Voiko liikuntaan koukuttua?

Moni on kuullut termit “runner’s high” ja “yoga bliss”, jotka tarkoittavat liikunnan jälkeen ilmenevää euforian tunnetta. Ja moni on myös kuullut ihmisten puhuvan miten heidän “on pakko” liikkua, ikään kuin jos he eivät liikkuisi, kärsisivät he vakavista fyysisistä tai psyykkisistä jälkiseurauksista.

Mutta onko liikunta tarpeeksi voimakas “huume”, jotta se voisi tehdä henkilöstä addiktin? Pitääkö toisten todella liikkua jatkuvasti, ja kokevatko he vieroitusoireita liikunnan jäädessä väliin?

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Liikunta voi olla addiktoivaa, mutta yleensä vain poikkeustapauksissa

Jos urheilupsykologilta kysyy onko liikuntariippuvuus todellinen ilmiö, monet vastaavat myöntävästi.

Tutkimustieto kuitenkin viittaa siihen, että niin kutsuttu liikuntariippuvuus vaikuttaa vain pieneen osajoukkoon ihmisiä – niihin, jotka rasittavat itseään liikaa ja harjoittelevat loukkaantuneina tai väsyneinä, tai joiden harjoittelu vaikuttaa negatiivisesti työhön ja ihmissuhteisiin.

Joten jos et ole vaarassa menettää työpaikkaasi kuntosaliharrastuksesi vuoksi (tai et juokse joka aamu kymmenien kilometrien lenkkejä penikkatautisilla säärillä), et todennäköisesti ole oikeasti “riippuvainen” liikunnasta.

Innokkaasti mutta vastuullisesti harjoittelevat henkilöt eivät ole addikteja. Heitä urheilutieteilijät kutsuvat “vastuullisiksi liikkujiksi”. Moni tuntee syyllisyyttä missattujen treenien jälkeen, tai huomaa kielteisiä muutoksia kehossaan. Heille liikunta on erittäin tärkeässä asemassa, mutta he eivät kuitenkaan kärsi liikuntariippuvuudesta.

On monia syitä, miksi ihmiset koukuttavat liikuntaan terveellä tavalla. Esimerkiksi “runner’s high” on todellinen “pilvi”, sillä raskaan ja intensiivisen liikuntasession jälkeen aivoissa vapautuu paljon endorfiinia, joka saa aikaan euforisen olotilan.

Toisille erityisesti ryhmäliikunta voi tarjota sosiaalista kanssakäymistä ja vertaistukea. Mutta joka tapauksessa liikuntaan “koukuttuminen” vaatii ymmärtämään liikunnan sisäsyntyisen arvon ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle.

Jotkut menevät salille välttyäkseen sydänkohtaukselta, toiset haluavat pitää ulkonäkönsä kunnossa. Olivatpa syyt liikkumiselle mitkä tahansa, niin kauan kuin et skippaa tärkeitä tapaamisia mennäksesi juoksemaan tai tee yhden käden punnerruksia toisen käden ollessa kantositeessä, on epäterve liikuntakoukku hyvin epätodennäköinen.

Lähde: edition.cnn.com

Ei ääniä

Katso myös