Fitnesstracker & laihtuminen

Fitnesslaskuria pidetään yksinkertaisena pikku vekottimena, joka auttaa terveellisemmän elämän elämisessä. Mutta jos sellaista käyttää nimenomaan painonpudottamistarkoituksessa, kannattaa ottaa huomioon tuore tutkimus, jonka mukaan trackerit eivät välttämättä olekaan niin hyödyllisiä. Kyseessä on uusin todiste siitä, että käytännöllisyydestään huolimatta fitness trackerit eivät ole autuaaksitekeviä kun on kyse terveydestä ja kuntoilusta.

Tutkimuksessa seurattiin 471 ylipainoista tai liikalihavaa aikuista, jotka noudattivat vähäkalorista ruokavaliota puolen vuoden ajan. Osallistujia kannustettiin aktiivisempaan elämäntapaan ja liikkumaan vähintään 100 minuuttia viikossa. Lisäksi he pitivät ruoka- ja harjoittelupäiväkirjaa ja saivat ohjausta. Puolen vuoden jälkeen jokainen osallistujista oli laihtunut.

Tämän jälkeen ryhmä jaettiin kahtia toisten käyttäessä fitnesstrackereita. Tutkimusta jatkettiin vielä puolentoista vuoden ajan, minkä jälkeen tutkijat huomasivat, että trackereita käyttäneet olivat laihtuneet keskimäärin reilut kaksi kiloa vähemmän kuin verrokkiryhmä.

Tutkijoiden mukaan fyysistä aktiivisuutta seuraavat ja sen perusteella palautetta antavat laitteet eivät välttämättä ole hyödyllisempiä kuin tavalliset, käyttäytymisen muuttamiseen perustuvat lähestymistavat painonpudotukseen.

Laskuri mittaa vain tuloksia

Fitnesstrackerit ovat toki hyödyllisiä siksi, että ne antavat välitöntä palautetta esimerkiksi käveltyjen kilometrien muodossa. Ne eivät kuitenkaan voi luoda kokonaiskuvaa ja -tuntemusta kehosta henkilön puolesta. Jos perustaa syömisensä, liikkumisensa ja nukkumisensa trackerin tallentamiin tietoihin, voi ymmärrys kokonaisterveydentilasta olla vääristynyt. Trackerin käyttämisen yksinkertaisuus voi luoda perusteettoman tunteen siitä, että on terveempi kuin todellisuudessa onkaan.

Lisäksi trackerit tarjoavat vain numeroita: ne eivät itse tee käyttäjänsä puolesta sitä konkreettista työtä, joka kuntotason parantaminen ja ylläpitäminen vaatii. On yhä trackeria käyttävän yksilön vastuulla arvioida omaa kehitystään trackerin antaman informaation perusteella.

Fitness trackerit painonpudotuksessa eivät myöskään käy käsiksi perussyihin siitä, miksi henkilö painaa enemmän kuin haluaisi. Tavoitteet voi asettaa oikein ja ponnistella eri ohjelmat läpi, mutta jos ei ole koskaan tehnyt itselleen selväksi omia henkisiä ja emotionaalisia valmiuksiaan, paino ei välttämättä liikahdakaan. Lisäksi trackerin uutuudenviehätys voi karista nopeastikin.

On niistä hyötyäkin

Tasapuolisuuden nimissä on kuitenkin mainittava myös fitnesstrackereiden eduista. Summittainenkin tieto poltetuista kilokaloreista tai kävellyistä kilometreistä voi olla hyödyksi. Se auttaa asettamaan ruokailuvalinnat ja liikkumisen oikeisiin mittasuhteisiin. Trackerit voivat myös antaa motivaatiota itselleen asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tutkimustuloksista huolimatta trackeria voi huoletta käyttää edelleenkin, jos se auttaa pääsemään lähemmäksi omia tavoitteitaan. Vaikka terveyden ja kunnon ollessa kyseessä ovat tulokset vain omasta itsestään kiinni, ei tämä kuitenkaan tarkoita sitä, että trackerit olisivat tyystin hyödyttömiä. Jos trackeri auttaa pitämään kiinni terveistä elämäntavoista, ei rannekkeen heivaamiseen ole mitään syytä.

Lähde: yahoo.com

Katso myös

Lisää kommentti