Vamma vai tavallista lihasarkuutta?

Kaikki lihaksiaan harjoittelulla rasittavat tottuvat nopeasti seuraavan päivän lihaskipuun. Raskas harjoittelu muistuttaa itsestään heti sängystä noustessa tai viimeistään paitaa päälle vedettäessä. Tässä ei ole mitään yllättävää, sillä kaikki tietävät, että kyseessä on luonnollinen ja jopa hyödyllinen reaktio. Mutta koska tunne on oikeasti kivulias, mistä voi tietää onko kyseessä vain viivästynyt lihasarkuus (Delayed Onset Muscle Soreness, DOMS) vai vamma?

Erojen arvioiminen vaatii tarkkaavaisuutta ja kokemusta, mutta se auttaa ehkäisemään isompia loukkaantumisia ja niitä seuraavaa lepoaikaa.

Kivun alkaminen

Viivästyneen lihasarkuuden tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta se liittyy mikrokokoisiin repeämiin lihaksessa, jotka aiheuttavat turvotusta ja painetta kipureseptoreissa. Kipu voi alkaa 2-24 tuntia treenin jälkeen. Yleisimmin se alkaa 12 tuntia treenin jälkeen ja on pahimmillaan 36 tuntia jälkikäteen. Sen sijaan vamma todennäköisesti aiheuttaa kipua heti harjoittelun päätyttyä.

Kivun kesto

Tavallinen lihasarkuus lievenee parin kolmen päivän sisällä. Erityisen paha DOMS voi viedä jopa viikon parantuakseen, mutta tässäkin tapauksessa kipu laantuu siedettäväksi melko pian. Vamman aiheuttama kipu sen sijaan ei lievene muutamassa päivässä. Jos harjoittelua seuraava kipu ei ota laantuakseen, on lääkärin pakeille mentävä pikapikaa.

Kivun luonne

Miltä kipu tarkalleen ottaen tuntuu? DOMS:in seurauksena lihakset tuntuvat kireiltä, jomottavilta ja aroilta kosketettaessa. Liikkuessa ja harjoitellessa lihakset ovat väsyneet tai niitä polttelee. Vammaan liittyvä kipu on yleensä terävä ja akuutti – tuntuu kuin puukolla repisi.

Kivun sijainti

Pystyykö kivun sijainnin osoittamaan sormella? Onko kipu vain pienellä alueella, johon koskee kun sitä tunnustelee tai painaa? Onko kipu jänteessä, luussa vai nivelessä? Jos vastaus mihin tahansa näistä on kyllä, kyseessä saattaa mitä todennäköisimmin olla vamma. DOMS yleensä vaikuttaa isommalla ja laajemmalla alalla lihaksistossa, kuten reisissä, pohkeissa tai rintalihaksissa.

Symmetria

Viivästyneen lihasarkuuden aiheuttama kipu on yleensä symmetrinen. Se tuntuu esimerkiksi molemmissa jaloissa yhtä aikaa. Sen sijaan vammakipu on tyypillisesti epäsymmetrinen: vain toisessa jalassa tai olkapäässä jne.

Milloin kipu tuntuu

Vamma on kipeä koko ajan, myös levossa. Lihasarkuus puolestaan ei ole kivulias paikoillaan ollessa.

Kipu lievenee

Kipulääkkeiden ohella vammakipu lievenee kylmähoidolla ja levolla. DOMS sen sijaan lievenee venyttelyllä.

Kipu pahenee

Tavallinen lihasarkuuden aiheuttama kipu pahenee kun ollaan pidempiä aikoja liikkumatta. Vammasta johtuva kipu pahenee liikkeessä ollessa, eikä se tunnu lievenevän lämmitellessä tai harjoitellessa.

Turvotus

DOMSiin liittyy turvotusta, mutta sitä esiintyy yleensä hajanaisella alueella, ei tietyllä pienellä alueella, eikä se välttämättä ole edes silmin huomattavissa. Jos turvotus on selvästi nähtävissä tietyllä alueella, on se melko varma merkki vammasta.

Äänet

Kuuluiko jotain? Usein revähdyksestä tai muusta lihasvammasta saattaa kuulua napsahtava tai ratkeava ääni. DOMS:in kohdalla näin ei tietenkään ole.

Lähde: theboxmag.com

Katso myös

Lisää kommentti