Lyhytkestoinenkin liikunta vaikuttaa aivojen toimintaan

Jo aikaisempi tutkimus on osoittanut, että liikunnalla on hyödyllisiä vaikutuksia aivojen toimintaan. Kyseiset tulokset ovat ilmenneet, kun koehenkilöt ovat liikkuneet 20 minuuttia kerrallaan tai noudattaneet pidempikestoista (24 viikon mittaista) treeniohjelmaa. Nyt tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että vain kymmenen minuutin liikuntasuoritus tehostaa aivojen toimintaa ongelmanratkaisuun ja keskittymiseen liittyvillä alueilla.

Tutkimuksessa osallistujat tekivät kaksi “suoritusta”. Ensiksi he istuivat lehteä lukien parikymmentä minuuttia. Seuraavaksi het tekivät raskaahkon, kymmenen minuutin mittaisen kuntopyörätreenin. Kummankin session jälkeen osallistujille tehtiin reaktioaikaa mittaava koe, jossa käytettiin silmien liikkeitä tallentavaa laitetta. Kokeessa seurattiin niitä aivojen alueita, jotka vastaavat esimerkiksi päätöksenteosta ja inhiboinnista.

Vähäinenkin liikunta on hyvästä

Tuloksista ilmenee, että liikuntasuorituksen jälkeen osallistujat suoriutuivat reaktiotestistä aiempaa paremmin. Heidän reaktionsa olivat tarkempia ja reaktioajat jopa 50 millisekuntia nopeampia kuin ennen liikuntaa. Ero on toki hiuksenhieno, mutta tarkoittaa jopa 14 prosentin parannusta kognitiivisessa suorituskyvyssä.

Tuloksilla on suuri merkitys ikääntyneille henkilöille, joiden kognitio on alkanut heiketä. Keskeistä on hyödyllisten vaikutusten saaminen lyhyellä liikuntasuorituksella. Joidenkin ihmisten voi olla vaikea sitoutua pitkän aikavälin treeniohjelmaan, mutta hekin voivat pitää aivonsa hyvässä kunnossa esimerkiksi lyhyillä kävely- tai pyörälenkeillä.

Lähde: medicalxpress.com

Katso myös

Lisää kommentti