Aamiainen ja sen päivittäminen

Omalla biohakkerointi matkallani keskeisimpiä muutoksia oli aamiainen. Se pyöräytti lumipallon liikkeelle. Päivittämällä ravintoani aamuisin, huomasin kongreettisimmat muutokset olotilassani, sekä treenitehoissa. Pitkään itsepintaisesti söin puuroa ja muita hiilihydraatti pitoisia vaihtoehtoja aamuisin. Myös rasvattomuus ja ravinteiden puute leimasivat aamuani sekä yleisesti aterioitani. Harjoittelemaan lähdin 1-2 tunnin aikaikkunassa ja liian usein verensokerin heittelyt pilasivat osan treenistä, kun tärisytti ja väsytti. Vaihdoin kananmuniin sekä pieneen hiilari lisään, kunnes lautasella oli enää vihreää sekä munia. Sen jälkeen kirjo on vaan laajentunut ja etenkin smoothieista saan kaiken sen mitä aamuun tarvitsen. Tasaista ja pitkäkestoista energiaa!

Aamiainen on tärkeä, mutta ei välttämätön.

Ruokaa tärkeämpänä pidän aamuisin runsasta nesteytystä. On tärkeää saada yön aikana kertyneet kuonat liikkeelle ja aineenvaihdunta vilkastumaan. Laadukas nesteytys on onnistuneen päivän ensimmäinen vaihe. Jokainen aamuni alkaa paikasta riippumatta 0,5-1 litralla suola-sitruunavettä. Yleensä myös msm + C jauheella. Uusimpana tulokkaana aamuun on myös borismehu! Omenaviinietikkaa edellä mainittujen lisäksi, niin johan herää elimistö tähän hetkeen! Aamudrinksun jälkeen pakurikahvia tai teetä. Kahvi saa kaverikseen rasvaa; kookos -tai mct-öljyä, kapryylihappoa ja voita! Monesti myös blendaan sekaan heraprotskua, raakakaakaota ja mausteita, ihan huikee setti!

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Vihersmoothie on kestosuosikki, jota pystyy modaamaan juuri sellaiseksi mitä sillä hetkellä mieli tekee. Aamulla vihreä, rasva ja proteiini on omien ihmiskokeiden tuottama tripla. Sillä jaksan, eikä tarvitse välttämättä neljänkään tunnin päästä kärvistellä nälässä.

Munia, rasvoja, smoothieita, kasviksia, marjoja. Vaihtelen aamuisin hyväksi havaittujen juttujen välillä. Ne boostaa aivot ja koko kropan liikkeelle ilman verensokerin notkahduksia. Oman kehon kuuntelu aamuisin kertoo haluanko syödä vai en. Usein viesti on se, etten halua puuroa, leipää tai muuta hiilarijytkyä heti aamusta piikkaamaan verensokeria tappiin ja sitten droppaamaan sen hetken päästä. Joskus kuitenkin nautin hitaista viikonloppuaamuista, kun ei tarvitse hötkyillä mihinkään. Silloin saatan nautiskella smoothien ja hyvän kahvin kanssa jotain muuta antibiohack-ruokaa, leivoksia tai mitä nyt mieli tekee. Yleensä minun tekee mieli smoothieta ja superkahvia 🙂

Olen havainnut, että hiilareiden painottaminen iltaan tai harjoittelun jälkeen sopii minulle parhaiten. Illalla syödyt hiilihydraatit parantavat unen laatua ja palauttaa kroppaani päivän kuormituksista. Yleisesti suositeltu hiilariaamupala ei ole ainut tie onneen ja hyvään päivään. Suositukset sisältävät kuitenkin runsaasti hiilihydraattia ja suurin osa niitä tankkaa aamusta iltaan, joten aamulla lihaksen glykogeenivarastot ovat todennäköisesti täynnä. Jaksat varmasti kovemmankin harjoituksen tai aamun työmaalla, ilman suurta energia määrää.

