Paras liikuntamuoto aivoille

Vuosia aiemmin tutkimukset keskittyivät tutkimaan liikunnan vaikutuksia kaulasta alaspäin kuten sydämeen ja keuhkoihin. Nyt tutkijat ovat tajunneet, että liikunnan todellisten hyötyjen paljastamiseksi täytyy tutkia myös aivoja.

Liikunta voi vähentää muistinmenetyksen ja Alzheimerin taudin riskiä jopa niillä, joilla tauti on perinnöllistä. Aiemmin julkaistussa tutkimuksessa tutkijat seurasivat 93 aikuista, joiden vanhemmilla ainakin toisella on todettu Alzheimer. Henkilöillä, jotka liikkuivat ainakin 68 minuuttia päivässä, oli parempi glukoosiaineenvaihdunta, mikä viittaa terveempiin aivoihin.

Liikunnan hyödyt aivoille muutakin kuin taudin ehkäisyä

Liikkuvien ihmisten aivojen pinta-ala on suurempi niillä aivojen alueilla, joiden on yhdistetty liittyvän järkeilyyn ja johtavaan ajatteluun. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvanut aerobinen kapasiteetti kehittää aivojen rakennetta, toimintaa ja kognitiivisia kykyjä. Toisilla liikunta vaikuttaa myös hyvään mielialaan.

Liikunta vaikuttaa aivoihin monin eri keinoin. Se saa sydämen sykkeen nousemaan, mikä saa aivojen verenkierron vilkastumaan. Veri taas kuljettaa aivoihin enemmän happea.

Voimaharjoittelun vaikutukset aivoihin tutkinnan alla

Aerobinen liikunta, kuten juoksu tai uinti, vaikuttaa olevan parasta aivoille, sillä se nostaa sykettä kuljettaen aivoille lisää happea. Voimaharjoittelua, kuten painonnostoa, ei kuitenkaan pidä unohtaa. Myös se voi olla hyödyllistä aivoille sykettä nostamalla. Voimaharjoittelun ja aivojen terveyden yhteyden löytäminen vaatii kuitenkin vielä lisätutkimusta. Suositeltavaa on harjoitella molempia osa-alueita.

Lähde: time.com.cmun.it

Katso myös

Lisää kommentti