Uudenvuodenlupaukset – Lupauksista tekoihin!

Vuosi 2018 on täällä, niin myös iänikuiset uudenvuodenlupaukset. Onko ne itsensä uskottelua paremmasta, vai lupauksia jotka on helppo olla pitämättä? Vai aika tehdä kongreettisia muutoksia epäkohtiin, joita olet edellisenä vuonna tai vuosina havainnut? Yleisimmät elämäntapoihin liittyvät uudenvuodenlupaukset saattavat olla monesti turhankin radikaaleja. Liian moni havittelee kuuta taivaalta, vaikka omallakin planeetalla olisi annettavaa. Mikäli hommat ovat enemmän tai vähemmän retuperällä ennestään, niin silloin tulisi keskittyä muutoksiin pitkäjänteisesti.

Liiallisuus kostautuu ja homma menee reisille siinä vaiheessa, kun asioista tehdään tahtomattaankin liian vaikeita. Stressissä mikään ei toimi optimaalisesti, eikä tuota toivottuja tuloksia. Tämä heijastelee etenkin elämäntapojen muuttamiseen, johon liittyy vahvasti painonpudottaminen ja ruokavaliomuutokset.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

On tärkeää antaa muutoksille aikaa. Pysyvät muutokset eivät tapahdu hetkessä, eikä siihen ei vaikuta yksittäiset markkerit. Yksittäinen ruoka-aine tai mikään muukaan ei tee sinusta hyväkuntoista ja pyykkilautavatsalla varustettua rantaleijonaa, saati onnellista ja hyvinvoivaa. Kulttuurissamme on hyvin paljon yksittäisten asioiden kautta täydellisyyden tavoittelua, mutta myös vastakkain asettelua. Monipuolisuuden tavoittelu, uusien asioiden kokeileminen, lisääminen ja vanhojen tapojen päivittäminen, kielteisen ja negatiivisen karsimisen sijaan saa aikaan varmasti parempia tuloksia, kuin se että vänkää vastaan ja stressaantuu. Eli lisääminen ennen kieltoja ja karsimista.

Inhimillisyys

Om hyvä muistuttaa, ettei kukaan syö tai elä elimistöään tukevasti 24/7. Reissussa, juhlissa tai kaverin luona ei aina ole saatavilla hifeintä biohakkerisafkaa. Anna itsellesi kuitenkin armoa, äläkä masennu jos satutkin sen yhden suklaapalan syömään, vaikka olitkin luvannut olla herkkulakossa seuraavan vuoden. Kotonakaan puolisosi ei välttämättä ole yhtä perillä ja kiinnostunut näistä asioista. Mene siis tilanteen ja fiiliksen vietävänä. Minultakin ihmiset saattavat ihmeissään kysyä, että ”Kuinka jaksan syödä ja elää näin?” Outo kysymys siinä mielessä, koska elämäntapani painottuu yksinkertaisuudessaan ravinteikkaaseen ruokaan ja hyvänolon maksimointiin. Einekset, limpparit, margariinit ja maidot jätän muille. Ei ole rakettitiedettä voida hyvin ja syödä niin, että voit entistäkin paremmin.

Elämän biohakkerointi, etenkin ravinnon saralla, on avannut minulle aivan älyttömästi ovia, fyysisesti, mutta myös omassa päässäni. Vuosia sitten, jos tuskailin jokaista suupalaa ja laskin kaloreita, niin tänä päivänä ei tarvitse tuskailla tai miettiä. Homma rullaa omalla painollaan. Asioista on tullut rutiineja, siinä missä hampaiden pesu aikoinaan. Minulla ei ole selkeää ajatusmallia, vaan pyrin hyvään oloon joka päivä. Hyvinvoitia on myös se, että voi syödä hyvää jäätelöä kotisohvalla ilman omantunnon tuskia. Maukas, puhdas ja värikäs ruoka tarjoaa samat vibat. Ruoasta saatu hyvinvointi on myös henkistä, joka vaikuttaa epäsuorasti myös fyysiseen hyvinvointiin. Minulla ei ole kieltolistoja, vaan syön sitä mikä maistuu hyvältä, ja saa myös tuntemaan itseni sellaiseksi. Ravinteikas ruoka opettaa ja kouluttaa elimistömme hyvään. Se pyytää sitä jatkossakin. Opit tunnustelemaan sitä ja kuutelemaan mitä se milloinkin haluaa. Kokemuksesta voin kertoa, että stressi, etenkin ruuasta ja kaloreista on pahinta mitä voit kehollesi tarjota. Mikään ei sula, mikään ei imeydy mikään ei toimi.

Lupauksista muutoksiin

Tee helppoja ja kongreettisia muutoksia, jotka uskot voivasi pitää. Joka päivä pienin askelin pala kerrallaan. Alla listaa asioista, jotka eivät vaadi muuta kuin niihin tarttumista. Arkisia ja pieniä asioita, jotka ovat kuitenkin isossa kuvassa merkittäviä hyvinvointimme kannalta.

