Liikunta stressaavan työpäivän jälkeen kannattaa

Tutkimuksen mukaan hyvä fyysinen kunto on ratkaisevassa asemassa työelämän stressin haitallisten vaikutusten torjumisessa. Työn aiheuttama stressi haittaa psyykkistä hyvinvointia, mutta sillä on myös fyysisiä seurauksia. Stressi voi nostaa korkean verenpaineen ja huonon veren rasvaprofiilin kaltaisia kardiovaskulaarisia riskitekijöitä..

Tutkimuksessa lähdettiin selvittämään, miten fyysinen kunto korreloi stressinsietokyvyn kanssa. Tutkimukseen osallistui 200 ruotsalaista työntekijää, joiden kolesteroliarvot, verenpaine, painoindeksi ja stressihormonien tasot mitattiin.

Tuloksista selviää, että kaikista stressaantuneimmilla henkilöillä edellä mainitut sydänterveyden riskitekijät olivat kaikista korkeimmat paitsi, jos heidän fyysinen kuntonsa oli hyvällä tasolla.

Kun osallistujat kokivat stressiä, huonokuntoisten osallistujien verestä mitattiin korkeammat LDL-kolesterolin (ns. huono kolesteroli) tasot kuin hyväkuntoisten verestä. Sen sijaan stressittömissä olosuhteissa kolesterolitasojen välillä ei ollut eroja.

Toisin sanoen koska stressi todennäköisesti nostaa edellä mainittuja riskitekijöitä, hyvä fyysinen kunto auttaa torjumaan ne tehokkaammin ja palauttamaan elimistön normaalitilaan nopeammin.

Tutkijoiden mukaan löytö on merkittävä siksi koska yleensä ihmiset harrastavat liikuntaa harvemmin stressaantuneina. Mutta paras lääke stressinsietoon elimistön kannalta on kuitenkin liikunta.

Lähde: huffingtonpost.com

Katso myös

Lisää kommentti