Kymmenen pilateksen hyötyä

1. Pilates on koko kehon treeniä

Pilates ei ylikehitä joitain kehonosia ja laiminlyö toisia. Vaikka pilateksessa keskitytään keskivartalon vahvistamiseen, siinä on kuitenkin perusideana treenata kehoa kokonaisuutena. Tavoitteena on kehittää voimakkaat ja tasapainoiset lihakset sekä edistää notkeutta ja nivelten liikeratoja.

Huomion keskittyminen tukevaan keskivartaloon ja koko kehon hyvinvointiin tarjoaa kokonaisuuden, jota on vaikea löytää muista lajeista. Se on myös syy, miksi pilates on niin suosittu kuntoutuksessa. Myös moni urheilija hyödyntää pilatesta luodakseen perustan niille liikkeille, joita hänen lajinsa vaatii.

2. Pilates on muokattavissa yksilöllisten kuntotason ja tarpeiden mukaan

Olipa juuri liikuntaharrastuksen aloittanut seniori, ammattilaisurheilija tai jotakin näiden väliltä, pilateksen perusteet pätevät kaikissa tapauksissa. Keskivartalon vahvistaminen, vartalon linjaukseen keskittyminen ja mielen- ja kehonhallintaa yhdistävä lähestymistapa tekevät pilateksesta käyttökelpoisen kaikille. Tuhansine liikkeineen ja niiden muunnelmineen pilatestreenit ovat räätälöitävissä yksilöllisiä tarpeita vastaaviksi.

3. Pilates kehittää voimaa mutta ei keskity lihasten koon kasvattamiseen

Pitkät, rasvattomat lihassäikeet ovat pelin henki. Pilateksessa ei tavoitteena ole isot lihakset, joita esitellä. Sen sijaan siinä rakennetaan kiinteitä lihaksia, jotka toimivat täydellisesti kehon kokonaisuudessa, sekä toiminnallista kuntoa, jota eri elämänvaiheissa tarvitaan.

Yksi niistä tavoista, joilla pilates luo pitkät ja voimakkaat lihakset on eksentristen lihassupistusten hyödyntäminen.

4. Pilates lisää notkeutta

Pilateksessa tavoitteena on turvallisesti lisätä lihasten pituutta ja joustoa sekä nivelten liikeratoja. Samalla pilatesharjoittelun tavoite on realistinen: keho, joka pystyy venymään ja taipumaan tavallisen elämän asettamien haasteiden edessä.

5. Pilates kehittää voimakkaan keskivartalon

Keskivartalon lihaksilla tarkoitetaan selän, vatsan ja vatsanpohjan syviä lihaksia. Näihin lihaksiin tukeutuvat voimakas ja notkea selkä, hyvä ryhti sekä tehokkaat liikeradat. Kun keskivartalo on voimakas, pysyy vartalon koko runko tuettuna. Tällöin niska ja hartiat ovat rentoina, ja kehon muut lihakset ja nivelet voivat hoitaa tehtävänsä vapaasti ilman ylimääräistä rasitusta. Keskivartalon treenaamisen mukava sivuhyöty on, että se samalla edistää kaikkien himoitsemaa litteää vatsaa.

6. Pilates parantaa ryhtiä

Hyvä ryhti on seuraus vahvan keskivartalon tukemasta oikeasta kehon linjauksesta.  Se on perusasento, josta käsin ihminen voi liikkua vapaasti. Alkaen liikkeiden perusteista ja siirtyen matolla ja välineiden kanssa tehtäviin liikkeisiin, pilates opettaa kehoa voimakkuuteen ja sopusointuun. Tämä on nähtävissä pilatesharjoittelijoiden kauniissa ryhdissä. Se on myös syy sille, miksi ihmiset hoitavat selkäkipujaan pilateksella.

7. Pilates antaa energiaa

Voi kuulostaa ristiriitaiselta, mutta mitä enemmän liikkuu, sitä energisempi on ja sitä halukkaampi liikkumaan (tiettyyn pisteeseen asti tietenkin). Pilates saa verenkierron ja hengityksen liikkeelle, stimuloi selkärankaa ja lihaksia sekä saa koko kehon treenaamisesta johtuvat hyvänolontunteet valloilleen.

8. Pilates edistää painonhallintaa ja solakkaa ruumiinrakennetta

Säännöllinen pilatesharjoittelu muuttaa kehonkuvaa. Pilates kiinteyttää lihaksia, tasapainottaa lihaksistoa, tukee hyvää ryhtiä ja opettaa liikkumaan vaivatta ja sulokkaasti – seurauksena voimakkaat lihakset ja sutjakka ulkomuoto. Kehosta ja mielestä tulee tarmokas ja hyväkuntoinen.

Jos tavoitteena on painonpudotus, laihtumisen kaava on aina sama: energiaa pitää kuluttaa saantia enemmän. Tässä auttaa pilateksen kaltainen koko kehon kuntoilumetodi. Yhdistettynä aerobiseen liikuntaan pilates on ykkösvaihtoehtoja laihtumiseen ja kehon kiinteyttämiseen.

9. Pilates kehittää tietoisuutta sekä kehon ja mielen yhteyttä

Joseph Pilates pysyi järkähtämättä kannassaan, että pilates (tai ”kontrologia” kuten hän sitä kutsui) tarkoittaa ”kehon, mielen ja sielun kokonaisvaltaista koordinoimista.” Tässä on yksi pilateksen salaisuuksista: jokainen liike tehdään täydellisen keskittymisen vallassa. Tällä tavoin liikkuessa keho ja mieli yhdistyvät tuodakseen esiin jokaisen liikkeen parhaimmat mahdolliset hyödyt. Pilateksen periaatteet – keskittäminen, keskittyminen, hallinta, tarkkuus, hengitys ja virtaavuus – ovat avainkonsepteja kehon ja mielen yhdistämisessä.

10. Pilatesta voi oppia monin eri tavoin

Ohjeita pilatesharjoitteluun on helposti saatavilla. Lajin jatkuvasti kasvava suosio on vienyt sen ympäri maailmaa. Tämä on hyvä asia siksi koska pilatesharjoittelua aloitettaessa on tärkeä saada oppia asiantuntevalta ohjaajalta. Mutta kun harjoittelussa edistyy, on paljon keinoja täydentää omaa oppimistaan. Pilatesta voi nimittäin hyvin treenata kotonakin, eikä siihen tarvitse lainkaan hienoja välineitä, ainoastaan mukavat vaatteet ja maton.

Lähde: verywell.com

Katso myös

Lisää kommentti