Voiko musiikista saada kilpailuetua?

Tuttu tilanne: valot sammuvat, yleisö pidättää henkeään, jännitys alkaa käydä sietämättömäksi. Kiihtymys kohoaa äärimmilleen musiikin alkaessa pauhata ämyreistä. Yleisö sekoaa, hurmos leviää ympäri areenan. Urheilijatkaan eivät välty musiikin suggeroivalta vaikutukselta.

On kiistaton tosiasia, että musiikilla voi olla merkittäviä vaikutuksia urheilusuorituksiin. Jo vuonna 2007 Yhdysvaltain yleisurheiluliitto (USATF) kielsi urheilijoita käyttämästä kuulokkeita kilpailujen aikana “estääkseen juoksijoita saamasta kilpailuetua.”

Mutta miten musiikki käytännössä auttaa urheilijoita valmistautumaan henkisesti kilpailuun?

Georgia Southern Universityn tutkijat ryhtyivät selvittämään vastausta kysymykseen. Aikaisemmissa tutkimuksissa musiikin on osoitettu siirtävän urheilijoiden huomion pois uupumuksen tuntemuksista, stimuloivan heitä parempiin suorituksiin sekä lieventävän suuttumuksen ja pettymyksen tunteita. Nopeatempoisten kappaleiden on osoitettu nopeuttavan urheilijoiden liikkeitä. Hidastempoisten kappaleiden kuunteleminen sen sijaan auttaa esimerkiksi taitoluistelijoita yltämään optimaalisiin suorituksiin.

Tutkijat arvioivat, miten musiikki vaikutti seitsemään jalkapalloa, amerikkalaista jalkapalloa ja tennistä pelaavaan yliopistourheilijaan. Urheilijoiden suorituksia seurattiin musiikin kanssa ja ilman. Musiikin huomattiin vaikuttavan kiihtymystilaan ennen ja jälkeen kilpailun sekä auttavan urheilijoita valmistautumaan henkisesti kilpailusuoritukseen. Lisäksi musiikki näytti auttavan urheilijoita hallitsemaan mielialojaan sekä vahvistamaan heidän keskinäistä toveruuden tunnettaan kilpailun aikana.

Nämä havainnot perustuivat siis vain seitsemään urheilijaan, mutta myös muissa tutkimuksissa on tultu samankaltaisiin loppupäätelmiin.

Brunelin yliopiston tutkijoiden tekemässä pienemmässä tutkimuksessa selvisi, että musiikki voi parantaa suoritusta jopa 15 prosentilla. Parannus voi olla merkittävä millä tasolla tahansa kilpailtaessa, mutta erityisesti huipputasolla jopa näinkin pieni ero voi määrittää kuka on voittaja ja kuka häviäjä.

Musiikin soittaminen tapahtumissa voi siis vaikuttaa vain pelkältä sirkushuvilta, mutta todellisuudessa sillä voi olla erittäin suuri merkitys sen suhteen miten urheilijat suoriutuvat kilpailusta.

Lähde: businessinsider.com

Katso myös

Lisää kommentti