Miten hallita stressiä paremmin?

Stressi on elimistön reaktio muutokseen. Yleisen uskomuksen vastaisesti myös hyvät muutokset voivat aiheuttaa stressiä. Stressi on osa elämää eikä kukaan voi elää täysin ilman sitä. Olennaista on stressin kesto. Hetkellinen ja lyhytaikainen stressi voi olla jopa hyödyllistä ja auttaa pääsemään hyviin suorituksiin, mutta pitkäaikainen stressi kuormittaa elimistöä sekä henkisesti että fyysisesti.

Mikä aiheuttaa stressiä?

Elämän äkilliset muutokset, työ tai sen puuttuminen ja kiire aiheuttavat monelle stressiä. Myös jatkuva melu ja häly ovat tekijöitä, jotka voivat laukaista stressin. Työssä stressin aiheuttajia voivat olla liian kovat vaatimukset, liian kova työtahti, työilmapiiriongelmat ja huono johtaminen. Nyky-yhteiskunta luo paineita töiden lisäksi vapaa-ajalle. Aktiivisuus ja tehokkuus on trendikästä, minkä vuoksi vapaa-ajallakin on pystyttävä suorittamaan kaikkea mahdollista.

Stressin oireet

Stressi aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Stressi vaikuttaa usein fyysisesti, vaikka stressin kokeminen on psyykkinen tunnetila. Stressin fyysisisiä oireita ovat päänsärkyjen lissäntyminen, vatsavaivat, selkäongelmat, sydämen tykyttelyt ja tihentynyt virtsaamisen tarve. Stressin psyykkisiä oireita ovat levottomuus, unen häiriöt, aggressiivisuus ja mielialan lasku.

Stressinhallinta

Stressinhallinnan lähtökohta on tiedostaa stressaavat asiat, joihin pystyy itse omassa elämässään vaikuttamaan. Kiireenkin keskellä kannattaa pyrkiä rennompaan asenteeseen. On hyvä opetella tiedostamaan, että aina ei voi tehdä kaikkea mitä haluaisi. Omia voimavaroja on myös hyvä oppia säästämään. Kaikkea ei kannata ottaa liian vakavasti, sillä useimmassa asiassa riittävän hyvä on tarpeeksi hyvä. Riittävä uni, säännöllinen ja monipuolinen ruokailu sekä sopiva liikunta auttavat jaksamaan.

Katso myös

Lisää kommentti