Miten hoitaa ja ehkäistä penikkatautia?

Penikkatauti on kivulias ja hyvin yleinen vaiva. Penikkatauti tarkoittaa tulehdusta, joka syntyy säären sisäsyrjässä lihasten ja sääriluun kiinnittymiskohdassa. Penikkatauti on yleisimmin seurausta harjoitusmäärien äkillisestä kasvusta. Myös virheellinen juoksutekniikka ja kovalla alustalla juokseminen aiheuttavat penikkatautia.

Akuutin kivun hoito

1. Lepo

Penikkataudin ensimmäinen ja tärkein hoitokeino on lepo. Levolla ei tarkoiteta kokonaisvaltaista lepoa ja liikkumattomuutta, vaan penikkataudin aiheuttaneen harjoittelun välttämistä. Juoksija voi esimerkiksi korvata juoksuharjoittelun penikkataudin yllättäessä vesijuoksulla ja pyöräilyllä.

2. Kylmä

Kylmähoidolla pyritään lievittämään kivun tunnetta sekä laskemaan turvotusta. Kylmähoitoa kannattaa antaa kipualueelle noin 20 minuuttia kerrallaan. Kylmäpakkauksen ja ihon välissä on hyvä pitää esimerkiksi ohutta pyyheliinaa, jotta iho ja verenkierto eivät ärsyynny.

3. Kipulääke

Muutaman päivän tulehduskipulääkekuuri voi nopeuttaa penikkataudin paranemista. Tulehduskipulääkekuuri helpottaa myös yleistä leposärkyä ja helpottaa näin oloa. Ibuprofeeni vähentää tehokkaasti tulehdusta penikoissa. Annosmäärä tulee tulee tarkistaa aina lääkäriltä tai farmaseutilta.

Ennaltaehkäisy

1. Hieronta

Akilesjänteiden ja pohkeiden hieronnalla voidaan ehkäistä penikkataudin syntyä. Hieronta vähentää jumeja penikoita ympäröivistä lihaksista ja näin vähentää riskiä penikkataudin ilmenemiseen. Myös lihaskalvohieronta auttaa vähentämään paineen tunnetta penikoissa.

2. Venyttely

Venyttely on helppo kotikonsti penikkataudin ennaltaehkäisyyn. Venyttely auttaa säilyttämään lihaksissa ja lihaskalvoissa riittävän elastisuuden. Venyttelyssä kannattaa keskittyä erityisesti pohkeisiin, akillesjänteisiin sekä säären etupuoleen.

3. Lihasten vahvistaminen

Heikkoudet jalkaterän pienissä lihaksissa saattavat ilmetä oireiluna penikoissa. Jalkaterän lihaksia on helppo vahvistaa esimerkiksi kipristelemällä varpaita samalla kun katsoo TV:tä. Myös kokonaisvaltainen lihasvoima ja vartalonhallinta vaikuttavat penikkataudin syntyyn. Kun lihastasapaino on kohdallaan, syntyy virheliikkeitä vähemmän.

Katso myös

Lisää kommentti