Mitä dynaaminen venyttely on?

Dynaaminen venyttely tarkoittaa, että venytyksessä pysytään vain pieni hetki, mutta venytysasennossa käydään monta kertaa. Dynaaminen venyttely onkin enemmän pumppaavaa liikettä. Dynaamista venytystä voidaan rytmittää siten, että uloshengityksellä mennään venytykseen, pidetään venytys muutama sekunti, ja sisäänhengityksellä siirrytään venytysasennosta pois. Venytystä voi syventää jokaisella uloshengityksellä omien tuntemusten mukaan.

Dynaamisia venytyksiä on vaikea tehdä liikaa. Niitä voi tehdä ennen ja jälkeen treenin tai vaikka viikon jokaisena päivänä. Venyttelyn ei kuulu olla raskasta tai aiheuttaa sykkeen nousua. Tärkeintä on muistaa rentous. Liikkeet eivät saa tuottaa kipua. Pieni kiristyksen tunne kuuluu asiaan, mutta jos liikkeen suorittaminen sattuu, täytyy miettiä tekeekö venytyksen oikein.

Ennen ja jälkeen suorituksen

Dynaamisen venyttelyn tarkoitus ennen urheilusuoritusta on antaa tietoa siitä, missä lihaksissa on kireyttä ja millaiset kehon liikeradat ovat juuri sinä päivänä. Dynaamiset venytykset myös valmistavat lihaksia tulevaan treeniin.

Urheilusuorituksen jälkeen dynaamisten venytysten tarkoitus on palauttaa rasitetut lihakset lepopituuteensa. Vaihda urheilusuorituksen jälkeiset pitkät venytykset dynaamisiin venytyksiin. Jos alat rasituksen jälkeen suorittaa pitkiä venytyksiä, voit aiheuttaa lisävaurioita lihaksiisi. Lyhyillä dynaamisilla venytyksillä vaurioita ei synny.

Urheilussa tärkeää on hyvä liikkuvuus ja venyvyys, sillä niillä ehkäistään ylimääräisiä loukkaantumisia ja tapaturmia. Ennen minkäänlaista venyttelyä täytyy muistaa kuitenkin alkulämmittely. Lihasten tulee olla lämpimiä ennen venyttelyä, sillä kylmän lihaksen venyttäminen kasvattaa loukkaantumisriskiä.

Katso myös

Lisää kommentti