Fyysisesti raskas työ –  riski ennenaikaiseen kuolemaan

Alankomaalaiset tutkijat saivat selville liikuntaan liittyvän paradoksin: Liikunta voi olla haitallista, jos se on osa työnkuvaa. Vapaa-ajalla suoritettu liikunta sen sijaan on hyödyllistä. Tutkimuksen mukaan miehillä, jotka tekevät fyysisesti raskasta työtä, on 18 prosenttia suurempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin niillä, joiden työ ei ole fyysistä.

Toiset tutkijat arvelevat syyksi sitä, että ruumiillista työtä tekevien elintavat ovat huonompia. Huono ruokavalio, tupakointi ja alkoholinkäyttö alentavat elinikää. Alankomaalaiset tutkijat kuitenkin uskovat, että liikuntamuotojen erilaisuus ovat isossa roolissa tutkimuksen tulosta. Vapaa-ajalla juostu puolen tunnin lenkki nostaa sykettä ja jälkikäteen olo on loistava. Työssä aktiivisuus on hyvin erilaista. Fyysinen työ vaatii 8 tuntia nostelua sekä toistuvia liikkeitä ja tauot ovat lyhyitä.

Liikuntasuositusten mukaan reipasta liikuntaa tulisi harrastaa puoli tuntia päivässä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että fyysistä työtä tekevät eivät liiku vapaa-ajallaan riittävästi. He eivät siis saa vapaa-ajan liikunnan hyötyjä ja altistuvat fyysisen työhön liittyvän liikunnan riskeille.

Tutkiakseen liikunnan vaikutuksia terveyteen tutkijat keräsivät 17 eri tutkimuksen tulokset yhteen kooten näin tietoja lähes 200 000 ihmisestä. Tulosten mukaan fyysistä työtä tekevät eivät voi tuudittautua siihen ajatukseen, että he saavat tarpeeksi liikunta töissä. Vapaa-ajan liikunnan merkitystä ei voida vähätellä.

Lähde: theguardian.com

Katso myös

Lisää kommentti