Miten ajoittaa proteiinit ennen treeniä?

Tutkimukset ovat selvästi osoittaneet, että jos ennen treeniä veressä on runsaasti aminohappoja, ne kulkeutuvat treenattaviin lihaksiin verenkierron lisääntyessä. Lisäksi aminohapot vaikuttavat tehostavasti aineenvaihduntaan. Tämä käsitys oli hallitseva yli kymmenen vuoden ajan ennen uuden tutkimuksen esittämää haastetta. Sen mukaan ei itse asiassa ole väliä, milloin proteiini nautitaan – ennen treeniä, sen aikana vai sen jälkeen. Vaikutukset ovat nimittäin samat pientä vaihtelua lukuunottamatta. Asian liittyy siis paljon epäselvyyksiä erityisesti sen suhteen, minkä tyyppinen proteiini on optimaalinen treenaamisen kannalta sekä milloin se kannattaisi nauttia parhaiden mahdollisten anabolisten vaikutusten saamiseksi.

Leusiini on avain

Proteiinin ympärillä käyty kiistely sai tutkijat etsimään selvää vastausta ongelmaan. Onko parempi nauttia hitaasti vai nopeasti imeytyvää proteiinia ennen treeniä? Vastausta lähdettiin selvittämään kokeellisesti. 12 osallistujaa tekivät jalanojennusliikkeitä kolmessa eri tilanteessa. Jokaisella kolmella kerralla heille annettiin erilainen proteiinijuoma 45 minuuttia ennen koetta: 1) 30 g heraproteiinia ja 5 g leusiinia sisältänyt juoma kerralla nautittuna; 2) sama kuin edellä, mutta juoma nautittiin 15 annoksessa; 3) plasebojuoma.

Leusiinin jakamisella 15 annokseen simuloitiin hitaasti imeytyvää proteiinia (ns. “protein pulse feeding”), mutta sillä, että samaa proteiinia käytettiin sekä nopeasti että hitaasti imeytyvän proteiinin luomiseen oli myös se hyöty, että se poisti ongelman eri aminohappojen rakenteellisista vaikutuksista tutkimustuloksiin.

Annoksittain nautittuna proteiini tuotti huomattavasti korkeammat insuliini- ja aminohappopitoisuudet treenin jälkeen verrattuna yhdellä kertaa nautittuun. Treenin tehostamilla aminohapoilla ja insuliinilla oli suurempi vaikutus tärkeimpiin anabolisiin signalointiteihin (ns. Akt-mTOR-p70S6K-signaalitie).

Suomeksi edellinen tarkoittaa, että kun leusiiniproteiinipitoisuus pidetään korkealla pienin ja toistuvin annoksin, lihasproteiinisynteesi pysyy käynnissä riippumatta siitä, milloin proteiini nautitaan.

Lähde: fhauthority.com

Katso myös

Yksi vastaus

  1. Janne Alanne
    4.2.2018

Lisää kommentti