1. Juo enemmän ja panosta juomaasi.

Aloita aamusi vähintään puolella litralla vettä, hiukan sitruunaa ja hyppysellinen raffinoimatonta suolaa. Siemaile rauhassa. Älä hörppää kiireessä. Ota myös arjen askareisiin pullo vettä, jossa samat ainekset ja juo pitkin päivää. Elimistösi saa tärkeitä mineraaleja, hyödynnät juomasi huomattavasti paremmin, parannat yleisesti kehon normaaleja toimintoja, lähtien ruuansulatuksesta ja nestekierrosta. Varsinkin aamuisin nesteytys on merkittävässä roolissa.

2. Liiku enemmän.

Käytä portaita hissien ja liukuportaiden sijaan. Päivittäiset askeleet ja hyötyliikkuminen lisääntyvät kummasti, kun teet arjestasi treeniä. Luonnossa liikkuminen edes hetki joka päivä, antaa virtaa ja laskee arjen nostamia kierroksia.

3. Panosta myös työhyvinvointiin.

Juo työpäivän aikana riittävästi vettä, hypi, hytky, käytä satulatuolia, sähköpöytää yms. Näin saat pidetty hyvän vireystilan yllä, sekä aineenvaihdunnan tehokkaammin käynnissä. Sitruuna-suola vesi työpaikallakin nesteyttää ja virkistää kummasti.

4. Lisää marjoja.

Päivääsi ainakin 200g marjoja. Mustikat, puolukat, vadelmat, herukat, kaikki käy! Paljon vahvoja värejä ja niiden tuomia hyviä antioksidantteja, sekä tulehdusta laskevia vaikutuksia.

5. Lisää kasviksia.

Määrästä, grammoista, kourallisista ja annoksista tuskailun sijaan, panosta mielummin laatuun. Kotimaiset kasvikset, luomu ja vahvemmat lajikkeet. Etenkin vihreissä. Pinaatti, lehtikaali, mustakaali, muita hyviä ja vahvoja kasviksia sekä juureksia. Kokeile uusia äläkä jämähdä tuttuun ja turvalliseen. Keräkaali punakaaliin, jäävuorisalaatti pinaattiin ja rucolaan. Porkkana puna- ja raitajuureen. Laajenna kirjoa, niin samalla tankkaat elimistöösi monipuolisemmin ravinteita! Smoothiet ja muut sörsselit ovat erinomainen tapa lisätä kasviksien ja marjojen saantia.

6. Lisää rasvaa.

Margariinien, vähärasvaiset rasvan ja muiden keinotekoisten feikkituotteiden ja rasvapelon sijaan, satsaa laatuun ja monipuolisuuteen. Koviin ja pehmeisiin. Laaja kirjo erilaisia rasvahappoja mm. voista, kookosöljystä ja oliiviöljystä alentaa tulehdusta, sekä ravitsee solujasi ja parantaa mm. aivojen toimintaa. Rasva on välttämätöntä, maukasta ja kautta aikojen ollut ravintoamme, älä siis pelkää sitä ensi vuonna.

7. Kokeile ja päivitä.

Uusien kokeilujen ja vahvojen päivittämisen käyttä voit nostaa päivittäisen ravitsemuksesi ja hyvinvointisi leveliä. Kokeile olla ilman maitotuotteita, ruisleipää tai päivitä laatua. Luonnollisempiin ja täysrasvaisiin, eli ehtaan tavaraan. Vaihda margariini voihin ja rypsiöljy oliiviöljyyn. Panosta laatuun, luomua, kylmäpuristettua, tumma lasipullo jne. Parinkin viikon kokeilulla et häviä mitään. Voit huomata positiviisia asioita nopeastikkin, jättäessäsi nämä meidän ruokapyramidimme prosessoidut helmet edes hetkeksi tauolle, tai ehkä lopullisesti. Kaikki on luonnossa, kaikki on kasveissa, ei tetroissa tai muovirasioissa.

8. Pysähdy hetkeen.

Tarkastele itseäsi joka päivä. Hengittele ja tarkastele ympäristöäsi. Riko rutiineja, luo uusia ja päivitä vanhoja. Kokeile uutta ja poistu mukavuusalueeltasi. Korjaa ja paranna epäkohtia, joita löydät tämän tutkiskelun kautta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

9. Älä stressaa.

Tämä ja viimeinen kohta vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin positiivisesti, sekä maksimoi niiden vaikutuksia. Kun polla pelaa, kaikki pelaa.

 

Hyvää ja parempi vointista uutta vuotta 2018!! Hyppääthän vihersmoothie-mäkimiehen mukaan myös tulevana vuonna! 

Instagram  Facebook Ville Korhonen