TENS-laite lunasti lupauksensa!

Kuten olen aikaisemmissa kirjoituksissani kertonut, minulta murtui kaksi vuotta sitten sekä ristiluu että reisiluu rasitusperäisesti ja todennäköisesti myös lihasepätasapainon johdosta. Olen nyt noin vuoden ajan pyrkinyt rakentamaan uudenlaista, vankempaa pohjaa ja tavoitetta liikunnalle.

Olen kärsinyt oikeastaan koko aikuisen ikäni todella kireistä alaselän lihaksista. Epäilen kireiden alaselän lihasten olevan joiltain osin syypäänä rasiturmurtumiin ja oikeastaan koko takaketjun eri asteiseen ja jatkuvaan oireiluun. Lihaksia on jumppailtu, hierottu, piikitetty ja rullattu. Kuitenkin aina ne ovat olleet kuin teräslevy ihon alla tuntuen aivan kropan sisäisiltä kamalan kireiltä jumppanauhoilta, jotka miltei justjust suostuvat venymään liikkeen mukana.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Sain juuri kreivin aikaan noin kuukausi sitten kokeiltavakseni TENS-laitteen. TENS-laite lähettää kevyitä impulsseja ihonalaisiin hermoratoihin ja estää tällä tavalla kehon oman kipuimpulssin kulkemista keskushermostossa. Testaamani laite oli  Sports TENS 2 – lihasstimulaattori, jota voidaan käyttää myös lihasten kiinteyttämiseen ja kehon muotoiluun. Laitteessa on myös vammoista tai liiallisesta harjoittelusta johtuvan kivun lievittämiseen tarkoitettuja lisäohjelmia. Eli toimiessaan varsin passeli juuri omaan käyttööni uusien rasitusvammojen syntymistä ehkäisemässä (yhdessä muun fiksun toiminnan kanssa tietysti).

 

cof
TENS-laitetta ohjaillaan kaukosäätimestä, jonka toimintojen opettelemiseen käyttöohjeesta menee hetki. Kipukohtiin (tai sitten ohjeen mukaan) kiinnitetään läpyskät ja läpyskät kiinnitetään kaukosäätimeen. Tarrapinta alkaa kärsimään noin kymmenen käyttökerran jälkeen mutta käytöikää voi pidentää kostuttamalla pintaa hiukan. Uusia antureita voi tilata helposti netistä.

Tähän väliin on pakko kertoa, että olen vallan avuton ja etenkin malttamaton kaikenlaisten teknisten vempeleiden kanssa. Laite siis aluksi kammostutti ja pelotti: voisinko vahingossa aiheuttaa sillä itselleni lisää kipuja? Nopeasti huomasin, että laitteen toimintaa pystyy säätelemään itse erittäin helposti ja mitään yhtäkkisiä ja ikävän tuntuisia tuntemuksia ei pääse vahingossa aiheutumaan. Tens-laitetta pystyy käyttämään sekä rentouttavana, palauttavana mutta myös todellakin ihan kunnolla ”möyhentävänä” apuna.

Tiesin aloittaessani laitteen kokeilun, että tulokset voivat olla yksilöllisiä ja tulosten tuntuvan ihmisillä joskus eri tavoin riippuen esimerkiksi lähtötilanteesta. Itse päätin käyttää TENS-laitetta alaselkääni niin paljon kuin yhden viikonlopun aikana pystyin. Tämän jälkeen lähdin lenkille kokeillakseni oliko jokin muuttunut.

Tämä voi kuulostaa nyt hypetykseltä mutta juoksin ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen yli 10 kilometriä tuntematta minkäänlaista kipua alaselässäni! Juoksua harrastavat lukijat todennäköisesti ymmärtävät kun sanon, että se tuntui aivan hiton hyvältä! Olen myös joutunut välttelemään asfaltilla ja kovalla hiekkapohjalla juoksemista, sillä alaselkä menee niin kovin jumiin, että lopulta kipu leviää lonkkiin ja muualle alaketjuun.

Nyt pystyin juoksemaan myös hiekkatiellä ja selkä ei jäykistynyt. Tietysti asia pitää vielä testata uudestaan hiukan pidemmällä matkalla mutta tuntuisi, että selän rentoutuminen vaikutti erittäin positiivisesti koko juoksuasentoon ja jalkojen kuormittumiseen. Mikään ei myöskään muutu kuin nappia painamalla, eli nyt ei saa unohtaa miltä tuntui juosta kivun siivittämänä. Ajatus siitä saa ehkäpä pitämään itsestä vieläkin parempaa huolta tulevaisuutta silmälläpitäen.

En ole lääketieteen asiantuntija mutta vaikuttaisi, että laite jollain tavoin ”potkaisi” jatkuvassa jännitystilassa olevat lihakset uudelleen käyntiin. Sen lisäksi laite tuntuu nopeuttavan palautumista pitkän lenkin jälkeen. Huomasin myös nukahtavani helposti jos laite oli pienellä teholla kiinni esimerkiksi pohkeissa. Ajattelin lainata laitetta joillekin unetomuudesta kärsivälle ystävälleni kuullakseni ihan mielenkiinnosta olisiko TENS-laite oikeasti avuksi myös unettomuuteen.

Tämän jälkeen olen pyrkinyt parhaani mukaan ylläpitämään tuloksia. Tietysti heti tähän väliin tuli kuvauspäiviä ja yksi hiukan pidempi duunirykäisy, jolloin en ehtinyt/jaksanut muuta kuin kaatua päivän jälkeen sänkyyn. Lenkillä ei siis tullut käytyä ja venyttelytkin unohtui. Lisäksi kuvauspaikkojen väli kuljettiin autolla, eli autossa istumista tuli parin päivän sisään yli 10 tuntia.

En vielä näin lyhyen tuttavuuden jälkeen pysty sanomaan pitääkö TENS-laite selän jatkossakin kunnossa. Tiedän, että kroppa on kokoaisuus, eli missään tapauksessa mikään yksittäinen laite (tai toimenpide) ei pysty pitämään ihmistä toimintakykyisenä.

Ensi viikonloppuna on luvassa rymyämistä Kuusamossa. Ajattelin lähteä sinne viikkoa ennen Karhunkierroksella juoksevia rämäpäitä rämpimään itse jonkinmoisen lenkin väistellen tällä tavoin seuraavan viikonlopun väenpaljoutta. TENS-laite pääsee siis nyt konkreettisesti testiin.

PUS!

Susanna