Miten huolehtia suoliston terveydestä?

Moni meistä kärsii vatsavaivoista. Vatsa turpoaa, olo on tukala ja housut kiristävät. Kun vatsa on terve, sen toimintaa ei edes huomaa. Mutta kun vatsaoireet ilmaantuvat, vaikuttavat ne heikentävästi elämän laatuun.

Tyypillisimmät vatsavaivat

Yleisimpiä vatsavaivoja ovat toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä. IBS:lle tyypillisiä oireita ovat ripulista ummetukseen vaihtelevat vatsan toimintahäiriöt, iltaa kohti paheneva turvotus ja vatsan kipuilu ruokailun jälkeen. Ärtyneen suolen oireyhtymää voidaan hoitaa ruokavaliolla.

Käytännön vinkkejä vatsan hoitoon

  • Lisää kasviksia ruokavalioosi.
  • Vähennä valkoisen vehnän ja sokerin käyttöä.
  • Syö tarpeeksi kuituja.
  • Käytä ruoanlaitossa hyviä rasvoja.
  • Vältä stressiä.

Suolisto vaikuttaa terveyteen

Jokainen vatsavaivoista kärsivä tietää, kuinka paljon suoliston kunto vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen. Huonossa kunnossa oleva suolisto voi aiheuttaa tulehduskierteen, joka vaikeimmissa tapauksissa joudutaan hoitamaan antibioottikuurilla.

Suoliston terveyteen voi kuitenkin vaikuttaa helposti ruokavaliolla. Hapanmaitotuotteet ja luomuruoka vahvistavat suoliston hyvää bakteerikantaa. Suolistolle lisäapua on saatavilla myös apteekin maitohappobakteerikapselivalmisteista.

Riittävästä levosta huolehtiminen vähentää stressiä. Liiallinen stressaaminen pahentaa vatsan oireita. Riittävä uni ja monipuolinen laadukas ruokavalio on avain hyvään suoliston terveyteen.

Katso myös

Lisää kommentti