10 vinkkiä kehonhuoltoon

Kehonhuolto on yhtä lailla tärkeä niin huippu-urheilijoille kuin tavallisille kuntoliikkujillekin. Kehonhuolto tarkoittaa paljon muutakin kuin venyttelyä ja hierontaa. Kokonaisvaltainen kehonhuolto on ensisijaisen tärkeää harjoittelusta palautumiselle sekä loukkaantumisten ehkäisemiselle.

1. Venyttele hyvin

Venyttely on kehonhuollon perusasioita, mutta silti moni laiminlyö sen treenin jälkeen. Muista tehdä nopeat venyttelyt heti treenin päätteeksi ja pidemmät parin tunnin kuluttua treenistä. Nopeiden venytysten on tarkoitus käynnistää lihasten palautuminen.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

2. Muista oikea suoritustekniikka

Olipa laji sitten mikä tahansa, tulee liikkeet opetella tekemään oikein. Jos olet epävarma suoritustekniikasta, kysy apua. Oikein tehtynä liike rasittaa vain sitä kehon osaa kuin on tarkoituskin.

3. Älä unohda lämmittelyä

Jääkö alkulämmittely useimmiten väliin tai hoidatko sen pois alta mahdollisimman vähällä vaivalla että pääsisit itse treenin kimppuun? Treenissä tulisi aina olla kolme vaihetta: lämmittely, varsinainen harjoitus ja jäähdyttely. Mitä raskaampi treeni tiedossa, sitä enemmän alkulämmittelyyn pitää panostaa. Alkulämmittelyn tarkoitus on herättää keho itse harjoitukseen.

4. Muista loppuverryttely treenin jälkeen

Perusteellinen loppuverryttely ehkäisee lihasten kipeytymistä, sillä se vähentää maitohappojen kertymistä lihaksiin. Jos aika on kortilla, hidasta vauhtia treenin loppupuolella, jotta syke ehtii tasaantua. Erillinen loppuverryttely on kuitenkin aina paras vaihtoehto.

5. Lepo

Lihakset kasvavat levossa. Siksi keholle pitää malttaa antaa aikaa palautua. Mitä kovempaa treenaat, sitä suuremmaksi lepopäivien merkitys kasvaa. On myös ehdottoman tärkeää muistaa, että kipeänä ei saa treenata. Jos tunnet flunssan oireita, on parempi tehdä kehoa huoltavia harjoituksia (esim. jooga)  sen sijaan, että lähtisit kuntosalille nostelemaan puntteja.

6. Pilates ja jooga

Pilates sopii aivan yhtä hyvin miehille kuin naisille, joten ennakkoluulot kannattaa jättää pukukoppiin. Lähes jokaisessa lajissa tarvitaan kehon syviä lihaksia. Pilates ja jooga kehittävät keskivartaloa, kehon syviä lihaksia ja tasapainottavat kehon lisäksi mieltä. Sinun ei tarvitse olla entuudestaan notkea, sillä jokaiseen liikkeeseen on olemassa vaihtoehtoinen suoritustapa.

7. Putkirullailu

Putkirullailu on helppo tapa huoltaa lihaksia. Rulla laitetaan lattialle ja lihaksia hierotaan rullan päällä omalla kehonpainolla. Rullauksen aikana puristus rentouttaa lihaksia sekä tehostaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Rullaus on hyvä keino pehmyt- ja sidekudosten avaamiseen.

8. Hieronta

Venyttelyn lisäksi tunnetuin kehonhuollon muoto on hieronta. Hieronta rentouttaa lihaksia ja tehostaa aineenvaihduntaa. Hieronnan jälkeen ei tule lähteä treenaamaan, vaan lihasten tulee antaa levätä. Hieronnassa tärkeää on säännöllisyys.

9. Ravinto ja nesteytys

Kehon hyvinvointiin vaikuttaa suuresti sen saama polttoaine. Huono ja epäsäännöllinen ruokavalio ja liian vähäinen veden juominen johtaa ongelmiin. Muista siis syödä monipuolisesti ja juoda paljon vettä. Kun ruokavalio on kunnossa, on myös palautuminen nopeampaa ja treenistä saa enemmän irti.

10. Monipuolisuus

Kuten ruokavaliossa, on monipuolisuus myös liikkumisen suhteen erittäin tärkeää. Yksipuolinen harjoittelu aiheuttaa rasitusvammoja ja loukkaantumisia. Muista myös tehdä kevyempiä treenejä rankkojen harjoitusten välissä. Mitä monipuolisemmin liikut, sitä paremmin kehityt eri osa-alueilla.

Katso myös

Lisää kommentti