Miksi hikoilen kuin sika?

Ärsyttävintä hikoilussa on sen salakavala yllättävyys. Miten hemmetissä paidan kainalot ovat jo märät, vaikka elohopea näyttää tuskin kahtakymmentä plusastetta?  Avuttomuus yhtäkkisen perspiraation edessä on kesäinen vitsaus. Hikoilun voimakkuus ihmisissä tuntuu olevan sattumanvaraisesti ja epäreilusti jakautunut. Mistä se johtuu? Entä mitä elimistössä tapahtuu hikoillessa?

1. Hikoileminen alkaa jo ennen kuin ihminen tuntee olonsa kuumaksi. Hikoilun tarkoitus on säännellä kehon lämpötilaa. Keho reagoi nopeasti jo pieniinkin lämpötilan vaihteluihin. Orastava nihkeys kuuluu asiaan jo ennen varsinaista kuumuuden aistimista.

2. Hikoilua ei pysty itse hallitsemaan, vaan sen voimakkuus määräytyy osittain jo lapsuudessa. Tämä selittää sen, miksi jotkut hikoilevat enemmän kuin toiset. Jokaisella ihmisellä on syntyessään suurin piirtein sama määrä hikirauhasia, mutta rauhaset “kypsyvät” kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Kaikista hikirauhasista ei tule kykeneviä tuottamaan hikeä. Lämpimässä ilmastossa varttuneilla ihmisillä on enemmän aktiivisia hikirauhasia kuin ihmisillä, jotka ovat varttuneet kylmissä olosuhteissa. Aikuisen hikirauhasten hientuottamiskyky vaihtelee yksilöittäin, mutta geeneillä ei kuitenkaan ole vaikutusta hikoiluun.

3. Hikirauhaset myös auttavat haavoja paranemaan. Tutkimuksen mukaan joka puolella kehoa sijaitsevat pienet hikirauhaset tuottavat uusia soluja vammassa tuhoutuneiden solujen tilalle ja edistävät haavan sulkeutumista. Toisin sanoen niillä hikirauhasilla, jotka eivät aktivoidu varhaisina elinvuosina, on silti tärkeä funktio.

4. Ilmastointi vaikuttaa hikoiluun. Keho tietenkin reagoi sisäiseen, ei ulkoiseen lämpötilaan. Sama ulkolämpötila tuntuu keväällä lämpimämmältä kuin syksyllä, koska keho on tottunut lämpöön. Kesäisin ilmastointi huutaa. Keho ei ehdi tottua kuumiin lämpötiloihin, jolloin myös hikoilu on voimakkaampaa. Jos oleilee jatkuvasti 20 asteen lämpötilassa, keho reagoi alkamalla hikoilla jo 19:ssä asteessa.

hikoilu-juoma

5. Kylmä juoma vähentää hikoilua parhaiten. Kuten aiemmin mainittiin, keho reagoi sisäiseen lämpötilaan. Kylmäpakkauksen pitäminen otsalla (tai missa tahansa muualla) viilentää jonkin verran viilentämällä pintaverenkiertoa. Tehokkain tämä konsti on kehon osissa joissa verenkierto on voimakkainta (kuten esimerkiksi poskilla). Kylmäpakkaus kuitenkin viilentää vain pienen pinta-alan koko kehosta. Kylmän veden juominen on sen sijaan paljon tehokkaampaa, sillä se viilentää koko kehoa ikään kuin sisältä päin.

 

Lähde: nymag.com

Katso myös

Yksi vastaus

Lisää kommentti