Treenaa kuin “Fittest man on Earth”

Tappion karvaan kalkin nieltyään Fraser nosti harjoittelunsa intensiteettiä ja teki kokonaisvaltaisen suunnitelman, joka kattoi kaiken treeneistä ravintoon ja palautumiseen. Lopputuloksena oli pääsy CrossFit Gamesin korkeimmalle palkintopallille heinäkuussa 2016 ja titteli “Fittest Man on Earth”.

Fraserin harjoittelumentaliteetin omaksumisesta on hyötyä myös niille, joiden korkein tavoite on toistaiseksi olla oman taloutensa tai naapurustonsa fittest.

1. Roskat pois ruokalautaselta

Suurimmat Fraserin muutoksista koskivat ruokavaliota. Hän kertoo syöneensä “surkeasti” aiemmin, muun muassa upottaneensa kerralla paketin jäätelöä tai puolen tusinaa donitsia. Jätettyään herkut pois Fraser laihtui muutamassa viikossa viisi kiloa. Lisäksi tankoharjoitteiden jälkeen hänen kätensä eivät enää olleet rakoilla – osoitus kehon kiinteytymisestä kiireestä kantapäähän.

Fraserin ruokavalio on yksinkertainen eikä hän noudata mitään tiettyä ajattelutapaa tai laske kaloreita tuhannesosan tarkkuudella. Hän syö neljästä viiteen isompaa ateriaa päivässä, jotka tavallisesti sisältävät lihaa ja kasviksia sekä valkoista riisiä. Ylimääräisten kilojen karistamisen ohella selkein vaikutus on ollut tasainen jaksaminen energiatason pysyessä korkealla koko päivän. Kun verensokeri ei heittele, tulee treenaamisesta johdonmukaista ja tehokasta.

2. Jatkuva variointi

Crossfitharjoittelu on luonteeltaan jatkuvasti vaihtelevaa, mikä jo sinällään vaatii urheilijalta monipuolisia ominaisuuksia, mutta Fraser kertoo olevansa vastahankainen minkään rutiinin tai aikataulun noudattamisen suhteen. Kun jotkut urheilijat esimerkiksi aloittavat päivän treenit voimaharjoittelulla aamulla ja säästävät aerobisen treenin iltaan, Fraser suosii treenien muodon ja ajoituksen vaihtelemista päivittäin. Tämä lähestymistapa on saanut hänet parhaaseen mahdolliseen kuntoon arvaamattomuudestaan pahamaineisen tunnettuja Gameseja varten. “On urheilijoita, jotka tempaisevat 135 kiloja, mutta jos he juoksevat ensin mailin he tempaisevat 20 kiloa vähemmän”, Fraser sanoo. Fraser itse tietää, millaisiin nostolukuihin hänen on mahdollista päästä olosuhteista riippumatta, sillä hän nostaa painoja ennen, jälkeen ja jopa kestävyysharjoittelun aikanakin.

3. Asiantuntijoiden hyödyntäminen heikkouksien voittamiseksi

Fraserin painnonnostotyöskentely on kivenkovaa, mutta jäätyään toistuvasti viimeiseksi sprinttijuoksuissa hän etsi ammattilaisapua. Fraser sanoo tiedostaneensa katkerasti tarpeensa parantaa juoksuaan, mutta samaan aikaan hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, mitä tulisi tehdä. Ratkaisu löytyi yleisurheiluvalmentajasta, jonka kanssa Fraser harjoitteli muutamia kertoja viikossa keskittyen parannuksiin asennossa ja tekniikassa. Ammattilaisen kanssa treenaaminen auttoi häntä kasvattamaan itseluottamustaan osa-alueella, josta hänellä oli vähemmän kokemusta. Sijoitus poiki hedelmää tämän vuoden Gamesissa, jossa Fraser tuli toiseksi 840 jalan sprinttilajissa.

4. Loukkaantumisten hyvien puolien löytäminen

Kuten kuka tahansa ammattilaisurheilija, myös Fraser on joutunut kärsimään loukkaantumisista, esimerkiksi repeytyneestä kierukasta ja murtuneesta selkänikamasta. Aikaisemmin hänellä oli tapana huijata toipumista ja sännätä takaisin salille heti kun suinkin vain pystyi. Tämän taktiikan vaikutus oli “askel eteen ja kaksi taakse”, hän sanoo.

Nykyään Fraser kertoo antavansa keholleen tarpeeksi aikaa parantua. “Vakuutan itseni siitä, että asiat kyllä lutviutuvat.” Fraser on myös opetellut näkemään hopeareunuksen pienemmissäkin vammoissa: kipeä kyynärpää on mahdollisuus parantaa kyykkäämistä ja voimistelutaitojen hiominen onnistuu myös nyrjähtäneellä nilkalla. “Liikkeitä on loputtomiin. Kaikki harjoitteet ovat muokattavissa niin, että harjoittelu on mahdollista ilman vamman pahenemista”, hän sanoo.

5. V*tutuksen rakastaminen

Fraser on urallaan kärsinyt niin monta tappotreeniä, että hän tietää niiden tuottaman kivun olevan väliaikaista. Jos seinä tulee vastaan, Fraser lausuu mielessään muutamia motivaation sanoja, joista on hyötyä kenelle tahansa haastavan harjoituksen kanssa taistelevalle: “Purista loppuun asti täysillä. Kipu kestää vain hetken, ja jälkikäteen fiilis on uskomaton.”

Lähde: mensjournal.com

Katso myös

Lisää kommentti