Näin pidät selkäsi terveenä

Selän terveys vaikuttaa suuresti jokapäiväiseen hyvinvointiin. Selän kipeytyessä huomaa, kuinka moni arjen toiminto vaatii tervettä selkää. Tavallisesti selkä oireilee kipuilemalla alaselän alueella. Tässä artikkelissa keskitytäänkin alaselän kipuun.

Selkä pitää monipuolisesta liikunnasta, terveellisistä elintavoista ja hyvästä ryhdistä. Jatkuva sotilaallisessa ryhdissä pönöttäminen ei kuitenkaan sovi selälle, vaikka hyvälle näyttääkin. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta ehkäisee selkävaivojen uusiutumista ja pitkittymistä. Muista pitää keskivartalon tukilihakset hyvässä kunnossa ja venytä selkääsi säännöllisesti. Selkänikamien liike aktivoi aineenvaihduntaa selkärangan alueella ja näin hapekas veri pääsee huoltamaan kudoksia ja poistamaan kuona-aineita.

Työnkuvasta riippumatta keskivartalon syvien lihasten vahvistaminen on avainasemassa selän hyvinvointia ajateltaessa. Nostelitpa työksesi sitten raskaita taakkoja tai istut päivän toimistotuolilla, tulisi huomio kiinnittää selän tukirakenteiden eli syvien vatsalihasten huoltamiseen. Jos tukirakenteet eivät ole kunnossa, selkä lysähtää. Lankuttaminen on erinomainen tapa vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia. Jos lankuttaminen ei kuulu vielä treeniohjelmaasi, kokeile esimerkiksi Hikipannan kolmen viikon lankkuhaastetta.

Harjoitus selän aktivoimiseen

  • Mene lattialle selinmakuulle polvet koukistettuna. Nosta lantiota hallitusti ylöspäin niin, että päädyt puolisiltaan. Hartiat pysyvät alustassa.
  • Lähde rullaamaan selkää niskasta alkaen nikama nikamalta takaisin alustaan. Kiinnitä huomiota jokaisen nikaman laskeutumiseen alustalle. Toista liike muutaman kerran.
  • Siirrä polvet koukkuun vatsan päälle ja ota käsillä tukeva ote polvista. Pyöritä polvilla laajaa ympyrää ensin toiseen ja sitten toiseen suuntaan. Liikesarjan on tarkoitus rentouttaa alaselkää.

Katso myös

Lisää kommentti