Pitäisikö levätä vai liikkua?

Kehomme lähettää meille tärkeitä viestejä, joita tulisi kuunnella tarkalla korvalla. Joskus viestien tulkitseminen voi kuitenkin olla haastavaa. Välillä nuutunut keho tarvitsee nimenomaan juuri liikuntaa virkistyäkseen, kun taas toisinaan olisi parempi vain levätä. Oman kehon vireystilan selvittämiseen on kuitenkin olemassa yksinkertainen testi.

Selvitä kehosi vireystila

Kehomme vireystila määrittelee, onko lepo vai liikunta paikallaan. Keho voi olla ali- tai ylivirittynyt. Liikunta poistaa väsymystä kehon ollessa alivireä, kun taas ylivirittyneessä tilassa keho tarvitsee lepoa.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Tunnet kehosi väsyneeksi pitkän työpäivän jälkeen, mutta olet suunnitellut lähteväsi liikkumaan lenkille tai jumppaan. Oman vireystilan voi määrittää tekemällä esimerkiksi viiden minuutin ajan kyykkyjä tai tarkkailemalla omaa kehoaan ensimmäiset kymmenen minuuttia lenkistä. Jos olo tuntuu sittenkin vielä väsyneeltä, tiedät kehon tarvitsevan lepoa. Jos taas virkistyt, tiedät kehosi olleen vain alivireä. Liikunta tulee aina suhteuttaa omaan jaksamiseen.

Rauhallista liikuntaa lepopäivänä

Lepopäivän ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa sitä, että makaat koko illan sohvalla televisiota katsellen. Kokeile mieluummin lyhyttä kävelylenkkiä tai rauhallista joogaa. Liikunta auttaa palautumaan stressistä ja tuottaa hyvän olon hormoneja, joiden aikaansaamaa mielihyvää ja rentoutusta kannattaa hyödyntää.

Katso myös

Lisää kommentti