Miksi treenivaatteet haisevat aina niin pahalle?

Jokainen tekee treenatessaan erilaisia valintoja pukeutumisen suhteen. Yksi valitsee kymmenen vuotta vanhan t-paidan, toinen juuri kulloistakin tarkoitusta varten suunnitellun korkealaatuisen urheilukerraston. Mutta jokainen itselleen rehellinen treenaaja on huomannut, että tietyt vaatteet haisevat treenin jälkeen aina pahemmalle kuin toiset. Miksi?

Eri tekstiilien hajuominaisuuksia on vertailtu tieteellisestikin. Albertan ja Ghentin yliopistojen tutkimuksissa “tuoksuanalyytikot” haistelivat eri tekstiilejä treenikäytön jälkeen. Kummassakin tultiin lopputulokseen, että polyesteri kehittää huomattavasti pahemman hajun kuin puuvilla ja villan kaltaiset luonnonmateriaalit.

Eroa ei tietenkään voi selittää pelkästään hiellä, sillä hikihän ei itsessään haise miltään. Hajun synnyttävät iholla elävät bakteerit, jotka käyttävät ravinnokseen tietynlaista rasvapitoista hikeä, jota erittyy erityisesti kainaloista ja nivusista. Joten mikä siis selittää hyvin pistävän hajun, joka säilyy juuri synteettisissä tekstiileissä?

Hajuerot & bakteerit

BBC:n ja Manchesterin yliopiston puolitieteellisessä kokeessa vapaaehtoisten kainaloista otetuista hikinäytteistä löydettiin jopa 300 erilaista bakteerityyppiä. Yleisimpiä kantoja olivat stafylokokki ja korynebakteerit. Niistä ensimmäinen on yhdistetty normaaliin kehon tuoksuun, kun taas jälkimmäisen on osoitettu tuottavan epämiellyttävämpiä tuoksuja. Tutkimus on myös viitannut siihen, että naisten kainaloissa on enemmän stafylokokkibakteereja haisevampien korynebakteerien ollessa yleisempiä miehillä.

Sen sijaan tekstiilin materiaalilla ei ollut vaikutusta siihen, millaisia bakteereita kainaloista löydettiin. Lisäksi huomattiin, että vaikka korynebakteereita oli iholla runsaasti, ne eivät siirtyneet iholta vaatteeseen. Löydöt näyttäisivät viittaavan siihen, että synteettisellä kuidulla on itsessään jokin ominaisuus, joka saa sen haisemaan niin pahalta.

Aiemmin mainitussa Albertan yliopiston tutkimuksessa esitettiin, että syy hajueroavaisuuksiin on tekstiiliin rakenteessa ja käyttäytymisessä. Ominaisuudet tulevat parhaiten esiin kosteassa tekstiilissä.

Puuvilla ja muut luonnonmateriaalit imevät kosteutta. Myös bakteerien tuottamat haisevat yhdisteet imeytyvät kuituihin, eikä haju siksi tunnu niin voimakkaalta. Synteettiset kuidut puolestaan poistavat kosteutta, mutta hiessä olevat rasvat jäävät niihin. Ne siis säilyttävät sen otollisen maaperän, jossa pahoja hajuja tuottavat bakteerit kukoistavat.

Tutkimuksissa on lisäksi huomattu, että eräs tietty mikrokokki-niminen bakteerilaji tuottaa hyvin pahoja tuoksuja. Tätä bakteeria löydettiin runsaasti hikisistä synteettisistä tekstiileistä, mutta iholla tai luonnonmateriaaleissa se ei kasva.

Syyttävä sormi ei hajujen suhteen siis kohdistu treenaajaan itseensä, vaan synteettisiin vaatemateriaaleihin, jotka tarjoavat hajuille kukoistavan maaperän.

Lähde: bbc.com

Katso myös

Lisää kommentti