10 syytä miksi lihasta ei kartu

1. Et syö tarpeeksi (koska pelkäät lihovasi)

Ylimääräiset kilokalorit saattavat toki tarkoittaa ylimääräistä rasvaa vatsassa, mutta jos painonnosto on johdomukaista ja oikeaoppista, suurin osa saadusta energiasta pitäisi muuttua lihakseksi. Totuus on se, että lihakset eivät kasva ilman saatujen kilokalorien ylijäämää. Rajoitettu ruokavalio on ihanteellinen resepti lihaskudoksen surkastumiseen ja rasvan varastoitumiseen, sillä elimistöllä ei riitä energiaa kasvaville lihaksille. Sitä paitsi mitä vähemmän proteiinia treenin jälkeen nauttii, sitä huonommin lihakset palautuvat.

2. Teet liikaa aerobisia treenejä

Aerobinen harjoittelu syö lihaskasvua kolmella tavalla: liian usein, liian kauan tai tyhjällä vatsalla tehtynä. Päivittäiset aerobiset treenit yksinkertaisesti polttavat liikaa energiaa, jotta lihasmassan kasvamiseen jäisi energiaa.

Jos treenaa aamulla ilman aamiaista ongelma vain pahenee. Herätessä keho on jo valmiiksi katabolisessa tilassa, sillä yön jäljiltä energiaa ei ole. Tällöin treenaaminen vain vahvistaa vaikutuksia elimistön polttaessa lihasta energiaksi.

3. Treenaat uupumukseen asti

Yli 20 sarjaa yhtä lihasryhmää kohti tai yli 15 toistoa per sarja saa lihakset kyllä pumppiin, mutta ilmiö johtuu tulehduksesta eikä lihasten kasvamisesta. Mikä tahansa näin monta toistoa mahdollistava paino on liian kevyt synnyttääkseen mitään oleellista lihaskasvua.

4. Et treenaa koko kehoa

Kun harjoittelun jakaa selkä-, jalka- tai käsipäiviin tietyt lihakset kuormittuvat toisia enemmän. Kyseessä on vanhan liiton tapa treenata, ja se myös toimii. Mutta yleensä lähestymistapa viedään liian pitkälle, tuloksia kyllä aluksi tulee mutta lopulta kehitys pysähtyy. Liian orjallinen keskittyminen yhteen kehon osaan kerrallaan estää suurimpia lihaksia oppimasta työskentelemään yhdessä muun muassa sellaisissa koordinoiduissa ponnistuksissa, joita erittäin raskaiden painojen nostaminen vaatii. Siksi säännöllisesti on tehtävä myös koko vartalon treenejä.

5. Kavahdat venyttelyä

Useimpien mielestä venyttely on tylsää, mutta sen on osoitettu nopeuttavan palautumista ja parantavan lihasten liikeratoja, minkä seurauksena lihassäikeillä on enemmän tilaa kasvaa. Pelkkä painojen nostaminen lisää loukkaantumisriskiä ja heikentää koko kehon liikkuvuutta.

6. Syöt satunnaisesti

Epäsäännöllinen syöminen on lähes yhtä huono homma kuin jos ei söisi ollenkaan. Aineenvaihdunta hidastuu merkittävästi kun aterioiden välillä on yli kolme tuntia. Tällaisessa tilanteessa ruuasta saatu energiaa todennäköisesti varastoituu rasvana kehoon elimistön luullessa jokaista kilokaloria elintärkeäksi.

7. Muutat ohjelmaa harvoin

Tismalleen saman treenin tekeminen viikosta toiseen parhaassa tapauksessa heikentää tuloksia ja pahimmassa johtaa loppuun palamiseen. Jos lihaksille ei anna uusia haasteita (kuten painojen tai toistojen lisääminen), ne pysyvät saman kokoisina, kun taas rajojen työntäminen totuttua kauemmas kasvattaa lihaksia ja niiden voimaa.

8. Treenaat vain sitä, minkä näet peilistä

Keskittyminen rintalihasten ja hauisten kaltaisiin patsastelulihaksiin saattaa olla mukavan palkitsevaa, mutta siitä ei yleisen kehittymisen kannalta ole juuri mitään hyötyä. 70 % kehon kaikista lihaksista sijaitsee jaloissa ja selässä, jolloin niiden laiminlyöminen estää parhaan mahdollisen lihaskasvun. Lisäksi tämänkaltainen treenaaminen saa aikaan loukkaantumisriskiä kasvattavan epätasapainotilan lihaksistossa.

9. Et juo pirtelöitä

Proteiinia ja hiilihydraattia sisältävän sekoituksen kulauttaminen kurkkuun treenin jälkeen aloittaa palautumisprosessin välittömästi täyttämällä huvenneet glykogeenivarastot ja antamalla keholle sen lihasten korjaamiseen tarvitsemia ravinteita. Pirtelön skippaaminen ja seuraavan aterian odottaminen on elimistön esittämän avunhuudon huomioimatta jättämistä.

10. Et lepää kylliksi

Lihasten korjautuminen tapahtuu unessa, joten alle kuuden tunnin yöunet rajoittavat lihaksia kasvattavien kemikaalien (kuten kasvuhormonin) tuotantoa. Kaikenlainen ylimääräinen stressi vaikuttaa lihasten kasvuun.

Jos treenaa seitsemänä päivänä viikossa, lihakset surkastuvat takuulla. Näin tiheä treenitahti ei mahdollista kunnollista palautumista, ja ponnistelut salilla valuvat hukkaan. Eri lihasryhmien treenaaminen eri päivinä ei muuta asiaa. Keskushermosto väsyy jokapäiväisestä rasituksesta joka tapauksessa.

Lähde: mensfitness.com

Katso myös

Lisää kommentti