Päivittäminen

Omien tapojen päivittäminen ja niihin uusien asioiden lisääminen voi olla muutos parempaan. Luomulaatuiset puurot, leivät ja hyvien rasvojen lisääminen ravinteiden kuljettimiksi ja imeytyvyyden parantamiseksi. Marjat, kasvikset ja niiden runsaat ravinteet tasaavat myös verensokeria. Eli sen perinteisen ruisleivän tai elovena puuron rinnalle asioiden lisääminen voi parantaa suorituskykyäsi ankeana maanantaiaamunakin. Monelle se puuro toimiikin, mutta se mikä toimii minulla ei välttämättä toimi sinulla ja toisin päin. Suosittelen ainakin kokeilemaan, kyseenalaistamaan vanhoja toimintamalleja ja päivittämään laatua rutiineissakin. Etenkin jos tunnet että voisit saada itsestäni enemmän irti jollain muulla tavalla. Mulla ainakin aamut aukesivat ihan eri tavalla, kun päivitin ravintoani aamuisin tai jätin sen kokonaan sieltä pois.

Minulle perinteinen malli ei siis tässäkään tapauksessa toimi. On outoa, ettei meille urheilijoille anneta valinnanvapautta tai vaihtoehtoja. Mikä tahansa urheilijan ravitsemusopas kertoo yksiselitteisesti aloittamaan päivän runsaalla energialla ja tietenkin ilman rasvaa. Laatu näissä yleensä ei ole kovinkaan hyvä. Leipää, margariinia, leikkeleitä yms. perus settiä. Hiilihydraattia ja yleisesti ruokaa tungetaan muutaman tunnin välein. Ihmettelen siis, miksei urheilijoita viedä syvemmälle omaan kehoonsa ja tunnustelemaan sitä mikä toimii parhaiten oman kehityksen kannalta. Toisaalta urheilijan, joka ei ole syventynyt näihin asioihin on vaikea alkaa tekemään muutoksia, jos joka suunnalta syötetään samaa mantraa. Edellisessä blogissani mainitsinkin asiasta, kuinka maidon ja muiden kassavirtoja edistävien tuotteiden sijaan, opetusdioissa tulisi panostaa kasviksiin ja marjoihin. Puhtaaseen ja vahvaan ruokaan, jolla on vahva vaikutus myös sinuun. Ei vain voimatasoihin.

Urheilijan, jonka elimistö joutuu runsaan rasituksen kohteeksi olisi syytä pitää huoli muustakin, kuin hiilihydraatista, proteiineista ja rasvoista. Ne ovat tärkeitä fyysisen kehittymisen kannalta, mutta taatakseen mahollisimman monta tervettä ja kehittävää päivää vuodessa sen sijaan, että jatkuvasti sairastaisi tai olisi muuten vain puolikuntoisena, niin ruuasta saatavat ravinteet astuvat peliin siinä kohtaa. Marjat, kasvikset, vahvat värit ja maut kertovat niissä ruoka-aineissa piilevistä terveyspommeista. Vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet ja muut ravintoaineet tukevat elimistösi toimintaa, vahvistavat immuunijärjestelmää, ruuansulatusta jne. Eli lihaksen kasvatus ja fyysinen kehitys optimaalisella hiilihydraatin ja proteiinin saannilla on vain jäävuoren huippu. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, varsinkin urheilussa. Omakohtaisella kokemuksella voin sanoa, että monipuolinen ja puhdas ruoka on avain myös optimaaliseen kehitykseen.

Yksilön on helppo kuunnella kehoaan ja päivittää tottumuksiaa, eikä syödä vain siksi, että jotkut viisaat ovat näin päättäneet. Monihan ei edes tykkää syödä aamuisin ennen töihin lähtöä? Mistähän se johtuisi? Kroppa ei välttämättä huuda ruokaa. Syöminen sijaan satsaisin aamuisin nesteytykseen. Veden juonnin tärkeyttä ei voi korostaa. Jos et tykkää syödä aamulla niin juo edes! Vettä, sitruunaa ja suolaa.

Elimistön vireystila kiikastaa usein monesta muustakin seikasta, eikä vain siitä syötkö aamuisin. Vähäinen rasva ja hiilihydraatti antavat nopean sytkäyksen, mutta rasva ja runsaat ravinteet aamulla voivat taata pidempi kestoisemman vireystilan, ne ravitsevat aivojasi, solujasi eli koko kroppaa. Rasvat, niin kovat kuin pehmeätkin ovat meille välttämättömiä kuljettimia sekä rakennusaineita. Kehon ja elimistön herättely muullakin, kuin kahvilla ja ruualla on ollut uusimpia mullistuksia urheilijana, mutta myös avaimia arjessa jaksamiseen. Niistä ja muista aamurutiineista tuonnempana.

Mukavaa ja ravitsevaa viikonloppua kaikille!

– Vilho

Hyppää vihersmoothie-mäkimiehen mukaan!

Instagram 

Facebook

Ville Korhonen