Istuminen vahingoittaa aivoja ja kasvattaa dementian riskiä

Tutkijat ovat olleet jo pitkään tietoisia, että istuminen heikentää terveyttä nostamalla sydänkohtauksen, diabeteksen sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Nyt uusi tutkimus perehtyy tutkimaan ensimmäistä kertaa istumisen vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin.

Kalifornian yliopiston tutkijat keräsivät kokoon 35 45-65-vuotiasta ihmistä ja kysyivät heiltä, kuinka kauan he istuivat päivittäin edellisen viikon aikana. Tämän jälkeen jokaisen osallistujan aivot kuvattiin. Aivokuvissa keskityttiin ohimolohkoon eli juuri siihen alueeseen, jolla on kriittinen rooli uusien muistojen muodostamisessa.

Tutkimuksessa selvisi, että eniten istuneiden aivojen rakenne oli huomattavasti ohuempi kuin muiden. Tutkijat eivät kuitenkaan voineet todeta varmaksi, onko aivojen rakenne kiinni istumisesta, joten suurempi tutkimus asian saralta on laitettu käyntiin.

Ohimolohkon ohentumisen tiedetään olevan merkki kognitiivisten taitojen heikentymisestä ja dementiasta iäkkäillä ihmisillä. Tutkijat kertovat liikkumisen ja istumisen vähentämisen olevan hyvä tapa ehkäistä dementiaa tai Alzheimerin tautia.

Lähde: telegraph.co.uk

Katso myös

Lisää kommentti