Mitä crossfit on ja mitä se vaatii? – Mikko Salon vastaus

mikko salo crossfitCrossfitia voi kuvata timantilla, jonka ääripäissä ovat absoluuttinen voima ja absoluuttinen kestävyys. Eri lajeissa testataan voiman ulostuottoa (power output), mutta niin voiman kuin kestävyydenkin osa-alueilla on urheilijalta löydyttävä myös taitoa. Taidon suhteesta voiman ulostuottoon itsestäänselvin esimerkki on tangon käsittely.

Mikko Salon mukaan “laji meni jossain vaiheessa hieman liikaa absovoiman pariin.” Crossfitharjoittelussa tulisikin palata takaisin timantin keskelle, alueelle, jossa voima ja kestävyys yhdistyvät.

– Tulisi keskittyä enemmän matalan sykkeen harjoitteluun ja rakentaa peruskestävyyttä. Kestävyyspohja antaa mahdollisuuden kehittyä paremmaksi ja rakentaa suorituskykyä.

Salon oma mielipide on, että otollisinta maaperää crossfitille ovat kamppailulajit, uinti sekä hiihto.

Kestävyyttä Karjalan Kovimmissa testattiin hapokkaalla, Salon suunnittelemalla V8-lajilla. Lajissa tehtiin 8 raakaa rinnallevetoa, kahdeksan etukyykkyä ja kahdeksan ylöstyöntöä neljä kierrosta, yhteensä siis 96 toistoa…

– Tässä lajissa on hankala päästä takaisin kun sykkeet menevät liian korkealle ja taistellaan aikarajaa vastaan. On tärkeää pystyä tekemään hyvällä korkealla tasolla tasaisesti. Mitä kestävämpi on, sitä korkeammalla “punainen” raja, eli raja, missä mennään liian kovilla sykkeillä ja karvainen käsi vetää pimeyteen.

crossfit-vaatimukset-mikko-salo

Innostuminen tyypillistä

Salon mukaan aloittelijat ovat tavallisesti hyvin motivoituneita ja innostuneita lajista. Hän kuitenkin suosittelee jäitä hattuun.

– Puolessa vuodessa ei oikein voi tapahtua mitään. 2-3 vuotta nousujohteista harjoittelua tekee kovan urheilijan, jos vammoilta vältytään. Liian aikaisin aletaan tehdä liian vaativaa netistä löydettyä ohjelmaa, joka on suunniteltu ammattilaisille.

Suomessa crossfit on vielä verrattain nuori laji, vaikka esimerkiksi Karjalan Kovin järjestettiin tänä vuonna jo kuudetta kertaa. Salo painottaa, että crossfit kilpaurheiluna ja harrastuksena ovat kaksi täysin eri asiaa. Lajin kehittyminen ei eroa muista urheilulajeista: ammattilaiset tekevät mitä ammattilaiset tekevät ja rahaa tulee.

– Gameseissa ammattilaiset tekevät Murph-lajia kuumassa Kaliforniassa ja jengi jeesustelee sen olevan vaarallista. Pitää muistaa, että he ovat ammattilaisia ja tekevät sitä elannokseen.

Salon mukaan islantilaisten menestys CrossFit Gameseissa selittyy sillä, että lajia on kehitetty ammattimaisesti ja systemaattisesti 5-6 vuotta. Suomessa samanlaista kehitystä on tapahtunut vasta viimeiset pari vuotta.

Salo itse voitti CrossFit Gamesin vuonna 2009. Manttelinperijäksi uumoillun Jonne Kosken tasoa Salo kehuu.

– Jonnella on hyvä aerobinen kapasiteetti. Sen päälle on hyvä rakentaa. On muistettava, että crossfit on aerobinen voimalaji.

Yleisellä tasolla Salo on sitä mieltä, että jokaisen urheilijan tulisi keskittää harjoittelukautensa ohjelmointi niin, että kuntohuippu ajoittuu CrossFit Openiin.

– Myös kilpailut kuten Karjalan Kovin sopivat urheilijan vuoden ohjelmointiin. Openin pitäisi kuitenkin olla prioriteetti, sillä siinä laji tietyssä mielessä kulminoituu.

Katso myös

Lisää kommentti