Näin keho reagoi liikunnan lopettamiseen

Lähes jokaisen liikuntaa harrastavan elämässä tulee hetkiä, jolloin pyyhkeen heittäminen kehään tuntuu harkitsemisen arvoiselta ajatukselta. Syitä löytyy helposti aina työkiireistä totaaliseen tylsistymiseen.

Tämä on toki normaalia ja sinällään hyväksyttävää. Mutta syy miksi kiusaukselle ei kannata antaa periksi on se, että vaikka liikunnalla on lukuisia hyötyjä, ne eivät kuitenkaan ole pysyviä. Itse asiassa monet näistä kovalla työllä saavutetuista tuloksista alkavat hävitä vain parissa kuukaudessa.

Kymmenen päivän sisällä: aivot alkavat muuttua

Liikunnan hyödyllisiä vaikutuksia aivoihin on tutkittu jo vuosia, ja sen on osoitettu mahdollisesti auttavan ehkäisemään muistisairauksia. Uuden tutkimuksen tulosten valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että lyhytkin tauko liikunnasta voi aiheuttaa muutoksia aivoissa.

Tutkimuksessa pitkän liikuntataustan omaavien henkilöiden aivoissa ilmeni verenkierron vähentymistä hippokampuksen alueella 10 päivän liikuntatauon aikana. Hippokampus on aivojen osa, joka on kytköksissä muistiin ja tunteisiin.

Kahden viikon sisällä: kestokyky romahtaa ja verenpaine nousee

Parin viikon liikkumattomuuden jälkeen portaiden nouseminen voi jo tuntua vaativalta. Tämä johtuu maksimaalisen hapenottokyvyn heikkenemisestä. Se voi laskea 10 prosentilla kahden viikon jälkeen ja parin kuukauden jälkeen jopa 20 %. Vähäinenkin liikunta voi toisaalta ehkäistä haittoja.

Vaikkei nopeudessa tai voimassa huomaisikaan eroja, voivat verenpaine ja verensokeri nousta jyrkästikin. Tutkimuksen mukaan kahden viikon tauko liikkumisesta on tarpeeksi kumoamaan kahden viikon harjoittelun vaikutukset verenpaineeseen. Myös verensokeri voi nousta entiselleen liikkumattomuuden aikana.liikkumattomuus-havittaa-voimat

Neljän viikon sisällä: voima alkaa herpaantua

Lihasten voima alkaa huveta 2-4 viikon sisällä harjoittelun lopettamisesta. Hyvä puoli asiassa on se, että voima häviää hitaammin kuin kestävyys. Tutkimuksessa selvisi,
että harjoittelun lopettaneilla henkilöillä oli nähtävissä joitain voimaharjoittelun tuloksia vielä 24 viikon jälkeenkin.

 

Kahdeksan viikon sisällä: lihominen alkaa

Muutokset tukevampaan suuntaan ovat nähtävillä peilissä tai puntarilla 6-8 viikon sisällä. Edes ammattiurheilijat eivät ole tälle immuuneja: esimerkiksi kilpauimarien kehon rasvan määrä kasvoi 12 % viiden viikon harjoittelutauon aikana. Myös paino ja vyötärön ympärysmitta kasvoivat.

Lopuksi

Liikunnan kokonaan lopettamisella ja harkitulla levolla on vissi ero. Joka päivä tulisi osallistua jonkinlaiseen liikunnalliseen aktiviteettiin. Joka päivä ei voi juosta kahtakymmentä kilometriä – välillä on harjoiteltava jotenkin muuten ja on oikeastaan ihan sama miten. Keho, aivot ja vyötärö kiittävät.

Lähde: health.com

Katso myös

Lisää kommentti