Vesijuoksusta vaihtelua harjoitteluun

Tavallisesti vesijuoksua hyödynnetään kuntoutuksessa. Esimerkiksi alaraajavammojen takia kuivalla maalla juokseminen ei ole mahdollista. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa vesijuoksun käyttötapa.

Vesijuoksu estää raskaan harjoittelun aiheuttamat rasitusvammat, ja vesi tuo harjoitteluun liikettä vastustavan elementin. Tässä artikkelissa keskitytään syvässä vedessä tapahtuvaan juoksuharjoitteluun.

Kaikki alkaa asennosta

Oikeaoppinen asento on tärkein. Koko kehon tulee olla veden peitossa, ainoastaan olkapäät, niska ja pää ovat pinnan yläpuolella. Jalat eivät saa koskea pohjaan. Juoksijat ovat tavallisesti solakoita, mikä vähentää kehon kelluntaominaisuuksia – siksi kelluke on tarpeen. Jos kelluketta ei käytetä, asento vääristyy ja pinnalla pysyttely tapahtuu liikaa ylävartalon ja käsien lihaksilla.

Kelluessa otetaan samanlainen asento kuin kuivalla maalla juostessa. Pää on hartioiden keskellä, vartaloa taivutetaan hieman eteenpäin vyötäröstä, rinta on kohotettuna ja olkapäät takana. Kyynärvarsi on suorassa kulmassa ja käsivarsien liike lähtee olkapäistä. Ranteet ovat neutraalissa asennossa. Kädet ovat hieman nyrkissä työntyäkseen vedenvastuksen läpi.

Älä harpo

Jalkojen liike on nopeatahtista, jotta vedenvastus pystytään voittamaan. Polvia nostetaan ylöspäin noin 75 asteen kulmaan lantioon nähden. Jalka saatetaan melkein suoraksi yliojennusta välttäen, minkä jälkeen se nostetaan suoraan ylös pakaroihin. Juoksuliike toistetaan vuorojaloin.

Juoksuliikkeen aikana jalkaterän asento taipuu jalkapohjaa kohti. Tämä vettä vastustava liike helpottaa juoksumekaniikan omaksumista sekä parantaa nivelten vakautta ja lihasvoimaa.

Epätavallisen harjoitusympäristön ja vedenvastuksen takia väärä asento on tavallinen ongelma aloittelijoilla. Jalkojen liike on harppova eikä puraiseva. Tämä johtuu takareisien väsymisestä veden vastustaessa liikettä. Virheen korjaamiseen ei auta muu kuin levähtää. Juoksuliikettä ei saa pakottaa, vaan se on tehtävä oikeaoppisesti ja harkitusti.

Syvässä vedessä juokseminen on tehokasta, sillä se nostaa sykettä samalla tavalla kuin kuivalla maalla juokseminen, mutta veden tuoma vastus pakottaa käyttämään lihaksia laajemmin vahvistaen niitä. Jalat eivät myöskään joudu iskujen voimasta niin koville kuin kuivalla maalla

Lähde: humankinetics.com

Katso myös

Avainsanat

Lisää kommentti