Pilatesta keskivartalolle

Syitä pilatesharrastukselle lienee yhtä monta kuin harrastajiakin, mutta lajillaon yksi kiistaton etu, joka koskee kaikkia: vahva keskivartalo.

Keskivartaloa käytetään jokaisessa pilatesliikkeessä

Jokaisen liikkeen, myös venytysten, ytimessä on keskivartalo. Joko liike keskittyy erityisesti keskivartaloon tai siihen tukeudutaan kehon muita alueita työstettäessä.

On tietenkin mahdotonta pitää keskivartalon lihaksia täydelleen aktivoituina koko pilatestunnin ajan. Jotkin harjoitteet vaativat keskivartalolta enemmän ja toiset vähemmän, mutta kaikki liikkeet joka tapauksessa perustuvat keskivartalon toimintaan.

Pilates kohdistuu kaikkiin keskivartalon lihaksiin

Usein ihmiset tekevät vain istumaannousun kaltaisia vatsalihasliikkeitä ja kuvittelevat siten harjoittavansa keskivartaloaan tarpeeksi. Mutta itse asiassa liikkeet kohdistuvat vain pinnallisiin vatsalihaksiin ja lantion ojentajalihaksiin.

Todelliset keskivartalon lihakset ovat syvällä ja niihin kuuluu myös alaselän lihaksia. Pilateksessa opitaan käyttämään myös näitä lihaksia, jolloin jokainen toisto on todellakin tehokas.

Paljon vaihtoehtoja ja variaatioita

Pilatekseen kuuluu useita eri liikkeitä, jotka kohdistuvat erityisesti keskivartaloon. Jokainen niistä on eri tavalla vaativa. Liike voi esimerkiksi haastaa kestokykyä, pakottaa muuttamaan hengityskuviota tai tukeutua pelkästään keskivartaloon. Variointi on yksi niistä pilateksen piirteistä, jotka tekevät siitä kokonaisvaltaisen lajin.

Keskivartalotreeniä ikään tai tasoon katsomatta

Pilatesharjoitteet ovat räätälöitävissä kaikille taitotasoille aloittelijoista ammattilaisiin. Pilateksessa keskitytään toistojen sijasta tekniikan parantamiseen, minkä vuoksi mikään harjoitus ei ole liian helppo.

Lisäksi pilates vastaa yksilöllisiin haluihin ja tarpeisiin. Se voi olla rentoa ja hellävaraista tai kova haaste niin haluaville.

Pilates tarjoaa muutakin kuin voimaa ja pyykkilautavatsan

Toki jokainen haaveilee mukavan solakasta vyötäröstä ja voimakkaasta keskivartalosta. Mutta pilates tarjoaa myös muita etuja esteettisesti miellyttävien ohella. Pilateksessa opittuja tekniikoita käyttämällä keskivartalotreeni lievittää selkäkipuja sekä parantaa ryhtiä ja tasapainoja, jolloin arkiaskeareet käyvät helpommin ja selkää rasittamatta.

7 keskivartaloharjoitusta

1. Satanen

Jokaisen pilatesharjoituksen ytimessä on satanen, jonka idea on saada veri kiertämään ja keho lämpimäksi.

2. Selkärangan rullaus selinmakuulla

Hauska ja tehokas liike, sillä selkärangan kaarevuus ohjaa luonnostaan käyttämään syviä vatsalihaksia.

3. Yhden jalan ympyrät selinmakuulla

Helppo liike, joka opettaa pitämään vatsalihakset tiukkoina jalkojen liikkuessakin.

4. Yhden jalan kiusa

Tämä liike valmistaa kehittyneempiä liikkeitä varten opettamalla oikean suoritusasennon.

5. Ristiinrutistus

Yksinkertainen liike, joka vaikuttaa koko keskivartaloon.

6. Saha

Liike, joka avaa ja venyttää olkapäitä ja yläselkää ryhdistäen samalla asentoa.

7. Merenneito

Venytys, joka kohdistuu usein laiminlyötyihin kylkiin.

Lähteet: doyouyoga.com
dailyburn.com

Katso myös

Lisää kommentti