Aerobinen liikunta tekee hyvää aivoille

Uusimmat tutkimukset ovat antaneet runsaasti viitteitä siitä, että aerobiset harjoitukset voivat parantaa muistia henkilöillä, joilla on alkuvaiheen Alzheimerin tauti (MCI, tunnetaan myös nimellä lievä muistin heikkous). Siksi ikääntyneiden kannattaa kiinnittää erityistä huomiota riittävään aerobiseen liikuntaan.

Liikunta auttaa pitämään aivot nuorena

Ikääntyminen vaikuttaa aivoihin aivan samoin kuin muihinkin kehomme osiin. Muisti ei ikääntyvällä ole ehkä aivan yhtä terävä kuin aikaisemmin. Säännöllinen aerobinen liikunta on antanut tutkimuksissa positiivisia viitteitä siitä, että se hidastaa aivojen vanhenemista, heikkenemistä ja alkavan Alzheimerin taudin kehittymistä.

Vielä ei olla aivan varmoja siitä, mihin aerobisen liikunnan aiheuttamat positiiviset hyödyt aivojen toiminnassa liittyvät, mutta näyttää vahvasti siltä, että aerobinen harjoittelu vahvistaa hermosignaalien reittejä aivojen alueille, jotka ovat avainasemassa muistojen tallentamisessa. Vähintään kahdesti viikossa tapahtuva vähintään 45 minuuttia kerrallaan kestävä aerobinen liikuntasuoritus lieventää muistin heikkenemisoireita.

Aerobinen liikunta nostaa mielialaa

Aivojen ikääntymisen ehkäisemisen lisäksi aerobinen liikunta on erinomainen tapa rentoutua, lievittää stressiä ja jopa torjua masennusta. Aerobinen rasitus vähentää luonnollisia stressihormoneja kuten adrenaliinia ja kortisolia.

Aerobinen liikunta ehkäisee masennuksen oireita tehokkaasti. Eräässä pilottitutkimuksessa masennuksesta kärsivät henkilöt kävelivät 30 minuuttia per päivä kymmenen päivän ajan. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt raportoivat  tutkimuksen jälkeen masennuksen vähentyneen merkittävästi.

Jos siis haluat parantaa pitää muistisi terävänä ja mielesi virkeänä, kannattaa vetäistä lenkkarit jalkaan ja lähteä reippaalle kävelylle!

Lähde: businessinsider.com

Katso myös

Lisää kommentti