7 syytä treenata kotona kuntosalin sijaan

Toisinaan elämässä tulee aikoja, jolloin kuntosalitreenaaminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Ehkä kotona on pieni lapsi tai aikataulu liian tiukka. Kenties kuntosalien ahtaus alkaa tympäistä varsinkin talven tullen. Tässä kohtaa on loistava mahdollisuus kokeilla kotona treenaamista ja tulla parempaan kuntoon oman kodin rauhassa. Joillekin kotitreenaamisen vaatima kurinalaisuus voi tuottaa vaikeuksia, mutta vaihtoehtoa kannattaa kuitenkin harkita tosissaan.

1. Rahaa säästyy

Riippuen siitä, paljonko välineitä oikeasti tarvitsee, kotoa käsin treenaaminen säästää merkittävän summan rahaa pitkässä juoksussa. Kuntosalit paitsi veloittavat jäsenyydestä kuukausittain mutta myös hinnoittelevat oheispalvelut erikseen (esim. ryhmäliikuntatunnit, henkilökohtainen valmennus).

Kehonpainoharjoittelun suosion kasvaessa monet ovatkin siirtyneet laitteiden parista yksinkertaisempaan treenaamiseen. Tarvitset vain vähän vapaata tilaa ja voit treenata periaatteessa ilmaiseksi. Toki erilaisista välineistä on hyötyä, ja siksi kotitreenaajien varastosta löytyy moniin tarkoituksiin sopivia välineitä, kuten käsipainoja, vastusnauhoja, joogamattoja ja kahvakuulia. Näiden suhteellisen edullisten tarvikkeiden oheen voi toki hankkia jonkin laitteen aerobista liikuntaa varten, esimerkiksi juoksumaton, ellipsilaitteen, kuntopyörän tai soutulaitteen. Ne tietenkin ovat kalliita, mutta maksavat itsensä takaisin verrattuna kuntosalijäsenyyteen, jossa periaatteessa maksetaan välinevuokraa.

rahaa-saastyy-hikipanta

2. Aikaa säästyy

Sen lisäksi, että voit valita kalenteriin parhaiten sopivan treenin, säästät aikaa, kun vältyt edestakaisin ajamiselta, ilmoittautumiselta, vaatteiden vaihtamiselta, välineiden vapautumisen odottamiselta ja niin edelleen. Oheistoimiin kuluu usein enemmän aikaa kuin itse treeniin.

Voit kirjaimellisesti nousta sängystä, treenata ja syödä kunnon aamiaisen ennen työpäivän aloittamista. Tai voit tulla töistä kotiin, treenata ja syödä illallista perheen kanssa rauhassa. Jos olet kotivanhempi tai työskentelet kotoa käsin, mahdollisuus treenata silloin kun sinulle parhaiten sopii on merkittävä etu.

3. Ei väenpaljoutta

Vaikka kuntosalit tarjoavat laajan valikoiman kivoja laitteita, niitä käyttämään haluaa yleensä monta ihmistä samaan aikaan. Tungos korostuu talvikuukausina. Jos treenaat ruuhka-aikaan, joudut kamppailemaan väenpaljoutta vastaan paitsi salilla mutta myös pukuhuoneessa ja parkkipaikalla.

Pitää muistaa, että kuntosalit pyrkivät myymään mahdollisimman paljon jäsenyyksiä, joten jos tungos ahdistaa, kotisali saattaa olla paljon sopivampi vaihtoehto.

kuntosalin-vaenpaljous-hikipanta

4. Treeniin keskittyminen

Kuntosaliympäristössä huomio saattaa helposti herpaantua. Tutut haluavat jututtaa, ja joku pyytää varmistamaan penkkipunnerrussarjaansa. Sopivan ja keskittymisen mahdollistavan paikan löytäminen salilta ei pitäisi olla vaikeampaa kuin itse treenaaminen.

Kotona kukaan ei häiritse (ainakaan ihannetilanteessa), jolloin voit keskittyä treeniin paremmin ja saada siitä enemmän irti.

5. Voit valita musiikin itse

Musiikista voi saada treeniin merkittävää motivaatiota, ja kotona musiikin (ja volyymin) saa valita itse. Bonuksena et tarvitse käyttää jatkuvasti tippumaan tuppaavia korvanappeja.

Keskivartaloaan voi treenata laulamalla mukana kovaa ja korkealta – tärkeintähän on, että treenaaminen on hauskaa ja kepeää.

6. Voit pukeutua miten haluat

Kaikki toki tietävät, että kuntoilu on tärkeämpää kuin se, miltä kuntoillessaan näyttää, mutta sen, jos joinain päivinä ei halua näyttäytyä ihmisille ei pitäisi olla hyvän treenin esteenä. Kotona ketään ei kiinnosta, onko päälläsi vanha t-paita ja likaiset kollarit. Ainoa, mistä tarvitsee olla kiinnostunut on saada kunnon hiki päälle.

Kotona treenatessa voit pukeutua miten haluat ilman muiden tuomitsevia tai pilkkaavia katseita.

7. Vähemmän pöpöjä

Ei ole mitään ärsyttävämpää kuin mennä salilla lempilaitteensa ääreen ja huomata, että edellinen käyttäjä on jättänyt muistoksi ison hikilätäkön. Kaupalliset kuntosalit ovat täynnä pöpöjä juoksumatoista penkkeihin ja painoihin.

Kotona sentään tiedät, kuka välineitä on käyttänyt ja voit kontrolloida niiden puhtausastetta.

Lähde: johnsonfitness.com

Katso myös

Lisää kommentti