Loikkaharjoittelun peruspilari

Hypyt ja loikat muodostavat niin sanotun plyometrisen harjoittelun (eli loikkaharjoittelun. Sen perusliikkeitä on laatikkohyppy. Pohjimmiltaan laatikkohyppy on yksinkertaistakin yksinkertaisempi liike: siinä hypätään jonkin korokkeen, yleensä laatikon päälle. Jos liikettä aikoo käyttää tosissaan osana omaa treenaamistaan, pitää olla selvillä muutamasta peruasiasta.

  • Nivelet pääsevät helpommalla, jos laatikolta astutaan eikä hypätä alas.
  • Älä ahnehdi, sillä väärin tehtynä loikkaharjoittelu on helppo tapa loukata itsensä.
  • Jos haluat hypätä mahdollisimman korkealle, pidä kunnon tauko sarjojen välissä. Laatikkohypyt ovat voimaliikkeitä, joissa lihasten on tarkoitus tuottaa niin paljon voimaa kuin mahdollista niin nopeasti kuin mahdollista. Tutkimusten mukaan sarjojen välillä on paras pitää 3-5 minuutin tauko. Tauon aikana voi tehdä jotain muuta, kuten vaikka punnertaa.

Haasta itsesi

Suuri osa laatikkohyppyjen viehätystä on itsensä haastaminen hyppäämään yhä korkeampien ja korkeampien korokkeiden päälle. Laatikoita (plyo box) on erilaisia: jotkin ovat pelkästään tietynkorkuisia (esim. 90 cm) ja jotkin ovat eri asennoissa erikorkuisia. Yleensä kuntosaleilla käytetään pinottavia laatikoita, jolloin kukin voi säätää korkeutta mielensä mukaan.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Jos olet aloittelija ja matalakin laatikko (esim. 40 cm) tuntuu pelottavalta, kannattaa hyppiminen aloittaa vaikkapa aerobicissa käytettävän steppilaudan avulla. Niitäkin voi pinota päällekkäin.

Variaatioita

Perinteisen, suoran hypyn hanskaamisen jälkeen voi siirtyä haastavampiin hyppyvariaatioihin. Esimerkiksi:

  • Hyppää kummallakin jalalla mutta laskeudu vain yhdelle.
  • Hyppää yhdellä jalalla (todella vaikeaa, aloita matalalla korokkeella).
  • Hyppää istuma-asennosta. Kyykystä hyppääminen ikään kuin varastoi lihaksiin ja jänteisiin energiaa, joka vapautuu liikevoimaksi kuminauhan lailla. Siksi istuma-asennosta hyppääminen on huomattavasti vaikeampaa.

Lähde: vitals.lifehacker.com

Ei ääniä

Katso myös