Onko naisten ja miesten lihaksilla eroa?

Yleisesti ottaen miesten ja naisten lihakset toimivat ja reagoivat rasitukseen samalla tavalla. Miehet kuitenkin pystyvät kehittämään naisia enemmän lihasmassaa. Treeniohjelma ja elämäntavat ovat silti määrittävimmät tekijät lihasryhmien kehittämisessä kummallakin sukupuolella.

Eroavaisuudet lihaskasvussa

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan naisiin verrattuna miesten luustolihasten lihaskudosten solut ovat nopeampia ja tuottavat suuremman maksimivoiman. Naisilla on puolestaan se etu, että heidän lihaksensa palautuvat nopeammin ja sietävät rasitusta pidempään. Estrogeenireseptori beeta näyttäisi vaikuttavan lihaksen supistumisnopeuteen tehden miesten lihaksista tehokkaampia voimantuotossa ja naisten lihaksista tehokkaammin palautuvia ja korjaantuvia. Miesten lihakset kasvavat isommiksi, mikä johtuu naisia korkeammasta testosteronin tuotannosta.

Eroavaisuudet lihasten rakenteessa

Miesten ja naisten lihaskudos on samanlaista, mutta luustolihasten lihassoluissa on yksilöllisiä eroja riippuen geeneistä ja aktiviteeteista. Lihassoluja (tai lihassyitä) on kolmea päätyyppiä: tyyppi 1, tyyppi 2a ja tyyppi 2b. Edellisiä kutsutaan myös hitaiksi lihassoluiksi ja jälkimmäisiä nopeiksi lihassoluiksi. Hitaat solut ovat kestäviä ja sietävät väsymistä pidempään, kun taas nopeat lihassolut tuottavat voimaa. Miehillä on yleensä enemmän nopeita lihassoluja, minkä vuoksi miehet ovat vahvoja ja naiset kestävät paremmin väsymystä.

Eroavaisuudet lihasten voimassa

Miehillä on naisia enemmän luustolihasmassaa. Tämä on syy, miksi miehet ovat tavallisesti naisia voimakkaampia. Mitä enemmän lihasmassaa, sitä suuremman voiman se tuottaa. Kehon kokonaismassan kasvaessa lihaskasvun myötä luustolihaksen määrä kuitenkin pienenee suhteessa. Siksi painonhallintaan tulee kiinnittää huomiota. Yksilöllinen ihannepaino tarkoittaa samalla tilannetta, jossa lihasten koko ja voima ovat sopusoinnussa keskenään.

Eroavaisuudet treenivasteessa

Miesten ja naisten lihakset reagoivat harjoitteluun yleisesti ottaen samalla tavalla. Naiset kuitenkin kestävät väsymystä miehiä paremmin, sillä heillä on enemmän hitaita lihassoluja. Myös estrogeeni parantaa kestävyyttä. Miehillä tilanne on päinvastainen suuremman nopeiden lihassolujen määrän vuoksi: lihakset tuottavat enemmän voimaa mutta väsyvät nopeammin. Hitaiden ja nopeiden lihassolujen määrä riippuu myös treenityypistä. Naiset harrastavat miehiä tyypillisemmin joukkuelajeja ja aerobista liikuntaa, minkä vuoksi lihaksiin kehittyy enemmän hitaita lihassoluja. Miehet puolestaan harrastavat naisia useammin painonnostoa sekä tekevät lyhyitä mutta voimakkaita aerobisia treenejä. Tällöin nopeiden lihassolujen määrä on suurempi.

Lähde: livestrong.com

Katso myös

Lisää kommentti