Mikä jooga sopii sinulle parhaiten?

Eri joogatyylejä alkaa olla jo niin paljon, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy kärryillä kaikista suuntauksista. On voimaa kehittäviä ja lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Ne kaikki kuitenkin tähtäävät samaan: hiljentämään joogaajan ajatukset niin että hän saavuttaa yhteyden omaan sisäiseen minäänsä.

Hathajooga

Hathajooga on hidasta, lempeää ja kokonaisvaltaita liikettä oman hengityksen tahtiin. Hathajoogatunnin rakenne riippuu paljon ohjaajasta. Tunneilla voidaan tehdä sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Yhteen asentoon keskitytään kuitenkin rauhassa. Hathajooga ei sovi hötkyilijöille. Hathajooga sopii hitaan tahtinsa puolesta hyvin aloittelijoille.

Kundaliinijooga

Kundaliinijoogatunnilla joogataan musiikin tahtiin. Kundaliinijoogalle ominaista ovat sekä nopeat että erilaiset hitaat liikkeet. Nopeilla liikkeillä kehoa valmistetaan hitaisiin, meditatiivisiin liikkeisiin. Mieli hiljentyy kundaliinijoogassa toistojen myötä. Kun samaa liikettä tehdään tarpeeksi pitkään, ajatukset alkavat rauhoittua ja mieli on läsnä tässä hetkessä. Liikkeen nopeuden vaihtelun lisäksi kundaliinijoogassa vaihdellaan hengitystapaa: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä taas rauhoittaa. Kundaliinijooga sopii etenkin istumatyöntekijöille, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Yinjooga

Yinjooga tarkoittaa pohjimmiltaan syviä, viipyileviä ja rauhallisia venytyksiä. Yinharjoitus on aina meditatiivinen. Yinin venytysten on tarkoitus hiljentää mieltä ja parantaa sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään pitkään, jopa 7 minuuttia. Yin yhdistää harjoituksessa joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon energiaratoihin. Kokeile yinjoogaa, kun kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumaanmenoa.

Astangajooga

Astangajoogassa liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä ja opettaja neuvoo uusia liikkeitä ryhmän edistymisen mukaan. Astangajoogan liikkeet suoritetaan syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin. Asennoissa on tärkeää keskittyä pitämään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Astangajooga sopii lisää voimaa ja liikkuvuutta haluaville. Astangajoogalla on energiaa lisäävä vaikutus.

Katso myös

Lisää kommentti