Liikuntamuoto jokaiseen vaivaan

Liikunta auttaa ehkäisemään monia sairauksia, mutta se on myös tehokas apu sairauden hoidossa. Lähes jokaiseen vaivaan löytyy sopiva liikuntamuoto. Sanonta “Liikunta on paras lääke” ei ole tuulesta temmattu.

Tyypin 2 diabetes

Hyviä lajeja: kävely, sauvakävely, pyöräily, jumppa ja lihastreeni.

Säännöllinen liikunta auttaa nopeasti normalisoimaan verensokeri- ja rasva-arvoja. Kohtalainen kehon kuormitus parantaa kehon insuliiniherkkyyttä. Liikunnan vaikutukset voivat kestää jopa kolme vuorokautta. Diabeetikon ei siis kannata väheksyä arki- tai hyötyliikuntaa vaan liikkua monipuolisesti päivittäin.

Korkea verenpaine

Hyviä lajeja: kävely, sauvakävely, hölkkä, pyöräily, uiminen ja hiihto.

Liikunnan aikana lepoverenpainearvot laskevat. Jo kevyt kävelytyyppinen liikunta noin kolme kertaa viikossa kuukauden ajan laskee lepoverenpaineen ylä- ja ala-arvot alle 5. Aivohalvauksen ja sepelvaltimosairauden riski pienentyy verenpaineen madaltuessa.

Astma

Hyviä lajeja: juoksu ja uiminen

Hengästyminen auttaa keuhkoputkia pysymään avoinna. Uimahallin kostea ja lämmin ilma sopii liikkumiseen mainiosti, sillä astmaatikon hengitystiet eivät yleensä tykkää kylmästä. Ennen juoksu- tai hölkkälenkkiä kannattaa tarvittaessa ottaa hengitysteitä avaava lääke.

Nivelrikko

Hyviä lajeja: kävely, pyöräily, vesijumppa ja- juoksu.

Liikunta pitää nivelrikkoa edistävän ylipainon kurissa. Liikunta myös auttaa nivelrikkoa ympäröiviä kudoksia pysymään kunnossa sekä vahvistaa lihaksia. Hyvä lihastuki nivelrikkokohdan ympärillä ehkäisee nivelrikon oireita.

Masennus

Hyviä lajeja: kävely, vaellus, jumppa, tanssi ja luovat liikuntalajit.

Luonnossa liikkuminen virkistää useimpia, sillä luonnossa liikkuessa huomio siirtyy itsestä ympäröivään luontoon. Liikunta myös vapauttaa mielihyvähormoneja, endorfiineja. Ryhmäliikuntatunneilla voi tutustua uusiin ihmisiin.

Katso myös

Lisää kommentti