri, lähes oksennus nousi suuhun, kun sitä ajatteli tai söi. Sitten jauheliha, jota muutenkaan en pahemmin syönyt ja sekin piti olla nautaa. Sika ei uponnut, ensimmäistä kertaa joulunakaan kinkku ei kiihottanut. Leikkeleistä tiesin , etteivät ne runsaasti nautittuna todellakaan olleet terveellisiä.

Suurin syy siihen, että lihansyönti alkoi ällöttää, oli eläinten tehotuotanto. Että jotkut syntyvät ja elävät hetken vain, jotta niiden vartaloa turvotetaan ja sitten nirri pois. Se, että niitä kohdellaan kuin esinettä, huomioimatta, että nekin tuntevat . Kokevat pelkoa, pakokauhua. Itse eläinystävänä tiedän jopa kanan olevan viisas ja oppivainen, lampaiden olevan jokaikisen erilainen persoonallisuus. Itselläni oli viisi lammasta muutama vuosi sitten ja todellakin jokainen oli täysin erilainen persoona, yllättävän fiksuja ja ennenkaikkea hellyydenkipeitä.

En vastusta lihansyöntiä sikäli, jos eläin on elänyt siedettävän elämän ja lopetettu sen tajuamatta. Kuollut ei kärsi . Hirvi elää vapaana luonnossa, ja lähtö tulee omassa ympäristössään ja äkkiä. Se on ihan ok. Mutta eläinten tunkeminen pieneen tilaan kasvattamaan lihojaan, kuljettaminen pitkiä matkoja kohti teurastamoa, siellä liukuhihnamaisesti henki pois. Se on tehotuotantoa. Mahdollisimman paljon lihaa mahdollisimman helpolla. Jos nauta elää pellolla ja kotiteurastetaan, sekin on ok. Harmi vain, että kotiteurastuslupaa ei helpolla saa.

Nettimaailmassa silmien eteen tulee toistuvasti kauhuvideoita eläinten kohtelusta. Useimmiten ne on ulkomailta, Suomessa lainsäädäntö on tiukkaa. En voi pelastaa yhtään eläintä jättämällä syömättä lihaa, mutta en pysty sitä enää tekemään. Joten lopetin lihansyönnin .

Tästähän tietysti pilkkaaminen nousi. Vähättely ja naureskelu. Ei, en ole vegaani, ainoastaan lihaa en syö. Kalaa, kananmunia, maitotuotteita kyllä. Jotenkin tuntuu olevan joltain pois se, etten pupella sitä grillimakkaraani. Itseäni ei kylläkään kenenkään ateriointi kiinnosta. ”Kyllä se sen kohta lopettaa se nyt vaan on tollasta..”

Hohhoijjaa.

Mitä tapahtui, kun aloin kasvissyöjäksi. Ensin paino putosi kiloja, vatsa möyrysi ja kupli, vessassa sai juosta useita kertoja päivässä, enkä nyt tarkoita sitä nesteenpoistoa. Aloin epäillä joutuvani lopettamaan koko touhun. Neljä viikkoa sitä mylverrystä kesti, sitten yhtenä päivänä olo oli kuin vatsataudissa, ravasin pöntöllä 10 kertaa. Ja kas, sen jälkeen vatsan touhut rauhoittuivat ja normalisoituivat.

Pystyn syömään täysjyväleipää ilman oireita eikä muustakaan kuidusta tule ongelmaa. Suolisto tottui uuteen ravintoon ja nyt olo on sen suhteen seesteinen. Olo on muutenkin hyvä, kevyempi. Kokkailen intona uusia reseptejä, netistä, lehdistä, televisiosta. Kokonaan uusi innostus ruoanlaittoon on syntynyt. Ja onneksi kiireeseen löytyy kaupoista hyviä valmistuotteita, kasvispihvejä, pullia, kaalikääryleitä, kebakkoja. Aina ei ehdi vääntää pitkän kaavan mukaan, vaan pitää napata jotakin nopeasti. Olen tutustunut uusiin tuttavuuksiin; munakoiso, maa-artisokka, palsternakka ym . Ja ihan perus liharuokia voi tehdä ilman lihaa, soijasuikaleet , härkäpapu, nyhtökaura jne ajavat saman asian. Eli mitään ongelmaa tai vaikeata tässä ei ole, helppoa kuin heinänteko. Laihtumisestakaan ei ole pelkoa, siitä pitävät huolen juustot, pippurikermat ja jopa suklaa :), jota ennen en syönyt. Ehkä on parempi alkaa kiinnittämään huomiota, että keventäisi hieman kuitenkin 😀

Suosittelen muillekin ja olenkin hyvä käännyttäjä, saanut muitakin mukaan ja ainakin lisäämään kasvissyöntiä. Vaihdamme reseptejä keskenämme treeniryhmän sivuilla. Taustatietoa on syytä kuitenkin hankkia ennenkuin aloittaa.

Kohti kesää – ilman grillimakkaraa, hui.

Aurinkoisin terveisin Pia