Biohakkerointi?

Biohakkeri

Vahvasti trendikkääksikin muodostunut ”biohakkerointi” herättää oudoksumista, ihastelua, paheksuntaa tai muuten vain mielenkiintoa. Tosiasiassa tämä biohakkerointi ei ole mitään rakettitiedettä, eikä normaali ihmiseloa kummallisempaa. 🙂

Biohakkerointi on mediaseksikäs nimi, joka tarkoittaa yksilön suorituskyvyn mittaamista, sen optimointia sekä parantamista. Biohakkeroinnin hienous on siinä, että jokaisella on tyylinsä toteuttaa sitä. Se mikä toimii sinulla, ei toimi välttämättä minulla, ja toisinpäin. Uuden oppiminen ja tietojensa, sekä tapojensa päivittäminen on biohakkerin suola. Hyvinvointi ja terveys koostuvat miljoonista asioista. Ei vain rasvakahvista ja vihersmoothiesta. Se koostuu siitä, mistä haluat sen koostuvan, ja ennen kaikkea mistä tunnet sen koostuvan.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Moni yhdistää biohakkeroinnin vain terveelliseen ruokaan, rantakuntoon tai muuhun hörhöilyyn. Ravinto on kuitenkin vain yksi monista tekijöistä, mutta avainasemassa, kun lähdetään optimoimaan ja kehittämään hyvinvointia sekä terveyttä. Ravinnon laadun päivittäminen on mielestäni Suomessa hyvin haastavaa. Ei siksi, etteikö hyvää ruokaa olisi saatavilla, vaan siksi että meihin on iskostettu tietyt vanhat ajatus- ja toimintamallit niin syvälle, että niitä on vaikea muuttaa. Autopilotilla kaupasta ostoskoriin poimitaan perinteisen Suomalaisen lautasmallin antimia; rasvatonta maitoa, vähärasvaisia jogurtteja ja rahkoja. Jopa rasvaa ostetaan mahdollisimman vähärasvaisena, lisäksi leipää ja leikkeleitä. Ties mitä muita feikkejä isoilla katteilla tuotettuja tv-mainosten helmiä. Meitä varoitellaan mm. rasvoista, sekä pimitetään puhtaan ja ravinteikkaan ruuan ilosanomaa. On selvää, että rahka, margariinit ja muut prosessoidut perinneherkkujemme kaltaiset teollisuusmoskat, ovat hyvin haasteellisia suolistollemme ja ruokkivat mm. tulehdusta, edesauttavat sairauksien syntyä yms.

Minä saan

Juoda aamulla rasvakahvini, blendata lounaaksi luomu jauhelihapihvin kanssa vihersmoothien ja nauttia siitä! Joka päivä, ja joka hetki voi olla nautiskelua, hyvinvointia tukevaa, sekä optimaalista suorituskykyä arjen haasteissa. Poistuminen mukavuusalueelta, ja rikkomalla vanhentuneet toimintamallit, sekä rutiinit esim. miten aloitat päiväsi? Alkaako se käynnistymis vaikeuksissa ja kärttyisenä? Vai rauhassa kroppaa herätellen vaikka piikkimatolla, hengitellen, kylmässä suihkussa, tai ehkä aamulenkillä? Tapojen ja rutiinien hakkeroinnin ohella ravinnon päivittäminen voi olla myös mielekästä harrastelua. Ei kieltolistoja, ja itsensä huijaamista, vaan ruuasta nauttimista. Kokeiluja ja havaintoja. Kun löydät itsellesi toimivia asioita ja luot niistä rutiineja siinä missä hampaiden pesun, tai ennen ruisleivän ostaminen, niin voit huomata nopeasti biohakkeroinnin helppouden. Sen ei tarvitse olla vaikeaa ja energiaa kuluttavaa pähkäilyä ruuasta, kaloreista, proteiineista, hiilareista ja rasvoista.

Minulle biohakkerointi on ravinnon, levon, unen ja yleensä elämän optimoinnin lisäksi myös kehittymistä, sekä oppimista joka päivä. Tuen harjoitteluani ja siinä kehittymistäni. Annan kropalleni sitä mitä se milloinkin haluaa. Yleensä puhdasta ja aitoa ruokaa, rasvaa, vahvoja värejä ja makuja. On hetkiä, jolloin en jaksa biohakkeroida ollenkaan, silloin syön suklaata ja jäätelöä. 3 kaverin jäätelön rinnallakin menee usein viherjuomia ja muita elimistöä tukevia juttuja. Paheiden laatuakin voi päivittämään. Valkosokru vai inkkarisokru? Pingviini vai jymy? Kaikki mahdollisuudet on tarjolla, jos niihin haluaa tarttua 🙂

Kielteisen ajattelun sijaan keskittyisin, siihen kuinka paljon hyvää syöt, ei se kuinka paljon mahdollisesti huonompia juttuja syöt. Olen huomannut, että pikkuhiljaa keho tottuu hyvään, ja huonommat jutut jäävät helposti pois. Perusrunkoni koostuu niistä hyvistä jutuista, viherhörhöilystä ja fiilistelystä puhtaan ja ravinteikkaan ruuan parissa. Ihmisiä tässä kaikki ollaan, ei kukaan jaksa, saati halua juoda ja syödä elimistöä täydellisesti tukevasti 24/7. Tasapaino ja rentous ovat tärkeitä, kun puhutaan biohakkeroinnista.

– Vilho

Hyppää vihersmoothie-mäkimiehen mukaan!

Instagram 

Facebook

Ville Korhonen